Covid-19: Κορυφαίοι Έλληνες επιστήμονες απέδειξαν το όφελος των αντιικών χαπιών

SARS-CoV-2

Το όφελος των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με COVID-19 αποδεικνύει μελέτη σε Έλληνες ασθενείς που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Infectious Diseases, που πραγματοποιήθηκε από κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες.

Σύμφωνα με ελληνική μελέτη, οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιικά έχουν έως και τρεις φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν και έως και 3,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να καταλήξουν από τη νόσο έναντι όσων δεν λάβουν αντίστοιχη αγωγή.

Οι Έλληνες επιστήμονες εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των μολνουπιραβίρης (Lagevrio) και νιρματρελβίρης/ριτοναβίρης (Paxlovid), των αντιικών χαπιών που χορηγούνται στη χώρα μας σε ασθενείς με COVID-19.

Η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου αξιολογήθηκε με βάση τρεις παράγοντες:

  1.  συμπτωματική ασθένεια που δεν οδήγησε σε θάνατο (δηλαδή νοσηλεία χωρίς εισαγωγή στη ΜΕΘ, κλινική επιδείνωση ή θάνατο),
  2. θάνατος λόγω COVID-19 και
  3. νοσηλεία, εισαγωγή στη ΜΕΘ, κλινική επιδείνωση ή θάνατος.

Η μελέτη έδειξε μείωση της νοσηλείας και του θανάτου μετά τη χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων, με τους ηλικιωμένους άνω των 75 ετών και εκείνους με υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή να επωφελούνται περισσότερο.

Συγκεκριμένα, από τους 4022 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν molnupiravir, το 3,51% (149 άτομα) χρειάστηκε να νοσηλευτεί, το 0,42% (18 άτομα) νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ και/ή διασωληνώθηκαν και το 1, 21% (51 άτομα) κατέληξε.

Αντίστοιχα, από τους 3.742 ασθενείς της ίδιας ηλικιακής ομάδας που δεν είχαν λάβει τη θεραπεία, το 8,42% (357 άτομα) νοσηλεύτηκαν, το 0,33% (14 ασθενείς) νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ ή διασωληνώθηκαν και το 3,4% (144 ασθενείς ) έληξε λόγω της νόσου.

Από 13.462 ασθενείς με κοροναϊό ηλικίας 65 ετών και άνω που έλαβαν νιρματρελβίρη/ριτοναβίρη, το 2,14% (297 άτομα) χρειάστηκε νοσηλεία, το 0,1% νοσηλεύτηκε στη ΜΕΘ και 0,63 απεβίωσαν. Σε 12.728 άτομα που δεν έλαβαν αυτή τη θεραπεία, το ποσοστό της απλής νοσηλείας ήταν 6,18%, η νοσηλεία στη ΜΕΘ 0,12% και ο θάνατος 1,87%.

Τα συγκεκριμένα φάρμακα χορηγούνται εκ του στόματος σε άτομα θετικά στον κορωνοϊό και με υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, κατόπιν έγκρισης ειδικής επιτροπής και με σκοπό να προλάβουν την εξέλιξη της νόσου και να αποτρέψουν πιθανή νοσηλεία ή και θάνατο.

Οπως τονίζουν οι καθηγητές Παθολογίας – Λοιμώξεων Σωτήρης Τσιόδρας και Αναστασία Αντωνιάδου, που συνέταξαν το δημοσιευμένο κείμενο της μελέτης, «αν και ο εμβολιασμός μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου, η COVID-19 συνεχίζει να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για τον ευπαθή πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ανοσοκατασταλμένων και των ατόμων με χρόνιες παθήσεις».

Οπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης, «παρόλο που ο κίνδυνος εξέλιξης της νόσου και θανάτου έχει μειωθεί από τον μαζικό εμβολιασμό, την υβριδική ανοσία και τα εγγενή χαρακτηριστικά των υποπαραλλαγών Ομικρον, τα αποτελέσματα από τη μελέτη υποδηλώνουν ότι τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, κυρίως σε ιδιαίτερα ευάλωτους πληθυσμούς. Η χρήση από του στόματος αντιιικής θεραπείας σε αυτούς τους πληθυσμούς ενδείκνυται επομένως έντονα για τη μείωση της επιβάρυνσης της νόσου».

Τη μελέτη υπογράφουν οι: Δημήτρης Παρασκευής, Μ. Γκόβα, Κ. Μέλλου, Γ. Γερολιμάτος, Ν. Ψαλίδα, Κ. Γκολφινοπούλου, Ε. Γ. Κωστάκης, Στ. Λουκίδης, Αναστασία Κοτανίδου, Αθανάσιος Σκουτέλης, Ελ. Θηραίος, Γιώργος Σαρόγλου, Δημ. Ζωγραφόπουλος, Δημ. Φιλίππου, Ηλίας Μόσιαλος, Θεόκλης Ζαούτης, Μίνα Γκάγκα, Σωτήρης Τσιόδρας και Αν. Αντωνιάδου.

Scroll to Top