Site icon Όλο Υγεία

Ο κόκκινος χυμός που μειώνει την πίεση και βελτιώνει την ικανότητα άσκησης σε άτομα με ΧΑΠ

κόκκινος χυμός

Η ΧΑΠ είναι μια σοβαρή πάθηση των πνευμόνων που επηρεάζει περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τώρα, λοιπόν, μια νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι ένας κόκκινος χυμός μπορεί να ωφελήσει σημαντικά τους ασθενείς που πάσχουν.

Η ΧΑΠ που περιλαμβάνει χρόνια βρογχίτιδα και εμφύσημα, προκαλεί αναπνευστικές δυσκολίες και περιορίζει σοβαρά την ικανότητα των ανθρώπων για σωματική δραστηριότητα. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η νέα έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Respiratory Journal, εξέτασε ένα συμπυκνωμένο συμπλήρωμα χυμού παντζαριού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα έναντι ενός εικονικού φαρμάκου χυμού παντζαριού που είχε την ίδια εμφάνιση και γεύση αλλά είχε αφαιρέσει τα νιτρικά.

Τα οφέλη του χυμού παντζαριού για τα άτομα με ΧΑΠ

Όπως αποδείχθηκε, ένα καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής φτιαγμένο από χυμό παντζαριού που δόθηκε για δώδεκα εβδομάδες σε άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, μείωσε την αρτηριακή πίεσή τους και βελτίωσε την απόσταση που οι ασθενείς μπορούσαν να περπατήσουν σε έξι λεπτά.

Η έρευνα, που διεξήχθη από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου, εξέτασε τα οφέλη της λήψης μια φορά την ημέρα ενός συμπυκνωμένου συμπληρώματος χυμού παντζαριού που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα (70 ml συμπυκνωμένου χυμού με 400 mg νιτρικών αλάτων) έναντι ενός εικονικού χυμού παντζαριού που έμοιαζε και είχε την ίδια γεύση αλλά είχαν αφαιρεθεί τα νιτρικά άλατα.

Μέχρι σήμερα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο χυμός παντζαριού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τους αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ενώ κάποιες βραχυπρόθεσμες μελέτες εντόπισαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα νιτρικών αλάτων στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.

Πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη για τον χυμό παντζαριού σε άτομα με ΧΑΠ

Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 81 άτομα με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, των οποίων η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν μεγαλύτερη από 130 mmHg. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έλαβαν το πλούσιο σε νιτρικά άλατα συμπλήρωμα παρουσίασαν μέση μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης κατά 4,5 mmHg σε σύγκριση με όσους έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Υπήρξε επίσης μια μέση αύξηση περίπου 30 μέτρων στο πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν οι ασθενείς σε έξι λεπτά.

Ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής, Νίκολας Χόπκινσον, χαρακτήρισε τα αποτελέσματα πολύ ελπιδοφόρα, αλλά θα πρέπει να επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες, μακροπρόθεσμες μελέτες.

«Στο τέλος της μελέτης, διαπιστώσαμε ότι η αρτηριακή πίεση των ατόμων που έπαιρναν το πλούσιο σε νιτρικά ρόφημα χυμό παντζαριού ήταν χαμηλότερη και τα αιμοφόρα αγγεία τους έγιναν λιγότερο δύσκαμπτα. Ο χυμός αύξησε επίσης το πόσο μακριά μπορούσαν να περπατήσουν τα άτομα με ΧΑΠ έξι λεπτά σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο», τόνισε ο Δρ. Χόπκινσον.

«Τα υψηλότερα επίπεδα νιτρικών στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τη διαθεσιμότητα του μονοξειδίου του αζώτου, μιας χημικής ουσίας που βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν. Αυξάνουν επίσης την αποτελεσματικότητα των μυών, που σημαίνει ότι χρειάζονται λιγότερο οξυγόνο για να κάνουν την ίδια δουλειά», συμπλήρωσε.

Το σχόλιο Έλληνα καθηγητή για τη μελέτη

Ο καθηγητής Απόστολος Μπόσσιος από το Ινστιτούτο Karolinska και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και επικεφαλής του Συνδέσμου Ασθενειών της Ευρωπαϊκής Αναπνευστικής Εταιρείας έκανε το δικό του σχόλιο αναφορικά με την έρευνα:

«Η ΧΑΠ δεν μπορεί να θεραπευτεί, επομένως υπάρχει επιτακτική ανάγκη να βοηθηθούν οι ασθενείς να ζήσουν όσο καλύτερα μπορούν με την πάθηση και να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου», σημείωσε ο Δρ. Μπόσσιος.

«Οι ασθενείς που συμμετείχαν σε αυτή τη δοκιμή γενικά βρήκαν αποδεκτό το συμπλήρωμα χυμού παντζαριού και είδαν οφέλη όσον αφορά την αρτηριακή πίεση και την κινητικότητά τους», πρόσθεσε ο Έλληνας ειδικός και συμπλήρωσε:

«Αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να βλέπουν βελτιώσεις στην καθημερινή τους ζωή και θα πρέπει να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Αλλά θα πρέπει να μελετήσουμε τους ασθενείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να επιβεβαιώσουμε εάν αυτό όντως συμβαίνει».

«Ο χυμός παντζαριών έχει καταναλωθεί ευρέως και έχει δοκιμαστεί σε άλλες έρευνες, επομένως έχει τη δυνατότητα να είναι μια ασφαλής θεραπεία για άτομα με ΧΑΠ», κατέληξε ο Δρ. Μπόσσιος.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version