Χριστούγεννα: Οι 9 πιο θρεπτικές τροφές που προτείνουν οι διατροφολόγοι – Που μας ωφελούν

χριστουγεννιάτικες τροφές

Η υγιεινή διατροφή κατά τη διάρκεια των γιορτών, και ειδικά των Χριστουγέννων, δεν είναι ανέφικτη. Απλώς, θέλει έξυπνες επιλογές στις Χριστουγεννιάτικες τροφές που καταναλώνετε.

Έρχονται γιορτές και σίγουρα ανησυχείτε για τα κιλά που θα πάρετε από το πολύ φαγητό και τα γλυκά που αποτελούν παραδοσιακές συνήθειες την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στην πραγματικότητα όμως υπάρχει τρόπος να φάτε τις γιορτές χωρίς να κάνετε κακό στην υγεία σας ούτε να πάρετε βάρος. Αυτές είναι οι χριστουγεννιάτικες τροφές που προτείνουν οι διατροφολόγοι να καταναλώνετε κατά την περίοδο των γιορτών:

Οι 9 πιο θρεπτικές τροφές των γιορτών

  1. Ρόδι
  2. Ζεστή σοκολάτα
  3. Μανιτάρια
  4. Γαλοπούλα ή κοτόπουλο
  5. Κράνμπερι
  6. Λαχανάκια Βρυξελλών
  7. Κουνουπίδι
  8. Κάστανα
  9. Κουκουνάρι

1. Ρόδι

Αντί να αναμειγνύετε τα λαχανάκια Βρυξελλών με μπέικον, για να τους δώσετε πιο έντονη γεύση, δοκιμάστε την επόμενη φορά να χρησιμοποιήσετε σπόρους ροδιού. Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients ανακάλυψε ότι πέρα από τις αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες, οι σπόροι ροδιού συμβάλλουν και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην άμυνα εναντίον των φλεγμονών, και στην προστασία από καρδιαγγειακές ασθένειες, διαβήτη και κάποια είδη καρκίνου.

2. Ζεστή σοκολάτα

Όσο κι αν σας ακούγεται παράξενο το να προτείνουμε ζεστή σοκολάτα ως καλή διατροφικά επιλογή, η ζεστή σοκολάτα έχει πολλά αντιοξειδωτικά που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα οποία συνδέονται με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, καρδιοπάθειας, και εγκεφαλικού. Μια σχετικά έρευνα έδειξε ότι η ζεστή σοκολάτα περιέχει τη διπλή ποσότητα αντιοξειδωτικών συγκριτικά με το κόκκινο κρασί και τα περισσότερα από πολλά άλλα τρόφιμα.

3.Μανιτάρια

Μην φοβάστε και σερβίρετε στο πιάτο σας μια γενναία ποσότητα από τα μανιτάρια που υπάρχουν στο τραπέζι. Τα μανιτάρια, εκτός από εξαιρετικά νόστιμα, αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης D, η οποία αποδεικνύεται ιδιαίτερα καλός σύμμαχος κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όπως και το κουνουπίδι, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

4.Γαλοπούλα ή κοτόπουλο

Παρόλο που η γαλοπούλα αποτελεί κυρίως έθιμο των Αμερικάνων κατά την Ημέρα των Ευχαριστιών, το έθιμο αυτό έχει έρθει και στην Ελλάδα, είτε ως γαλοπούλα, είτε με την παραλλαγή του κοτόπουλου. Σε κάθε περίπτωση, η γαλοπούλα και το κοτόπουλο αποτελούν τις δύο πιο υγιεινές μορφές κρέατος, καθώς αποτελούν πηγές πρωτεϊνών με χαμηλές θερμίδες. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες της ομάδας Β, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β3, Β6 και Β12. Χρειαζόμαστε αυτές τις βιταμίνες για την παραγωγή ενέργειας, για τη λειτουργία του εγκεφάλου και για το σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων.

5.Κράνμπερι

Τα κράνμπερι είναι άλλη μια τροφή που συχνά τρώμε στις διακοπές, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Αυτό που δεν γνωρίζατε οι περισσότεροι για το κράνμπερι, είναι ότι βοηθάει και στην καλύτερη πέψη. Επιπλέον σύμφωνα με μελέτη του 2017 στην οποία συμμετείχαν 40 τα συμπληρώματα κράνμπερι μπορεί να είναι αποτελεσματικά ως προληπτικό μέτρο για άτομα που εμφανίζουν υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού.

6.Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει ότι το να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες φυτικών ινών, σας διατηρεί χορτασμένους για περισσότερες ώρες, και σας βοηθάει στην ομαλή πέψη. Επίσης, μία κούπα λαχανάκια περιέχει την ημερήσια ποσότητα βιταμίνης K και C που χρειάζεται ο οργανισμός σας.

7.Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι το ιδανικό συνοδευτικό για τους ανθρώπους που δεν τρώνε κρέας, καθώς αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών και βιταμινών K,C και B6, η οποία συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και βοηθάει το σώμα σας να παραγάγει την καλή ορμόνη «σεροτονίνη».

8.Κάστανα

Τα κάστανα αποτελούν μια νόστιμη επιλογή, ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά είναι και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η ενίσχυση της υγεία της καρδιάς μειώνοντας τη χοληστερόλη και το κοιλιακό λίπος.  Παράλληλα μας προσφέρουν πολλές φυτικές ίνες, ενώ μας βοηθούν να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος.

9.Κουκουνάρι

Αποτελεί συνήθως μέρος του περιεχόμενου της γέμισης της γαλοπούλας. Το κουκουνάρι έχει αποδειχθεί, ωστόσο, ότι προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Cancer, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση κουκουναριών μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top