Τελικά η χρήση προστατευτικής μάσκας Ν95 μας βάζει σε κίνδυνο;

Η χρήση της προστατευτικής μάσκας Ν95 για πολλές ώρες μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία; Τι δείχνουν αδημοσίευτα δεδομένα.

 

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η χρήση προστατευτικής  μάσκας προσώπου N95 έγινε καθημερινή ρουτίνα, ή αλλιώς το “σύμβολο της εποχής μας”, όπως πολύ εύστοχα είχαν αναφέρει στον τίτλο τους, οι New York Times (στις 17 Μαρτίου 2020) σε άρθρο σχετικά με τον ρόλο που έχουν οι μάσκες στην επιδημία.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shanghai Jiaotong της Κίνας θέλησαν να ανακαλύψουν εάν η χρήσης της μάσκας για πολλές ώρες, μπορεί να επηρεάσει την υγεία.

Στην εργασία “Evaluation of Mask-Induced Cardiopulmonary Stress”, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, οι ερευνητές περιγράφουν λεπτομερώς το αυστηρά ελεγχόμενο πείραμα που σχεδίασαν για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις της χρήσης προστατευτικής μάσκας σε 30 άτομα στα τέλη του 2020.

Πως έγινε το πείραμα

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου των συμμετεχόντων. Μάλιστα, τοποθετήθηκε μια φορητή συσκευή παρακολούθησης κίνησης που ήταν προσαρτημένη στο δεξί πόδι καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης.

Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν εφοδιασμένοι με αισθητήρα και πομπό συνεχούς παρακολούθησης της γλυκόζης. Οι θερμίδες κάθε γεύματος, η πρόσληψη νερού και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας ελέγχονταν αυστηρά. Ακόμη και το άζωτο στα ούρα των συμμετεχόντων μετρήθηκε.

Οι καθημερινές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του πειράματος ελέγχονταν αυστηρά σύμφωνα με ένα τυποποιημένο πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθήσουν όλοι. Δύο 30λεπτες περιόδους άσκησης ελαφριάς έντασης απαιτούνταν κάθε μέρα σε καθορισμένες ώρες.Δείγματα αίματος ελήφθησαν πριν από τη μάσκα, πριν και μετά την άσκηση ελαφριάς έντασης και 14 ώρες μετά τη χρήση της μάσκας.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον την πρώτη ημέρα.

Τη δεύτερη ημέρα, οι μισοί συμμετέχοντες φόρεσαν μάσκες και οι άλλοι μισοί όχι.

Την τρίτη ημέρα αντιστράφηκαν οι ομάδες που φορούσαν μάσκες, έτσι ώστε στο τέλος του πειράματος όλοι οι συμμετέχοντες να έχουν περάσει μία ημέρα φορώντας μάσκα N95 για 14 ώρες.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν αλλά τα δεδομένα δεν έχουν δημοσιευτεί

Τα αποτελέσματα αυτού του αυστηρά ελεγχόμενου και αυστηρά παρακολουθούμενου πειράματος δεν είναι σαφή, καθώς τα περισσότερα από τα δεδομένα που αναφέρθηκε ότι συλλέχθηκαν, δεν δημοσιεύθηκαν.

Οι συγγραφείς αναφέρουν ότι η χρήση της προστατευτικής μάσκας N95 μείωσε τους ρυθμούς αναπνοής και τον κορεσμό του οξυγόνου μέσα στην πρώτη ώρα που φορέθηκε.  Η έκθεση για την περίοδο άσκησης ελαφριάς έντασης στις 11π.μ διαπίστωσε ότι ο μέσος καρδιακός ρυθμός ήταν κατά 7,8 παλμούς/ λεπτό υψηλότερος, η αρτηριακή πίεση ελαφρώς υψηλότερη, η ενεργειακή δαπάνη και η οξείδωση του λίπους αυξημένες και ο ρυθμός αναπνοής χαμηλότερος κατά 4,3αναπνοές/λεπτό.

Οι λιγότερες αναπνοές με υψηλότερη ενεργειακή δαπάνη και αυξημένους καρδιακούς παλμούς αποτελούν σημαντικές δυσλειτουργίες.

Μετά τη φάση της 14ωρης χρήσης της μάσκας, το pH του αίματος μειώθηκε ενώ τα επίπεδα της μετανεφρίνης και της νορμετανεφρίνης ούρων αυξήθηκαν.  Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η μελέτη αποδεικνύει ότι η χρήση της προστατευτικής μάσκας Ν95 για 14 ώρες επηρέασε τις φυσιολογικές, βιοχημικές και αντιληπτικές παραμέτρους.

Σημειώνεται ότι με βάση αυτό το πείραμα, σχεδόν όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν λείπουν από την εργασία. Η μελέτη μπορεί να απέδειξε κάτι, αλλά το δημοσιευμένο έγγραφο δεν το αποδεικνύει.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Scroll to Top