Site icon Όλο Υγεία

Χοληστερόλη HDL, LDL και Lp(a): Ποιος είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος και ποιοι πρέπει να προσέχουν

χοληστερόλη

Πιθανότατα έχετε ακούσει για τους κινδύνους της υψηλής χοληστερόλης. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Η «χοληστερόλη» είναι στην πραγματικότητα ένας όρος ομπρέλα για διαφορετικά λιπίδια (λίπη) στο αίμα σας. Μερικά από αυτά τα λιπίδια είναι πιο επικίνδυνα από άλλα.

«Ο τύπος χοληστερόλης που μας απασχολεί είναι τα μόρια που μπορούν να “κολλήσουν” στο εσωτερικό των αρτηριών και να προκαλέσουν σχηματισμό πλάκας», διευκρινίζει ο καρδιολόγος της Κλινικής του Κλίβελαντ, Ashish Sarraju. Ποια είδη χοληστερόλης είναι κολλώδη και τι μπορείτε να κάνετε για αυτό; Ο Δρ. Sarraju μοιράζεται όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι η «κολλώδης» χοληστερόλη;

Η «κολλώδης» χοληστερόλη δεν είναι πραγματικός ιατρικός όρος. Αλλά είναι ένας κατάλληλος τρόπος για να εξηγήσουμε τον τρόπο με τον οποίο ορισμένοι τύποι θέτουν σε κίνδυνο την ευημερία σας. «Όταν οι άνθρωποι μιλούν για κολλώδη χοληστερόλη, μιλούν πραγματικά για τα σωματίδια της LDL χοληστερόλης που συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας και στις δυσμενείς καρδιακές εκβάσεις», εξηγεί ο Δρ. Sarraju.

Πιο αναλυτικά, σε υγιή επίπεδα, η χοληστερόλη κάνει μια σημαντική δουλειά για να διατηρεί το σώμα υγιές, μεταφέροντας λίπη μέσω της κυκλοφορίας του αίματος. Αλλά η υπερβολική ποσότητα ορισμένων ειδών έχει επιπτώσεις στα αποτελέσματα.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη:

  1. Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) είναι το είδος που θεωρείται πιο χρήσιμο για το σώμα. Συνδέεται με λιγότερο σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες. Μερικοί άνθρωποι αποκαλούν την HDL «καλή» χοληστερόλη, καθώς δεν είναι κολλώδης. (Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αυτός ο όρος είναι απλοϊκός και δεν αποτυπώνει την πλήρη εικόνα).
  2. Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL) είναι το είδος για το οποίο οι άνθρωποι -και οι γιατροί τους- τείνουν να ανησυχούν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα υψηλά επίπεδα LDL μπορούν να κολλήσουν στις αρτηρίες και να προκαλέσουν καρδιακές παθήσεις. Η LDL είναι αυτό που μερικοί άνθρωποι αποκαλούν «κολλώδη» ή «κακή» χοληστερόλη.

Και υπάρχει ένας τύπος σωματιδίων που είναι παρόμοιος με την LDL χοληστερόλη που είναι εμφανώς κολλώδης. Ονομάζεται λιποπρωτεΐνη (a) ή Lp (a) για συντομία.

«Το υποσύνολο των σωματιδίων χοληστερόλης που πραγματικά πρέπει να προσπαθήσουμε να ελέγξουμε και να μειώσουμε είναι εκείνα που προκαλούν πλάκα και μπλοκαρίσματα», τονίζει ο Δρ. Sarraju. «Η μείωση αυτών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και θανάτου. Η LDL και η Lp (a) είναι η κολλώδης που θέλουμε να διατηρήσουμε σε ένα υγιές εύρος».

Πώς η «κολλώδης» χοληστερόλη επηρεάζει την καρδιά

Καθώς το αίμα ταξιδεύει μέσω των αρτηριών, μεταφέρει μόρια χοληστερόλης HDL, LDL και Lp (a) στο σώμα. Η HDL ταξιδεύει χωρίς πρόβλημα. Αλλά αν έχετε υψηλά επίπεδα LDL ή Lp (a), μπορεί επίσης να είναι επικαλυμμένα με κόλλα.

Καθώς προσκρούουν στα τοιχώματα των αρτηριών, προσκολλώνται και κρέμονται μέσα στα τοιχώματα της αρτηρίας. Αυτό ονομάζεται αρτηριακή πλάκα. Στη συνέχεια έρχεται περισσότερο αίμα, που μεταφέρει περισσότερη LDL και Lp (a), τα οποία επίσης κολλάνε στα τοιχώματα των αρτηριών και στις πλάκες.

Με τα χρόνια, αυτές οι πλάκες γίνονται όλο και μεγαλύτερες καθώς εναποτίθεται περισσότερη κολλώδης χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αθηροσκλήρωση, μια κατάσταση όπου οι αρτηρίες γίνονται πιο σκληρές και στενότερες λόγω του σχηματισμού πλάκας. Όσο περνάει ο καιρός, γίνεται πιο δύσκολο για το αίμα να περάσει μέσα από τις στενωμένες αρτηρίες. Και έχει μεγάλη επίπτωση στο σώμα.

«Η συσσώρευση πλάκας μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσμενή αποτελέσματα», προειδοποιεί ο Δρ. Sarraju.

Για παράδειγμα:

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε υψηλά επίπεδα κολλώδους χοληστερόλης;

Ο Δρ. Sarraju μας υπενθυμίζει ότι η υψηλή χοληστερόλη συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα. «Υψηλή χοληστερόλη και υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι σιωπηλοί δολοφόνοι. Ξέρετε εάν διατρέχετε κίνδυνο σχηματισμού πλάκας μόνο εάν ελέγξετε τα επίπεδα λιπιδίων σας. Ή αν, δυστυχώς, διαπιστωθεί μετά από ένα σημαντικό ιατρικό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή», προειδοποιεί.

Οι τακτικές εξετάσεις και η παρακολούθησή τους από γιατρό είναι ο καλύτερος τρόπος για να την παρακολουθείτε. Οι έλεγχοι λιπιδίων είναι ένα αρκετά συνηθισμένο μέρος μιας τακτικής εξέτασης. Και ενώ αυτές οι εξετάσεις αίματος μπορούν να αποκαλύψουν πληροφορίες σχετικά με τους αριθμούς της HDL και LDL, συνήθως δεν δίνουν αποτελέσματα για την Lp (a). Εάν εσείς ή ο γιατρός σας ανησυχείτε για τον κίνδυνο για Lp (a), θα χρειαστούν περαιτέρω εξετάσεις αίματος.

Ακόμη και τα ελαφρώς αυξημένα επίπεδα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, ενθαρρύνει ο Δρ. Sarraju. «Η έρευνα μας έχει δείξει ότι η έκθεση στη χοληστερόλη είναι αθροιστική. Όσο περισσότερο εκτίθεστε σε αυξημένα επίπεδα, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε για σχηματισμό πλάκας. Και οι πλάκες συνήθως δεν εξαφανίζονται μόλις σχηματιστούν».

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version