Τι συμβαίνει στη χοληστερόλη σας όταν πίνετε χυμό πορτοκάλι για πρωινό

χυμό πορτοκάλι για πρωινό

Τίποτα δεν ταιριάζει καλύτερα στο πρωινό από ένα πιάτο με αυγά, μπέικον και ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι. Αλλά εκτός από την υπέροχη γεύση του και τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία, ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί επίσης να επηρεάσει δυνητικά την χοληστερόλη σας. Αλλά, η επιρροή αυτή είναι θετική ή αρνητική; Τι λένε οι ειδικοί;

Σύμφωνα με ειδικούς στο Hartford HealthCare, ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για χρόνιες ασθένειες, να μειώσει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Ερευνητές από μια μελέτη του 2024 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση 100% φρέσκου χυμού πορτοκαλιού πριν από την κατανάλωση φαγητού φάνηκε να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε υγιείς ενήλικες, σε αντίθεση με την κατανάλωση ενός ροφήματος πορτοκαλιού με ζάχαρη.

Ο φυσικός χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ και πολλά άλλα. Ένα άρθρο του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Nutritional Science περιγράφει ότι αυτό το αγαπημένο πρωινό ρόφημα μπορεί να μην κάνει πολλά για τη μείωση της ολικής χοληστερόλης ή την ενίσχυση της «καλής» χοληστερόλης HDL, αλλά μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα της «κακής»-LDL χοληστερόλης.

Τι συμβαίνει στα επίπεδα χοληστερόλης όταν πίνετε χυμό πορτοκάλι

Στη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση του 2023 συμμετείχαν σχεδόν 400 συμμετέχοντες. Το συμπλήρωμα χυμού πορτοκαλιού αποδείχθηκε ότι έχει μικρή επίδραση στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης ή στα επίπεδα της HDL χοληστερόλης, με ορισμένες έρευνες να δείχνουν μείωση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης στις γυναίκες.

Ωστόσο, ημερήσιες δόσεις που υπερβαίνουν τα 500 χιλιοστόλιτρα χυμού πορτοκαλιού αποδείχθηκε ότι μειώνουν σημαντικά τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Αυτό ήταν ιδιαίτερα εμφανές σε μελέτες που διήρκεσαν τουλάχιστον οκτώ εβδομάδες.

Επιπλέον, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο χυμός πορτοκαλιού μπορεί πράγματι να έχει επίδραση στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης, καθώς και στην LDL χοληστερόλη. Σε μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Lipids in Health and Disease, οι ερευνητές εξέτασαν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού στα επίπεδα χοληστερόλης των ατόμων που εργάζονταν σε ένα εργοστάσιο χυμού πορτοκαλιού.

Η εξέταση αποκάλυψε ότι το 41% ​​των εργαζομένων έπιναν 2 φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού κάθε μέρα για ένα χρόνο ή περισσότερο, ενώ οι υπόλοιποι υπάλληλοι δεν έπιναν ποτέ χυμό πορτοκαλιού. Σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν, οι εργαζόμενοι με φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης ή ήπια υψηλή χοληστερόλη βρέθηκαν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και LDL χοληστερόλης, που συνδέθηκαν με την κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού.

Πότε και πώς να πίνετε χυμό πορτοκάλι για καλύτερα αποτελέσματα στη χοληστερόλη σας

Για να διασφαλιστεί ότι ο χυμός πορτοκαλιού ωφελεί τη συνολική υγεία σας, η διαιτολόγος διατροφολόγος Melissa Keeney εξήγησε στο Hartford HealthCare ότι ο χυμός με πολτό είναι καλύτερος από τον σουρωμένο. «Ο πολτός περιέχει φυτικές ίνες, οι οποίες ρυθμίζουν το πεπτικό σύστημα και κρατούν τα σάκχαρα στο αίμα πιο σταθερά», δήλωσε.

Καλό είναι, επίσης, να είστε σε εγρήγορση για προϊόντα χυμού πορτοκαλιού που προάγουν τη μείωση των θερμίδων. Αν και αυτό μπορεί αρχικά να ακούγεται σαν όφελος για την υγεία, τα προϊόντα που περιέχουν 50% λιγότερες θερμίδες σημαίνει ότι η περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μειώνεται επίσης στο μισό με την προσθήκη νερού.

Όσον αφορά στη ζάχαρη, ο χυμός πορτοκαλιού είναι πλούσιος σε φυσική ζάχαρη, γνωστή ως φρουκτόζη. Τα ευρήματα μιας μελέτης σε ποντίκια του 2018 που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism υποδηλώνουν ότι η φρουκτόζη διασπάται κυρίως στο λεπτό έντερο.

Αυτή η επεξεργασία αρχικά πιστευόταν ότι λάμβανε χώρα στο συκώτι, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο για το λεπτό έντερο να μεταβολίσει πλήρως τα υψηλά επίπεδα φρουκτόζης, αυξάνοντας τον κίνδυνο να φτάσει η ζάχαρη στο συκώτι, κάτι που μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία μας.

Ο συγγραφέας της μελέτης υποστηρίζει την προσεκτική κατανάλωση χυμών φρούτων και σημειώνει περαιτέρω ότι η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μετά το πρωινό μπορεί να είναι μια πιο υγιεινή επιλογή από ό,τι αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

Ωστόσο, φαίνεται ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για τον βέλτιστο χρόνο κατανάλωσης χυμού πορτοκαλιού, καθώς ερευνητές από την προαναφερθείσα μελέτη του 2024 επεσήμαναν πώς η κατανάλωση 100% φυσικού χυμού πορτοκαλιού πριν από ένα γεύμα μπορεί να ωφελήσει το σάκχαρό μας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top