Site icon Όλο Υγεία

Χοληστερίνη: Ποιοι πρέπει να παίρνουν στατίνες – Ανατρεπτική νέα μελέτη

Χοληστερίνη: Ποιοι πρέπει να παίρνουν στατίνες – Ανατρεπτική νέα μελέτη

123rf.com

Νέα μεγάλη μελέτη αμφισβητεί τον τρόπο με τον οποίο οι ειδικοί αποφασίζουν το ποιος πρέπει να παίρνει στατίνες για να προλάβει την καρδιοπάθεια. Με πάνω από 5.600 συμμετέχοντες, η μελέτη εξερευνά μια νέα μέθοδο εκτίμησης κινδύνου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένη θεραπεία. Τα πρώιμα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε κορυφαίο συνέδριο καρδιολογίας, προκαλώντας ενδιαφέρον σε όλη την ιατρική κοινότητα. Θα μπορούσε μια απλή απεικόνιση της καρδιάς να αλλάξει όσα γνωρίζουμε για τις συνταγές στατινών;

Ποιες στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 57%

Ποιος πρέπει να παίρνει στατίνες; Απεικονιστικές εξετάσεις δίνουν την απάντηση, σύμφωνα με νέα μελέτη

Για δεκαετίες, οι στατίνες ήταν η βασική συνταγογράφηση για εκατομμύρια ανθρώπους που στοχεύουν με εξειδικευμένες θεραπείες να μειώσουν τη χοληστερίνη τους και τον κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Αλλά ποιοι ωφελούνται πραγματικά από αυτά τα φάρμακα; Πρωτοποριακή νέα μελέτη από το Intermountain Health στις Η.Π.Α. ίσως σύντομα δώσει μια πιο ξεκάθαρη απάντηση.

Αντί να βασίζονται αποκλειστικά στους παραδοσιακούς υπολογισμούς κινδύνου, οι οποίοι εκτιμούν την πιθανότητα καρδιαγγειακών επεισοδίων βάσει ηλικίας, επιπέδων χοληστερίνης και παραγόντων τρόπου ζωής, οι ερευνητές δοκιμάζουν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση: άμεση απεικόνιση της καρδιάς χρησιμοποιώντας την βαθμολογία ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες (CAC).

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης για την ανίχνευση εναποθέσεων ασβεστίου στις αρτηρίες—παρέχοντας έναν ορατό δείκτη αθηροσκλήρωσης και πιθανόν προσφέροντας έναν πιο ακριβή τρόπο προσδιορισμού του ποιος χρειάζεται πραγματικά θεραπεία με στατίνες.

Με πάνω από 5.600 εγγεγραμμένους ασθενείς, η μελέτη—που παρουσιάστηκε στις Επιστημονικές Συνεδρίες του Ετήσιου Συνεδρίου του American College of Cardiology—θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο καμπής στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αποφασίζουν πότε να συνταγογραφήσουν στατίνες για πρωτογενή πρόληψη.

Καθώς η ιατρική κοινότητα αναμένει τα τελικά αποτελέσματα, που θα δημοσιευθούν το 2026, τα ευρήματα θα μπορούσαν να αναδιαμορφώσουν την προληπτική καρδιολογία και να απαλλάξουν πολλούς ασθενείς από περιττά φάρμακα ή, αντιστρόφως, να διασφαλίσουν έγκαιρη θεραπεία για όσους διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο.

Στατίνες: Παρενέργειες

Οι στατίνες είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Αν και γενικά είναι καλά ανεκτές, ορισμένα άτομα μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες. Συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν:

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν θα εμφανίσουν όλοι αυτοί οι ασθενείς παρενέργειες, και πολλοί άνθρωποι αντέχουν τις στατίνες χωρίς προβλήματα. Εάν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της θεραπείας με στατίνες, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Μπορεί να αξιολογήσει την κατάστασή σας και να προσαρμόσει τη δοσολογία, να αλλάξει φαρμακευτική ουσία ή να προτείνει εναλλακτικές θεραπείες για την αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων χοληστερίνης.

Ποιοι πρέπει να παίρνουν στατίνες σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες οδηγίες

Οι στατίνες είναι φάρμακα που συνταγογραφούνται κυρίως για τη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και ιδιαίτερα της LDL χοληστερόλης, που συχνά αποκαλείται «κακή» χοληστερίνη. Μειώνοντας την LDL χοληστερόλη, οι στατίνες βοηθούν στη μείωση του κινδύνου για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια. Ποιοι πρέπει να σκεφτούν να λάβουν στατίνες;

  1. Άτομα με υφιστάμενη καρδιαγγειακή νόσο (Δευτερογενής πρόληψη): Άτομα που έχουν ήδη υποστεί καρδιαγγειακά επεισόδια όπως καρδιακές προσβολές ή εγκεφαλικά επεισόδια, ή που έχουν διαγνωστεί με παθήσεις όπως στεφανιαία νόσο, συνήθως λαμβάνουν στατίνες για την πρόληψη περαιτέρω επιπλοκών.
  2. Άτομα με αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης: Όσοι έχουν σημαντικά υψηλά επίπεδα LDL (π.χ. 190 mg/dL ή περισσότερο) μπορεί να συμβουλευτούν να λάβουν στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης και του καρδιαγγειακού κινδύνου.
  3. Άτομα με διαβήτη ηλικίας 40 έως 75 ετών: Τα άτομα με διαβήτη σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο και μπορεί να ωφεληθούν από θεραπεία με στατίνες, ακόμη και αν δεν έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερίνης.
  4. Άτομα με υψηλό 10ετή κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων (Πρωτογενής πρόληψη): Για ενήλικες ηλικίας 40 έως 75 ετών με έναν ή περισσότερους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου—όπως δυσλιπιδαιμία, διαβήτης, υπέρταση ή κάπνισμα—και εκτιμώμενο 10ετή καρδιαγγειακό κίνδυνο 10% ή μεγαλύτερο, οι στατίνες συνιστώνται για την πρόληψη εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου.

Χοληστερίνη και συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες – Πώς προλαμβάνεται και αντιμετωπίζεται

Οι στατίνες δεν είναι πάντα η πρώτη -ή η μόνη- θεραπευτική προσέγγιση.

Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για την αξιολόγηση των προσωπικών παραγόντων κινδύνου και τον προσδιορισμό του κατά πόσον είναι κατάλληλη η θεραπεία με στατίνες για εσάς. Μπορεί να δώσει εξατομικευμένες συστάσεις με βάση το ιατρικό σας προφίλ και να συζητήσει πιθανά οφέλη και κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση στατινών.

Μέθοδος με αξονική τομογραφία μπορεί να βελτιώσει τη στρατηγική μείωσης της χοληστερίνης

Νέα μελέτη στις Η.Π.Α. στοχεύει να προσδιορίσει την καλύτερη μέθοδο για έλεγχο και αξιολόγηση των ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας καρδιοπάθειας και ποιοι ασθενείς θα ωφεληθούν από τη λήψη φαρμάκου με στατίνες για τη μείωση της χοληστερίνης.

Νέα προσέγγιση από ερευνητές στο Intermountain Health στο Salt Lake City για την εκτίμηση κινδύνου και την επιλογή στατινών είναι η χρήση της βαθμολογίας ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες (CAC), η οποία προσδιορίζεται μέσω εικόνας χαμηλής ακτινοβολίας της καρδιάς χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία (CT), για την ανίχνευση εναποθέσεων ασβεστίου σε αρτηριακές πλάκες στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς.

Το ασβέστιο στις στεφανιαίες αρτηρίες ως δείκτης για τη λήψη απόφασης συνταγογράφησης στατινών

«Η μελέτη μας είναι πλέον πλήρως εγγεγραμμένη με πάνω από 5.600 ασθενείς, και σε αυτή την περίληψη για το American College of Cardiology, θέλαμε να εξετάσουμε τα βασικά χαρακτηριστικά και τις διαφορές στις συστάσεις συνταγογράφησης στατινών», δήλωσε ο Αμερικανός Jeffrey L. Anderson MD, κύριος ερευνητής της μελέτης και διακεκριμένος ιατρός κλινικής και καρδιαγγειακής έρευνας στο Intermountain Health.

«Το ερώτημα είναι: Μπορούμε να κάνουμε καλύτερη επιλογή των ατόμων που χρειάζονται στατίνες για την πρωτογενή μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου χρησιμοποιώντας τη βαθμολογία ασβεστίου στις στεφανιαίες αρτηρίες, αντί απλώς να βάζουμε τους παράγοντες κινδύνου σε μια εξίσωση – δηλαδή, είναι πιο αποτελεσματικό να χρησιμοποιούμε άμεσες αποδείξεις απεικόνισης του φορτίου πλάκας ή μια πιθανότητα κινδύνου. Αυτό προσπαθούμε να ανακαλύψουμε», είπε.

Η νέα μελέτη παρουσιάστηκε στη συνάντηση Annual Scientific Sessions του American College of Cardiology στο Σικάγο το Σάββατο. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης κινδύνου βάσει του εργαλείου που τους ανατέθηκε στάλθηκαν σε επιστολές στους προσωπικούς τους γιατρούς, περιλαμβάνοντας αν συνιστάται η λήψη στατινών βάσει υψηλής βαθμολογίας κινδύνου. Οι ασθενείς στις δύο ομάδες της μελέτης βρέθηκαν να έχουν πολύ παρόμοια βασικά χαρακτηριστικά.

Χοληστερίνη: Πότε μπορούμε να διακόψουμε τις στατίνες; Τι υποστηρίζουν οι ειδικοί

Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό σύστασης στατινών ήταν διαφορετικό. Η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026, οπότε και θα γίνει σύγκριση αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων θανάτων, καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και επεμβάσεων επαναιμάτωσης, για χρονικό διάστημα έως και 7 ετών, και μέσο όρο παρακολούθησης άνω των 4 ετών.

Πηγές: Gujarat Samachar, Mayo Clinic, NHS, Harvard Health Publishing, Healthline, Mayo Clinic (2), NIH

Όλο Υγεία

Exit mobile version