Site icon Όλο Υγεία

Χοληστερίνη: Πώς να αναγνωρίσετε τα σημάδια της στο δέρμα – Και 6 τρόποι να την αντιμετωπίσετε χωρις φάρμακα

άνδρας χοληστερίνη

Μπορεί η υψηλή χοληστερίνη στο αίμα να μην έχει εμφανή συμπτώματα,ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί με χαρακτηριστικά σημάδια στο δέρμα.

Η υψηλή χοληστερόλη  θέλει μεγάλη προσοχή γιατι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έμφραγμα ,εγκεφαλικό και άλλες παθήσεις του κυκλοφορικού.

Παρά το γεγονός ότι δεν έχει εμφανή συμπτώματα είναι πιθανό να προκαλέσει μαλακές, κιτρινωπές αναπτύξεις ή βλάβες στο δέρμα που ονομάζονται ξανθώματα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις υποδηλώνουν αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης. Επιπλέον, πολλοί άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι ή έχουν διαβήτη έχουν υψηλή χοληστερίνη, ενώ στους άνδρες, η ανικανότητα μπορεί να προκληθεί από αρτηρίες που επηρεάζονται από την υπερβολική χοληστερίνη στο αίμα.

Για να μπορέσετε να αντιληφθείτε τα σημάδια γύρω από αυτά τα προβλήματα που προκαλούνται ή συνδέονται με τη χοληστερόλη, θα πρέπει να ξεκινήσετε από τα βασικά. Να μάθετε, αρχικά, ότι η χοληστερίνη δεν είναι μόνο ένας αριθμός, αλλά αρκετοί που μαζί δίνουν στον γιατρό σας ένα «λιπιδικό προφίλ».

Τα ανθυγιεινά επίπεδα συνδέονται με τη σκλήρυνση των αρτηριών, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό. Οι αριθμοί περιλαμβάνουν την «κακή» (LDL) και την «καλή» (HDL) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια. Οπλισμένοι με αυτή τη γνώση και με τη βοήθεια και την καθοδήγηση του γιατρού σας, μπορείτε να αρχίσετε να κατανοείτε και να διαχειρίζεστε τα δικά σας επίπεδα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την υψηλή χοληστερίνη – 6 τρόποι

  1. Κάντε εξετάσεις
  2. Ασκηθείτε
  3. Μην καπνίζετε
  4. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος
  5. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά
  6. Αντιμετωπίστε τις υποκείμενες παθήσεις

1. Κάντε εξετάσεις

Επειδή η υψηλή χοληστερίνη συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα, ειδικά στην αρχή, είναι σημαντικό να κάνετε εξέταση. Μπορεί να είστε αδύνατοι και να νιώθετε υγιείς, αλλά να έχετε πρόβλημα χοληστερίνης. Μόλις καταλάβετε ότι υπάρχει πρόβλημα, μπορείτε να προσπαθήσετε να το αλλάξετε μέσω διατροφής, τρόπου ζωής και, εάν είναι απαραίτητο, φαρμακευτικής αγωγής.

Αλλά είναι απίθανο να το κάνετε αυτό αν δεν το γνωρίζετε. Εάν είστε 20 ετών και άνω, θα πρέπει να ελέγχετε τα επίπεδά σας (μια απλή εξέταση αίματος) κάθε 4 έως 6 χρόνια. Ο γιατρός σας θα πρέπει να σας εξετάζει πιο συχνά εάν είστε υπέρβαροι ή διαβητικοί ή έχετε καρδιακή νόσο.

2. Ασκηθείτε

Η τακτική άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ελέγξετε τη χοληστερίνη σας. Δεν χρειάζεται να τρέξετε μαραθώνιο. Μισή ώρα περίπου γρήγορο περπάτημα, κολύμπι ή χορός τρεις ή τέσσερις φορές την εβδομάδα είναι αρκετό. Εάν δεν έχετε χρόνο, μπορείτε να περπατάτε για 10 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί επίσης να βοηθήσει.

3. Μην καπνίζετε

Το κάπνισμα μειώνει την καλή χοληστερόλη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα διατηρεί περισσότερη από την «κακή»-LDL, η οποία συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Μπορείτε να βελτιώσετε τα επίπεδα χοληστερίνης σας και να βοηθήσετε στην προστασία των αρτηριών σας εάν το κόψετε. Ακόμα κι αν είστε μη καπνιστής, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα.

4. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Το υπερβολικό βάρος, και ειδικά το σπλαχνικό λίπος γύρω από την κοιλιά, μπορεί να αυξήσει την LDL και να μειώσει την HDL χοληστερόλη. Σε γενικές γραμμές, μια μέτρηση της μέσης 89 εκατοστών ή περισσότερο για τις γυναίκες και 101 εκατοστών ή περισσότερο για τους άνδρες θα μπορούσε να είναι σημάδι προβλήματος. Αλλά μόνο ο γιατρός σας μπορεί να πει εάν αυτός ο κανόνας λειτουργεί στην περίπτωσή σας.

Μπορεί να παρατηρήσετε ένα «σχήμα μήλου» στο σώμα λόγω του τρόπου με τον οποίο μεγαλώνει η μέση σας περισσότερο από άλλες περιοχές. Χάστε όμως μόλις το 10% του βάρους σας και θα μπορούσατε πραγματικά να βοηθήσετε τη χοληστερίνη σας, πιθανώς να την επαναφέρετε σε υγιή επίπεδα. Μιλήστε με το γιατρό σας για το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης που θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

5. Περιορίστε τα κορεσμένα λιπαρά

Αυτά προέρχονται από το βόειο κρέας, το χοιρινό, το αρνί και τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά όπως το βούτυρο, η κρέμα, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, καθώς και από τροπικά έλαια όπως ο φοίνικας και η καρύδα. Όλα μπορούν να αυξήσουν την LDL ή την «κακή» χοληστερόλη σας.

Μπορεί να σας βοηθήσει να κόψετε το ορατό λίπος από τα κρέατα και να αναζητήσετε άπαχο γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά. Δεν πρέπει να λαμβάνετε περισσότερο από το 6% των θερμίδων σας από κορεσμένα λιπαρά εάν η LDL χοληστερόλη σας είναι υψηλή. Αποφύγετε εντελώς τα τρανς λιπαρά.

6. Αντιμετωπίστε τις υποκείμενες παθήσεις

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε και να θεραπεύσετε καταστάσεις που σχετίζονται με ένα επικίνδυνο προφίλ χοληστερόλης ή λιπιδίων, όπως ο διαβήτης ή η παχυσαρκία. Αντιμετωπίστε την ίδια την πάθηση και μπορεί επίσης να βελτιώσετε την χοληστερίνη σας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξει και να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε και να ακολουθήσετε το σχέδιο θεραπείας σας. Μην παραλείπετε δόσεις και μην αλλάξετε το σχέδιο θεραπείας σας, εκτός εάν μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version