Μια γιατρός προτρέπει να σταματήσετε να μετράτε θερμίδες για να χάσετε βάρος. Μπορεί να φαίνεται αδιανόητο, αν ακούτε συνεχώς ότι η απώλεια βάρους οφείλεται στο έλλειμμα θερμίδων, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες καταναλώνετε, αλλά ναι, διαβάσατε σωστά.
Και όμως, η γυναικολόγος Mary Claire Haver, ειδικός στην εμμηνόπαυση και δημιουργός περιεχομένου για την υγεία των γυναικών, αποκαλύπτει πώς να χάσετε βάρος χωρίς να μετράτε θερμίδες -και γιατί είναι καλύτερο για τις γυναίκες στη μέση ηλικία.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη μέτρηση των θερμίδων και την απώλεια βάρους
«Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες όσον αφορά την υγεία. Είναι κρίσιμο να γίνει διάκριση μεταξύ ποσότητας και ποιότητας. Ακόμη και τα γεύματα με τον ίδιο ακριβώς αριθμό θερμίδων μπορεί να έχουν εξαιρετικά ποικίλες διατροφικές ιδιότητες και αυτές οι διατροφικές ιδιότητες μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία», ανέφερε η Δρ. Haver σε ένα πρόσφατο βίντεο του TikTok.
«Εκτός από τον αντίκτυπό τους στα αποτελέσματα της υγείας, διαφορετικά θρεπτικά συστατικά επηρεάζουν τους μηχανισμούς που ελέγχουν το βάρος σας: μεταβολισμό, επίπεδα ορμονών, πείνα και όρεξη. Όμως, μπορείτε και πρέπει ακόμα να παρακολουθείτε τι καταναλώνετε», πρόσθεσε.
Αντί όμως να μετράτε τις θερμίδες για να χάσετε βάρος, προτείνει να παρακολουθείτε τις φυτικές ίνες, το μαγνήσιο, τη βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αφού εξετάσετε τις τιμές σας κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης εβδομάδας, η Δρ. Haver προτρέπει να χρησιμοποιείτε τρόφιμα (και όχι συμπληρώματα) για να αυξήσετε τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη στο 100%.
@drmaryclaire Have you tried the challenge? #menopause #perimenopause #perimenopausehealth #cico ♬ original sound – The Pause Life
«Το θέμα εδώ είναι να βρούμε την τροφή, τα θρεπτικά συστατικά, που θα αυξήσουν αυτά τα επίπεδα», σημείωσε. «Μην μετράτε θερμίδες ή μακροθρεπτικά, μόνο θρεπτικά συστατικά. Όχι μόνο θα χάσετε βάρος, αλλά θα αποκομίσετε και μερικά απίστευτα οφέλη για την υγεία».
Πώς οι διαφορετικοί τύποι θερμίδων επηρεάζουν την απώλεια βάρους
Οι συνολικές θερμίδες που καταναλώνονται είναι κάτι που πρέπει να προσέχετε για την απώλεια βάρους. Αλλά αυτό δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρη την εικόνα μιας προσεκτικής διατροφής. Δείτε πώς ορισμένες επιλογές τροφίμων μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά σας να χάσετε κιλά και να αποτρέψετε την αύξηση βάρους:
Ορισμένα τρόφιμα διασπώνται διαφορετικά
«Κάθε τροφή αλληλεπιδρά με τα συστήματα του σώματος κατά τη διαδικασία του μεταβολισμού και έχει ποικίλες επιπτώσεις στα μεταβολικά μονοπάτια», εξηγεί η Jennie Stanford, γιατρός παχυσαρκίας και συνεργάτης του Drugwatch. «Μια καραμέλα έχει 80 θερμίδες και ένα μέτριο μήλο έχει επίσης περίπου 80 θερμίδες. Ενώ έχουν τον ίδιο αριθμό θερμίδων, μεταβολίζονται πολύ διαφορετικά».
Τα τεχνητά αρώματα, τα συντηρητικά και οι διάφορες μορφές πρόσθετων σακχάρων στα επεξεργασμένα τρόφιμα οδηγούν σε μια φλεγμονώδη απόκριση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει απορρύθμιση στις μεταβολικές και νευροενδοκρινικές ορμονικές αποκρίσεις.
Από την άλλη πλευρά, 80 θερμίδες από ένα μήλο συνοδεύονται επίσης από διαιτητικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά και φυτοθρεπτικά συστατικά. Αυτές οι ευεργετικές ενώσεις βοηθούν στην προώθηση ενός υγιούς μεταβολισμού.
Πώς να χάσετε βάρος χωρίς να μετράτε θερμίδες: 4 βασικά θρεπτικά συστατικά
- Φυτικές ίνες
- Μαγνήσιο
- Βιταμίνη D
- Ωμέγα-3
Η μέθοδος στο βίντεο της Δρ. Haver ουσιαστικά διδάσκει στις γυναίκες να τρώνε ολόκληρα τρόφιμα που πιθανότατα θα ρυθμίσουν την όρεξή τους και θα οδηγήσουν να τρώνε λιγότερες θερμίδες με την πάροδο του χρόνου, σημειώνει η διατροφολόγος Kylie Bensley. Εδώ είναι τα βασικά θρεπτικά συστατικά στα οποία πρέπει να εστιάσετε για την απώλεια λίπους:
1. Φυτικές ίνες
«Ένα από τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά που αναφέρονται στο βίντεο είναι οι φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες χωνεύονται πιο αργά και σας κρατούν χορτάτους για περισσότερο. Θα καταναλώνετε φυσικά λιγότερες θερμίδες εάν αυξάνετε την πρόσληψη φυτικών ινών», αναφέρει.
2. Μαγνήσιο
Όπως οι φυτικές ίνες, έτσι και το μαγνήσιο περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία, εξηγεί η Lina Begdache, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος/Επίκουρη Καθηγήτρια Health Wellness Studies στο Binghamton University. Μια μελέτη στο Frontiers in Nutrition διαπίστωσε ότι η διατροφική πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο σωματικό λίπος σε άτομα με μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη.
3. Βιταμίνη D
Σίγουρα, η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου. Αλλά επηρεάζει επίσης τη δραστηριότητα των γονιδίων που σχετίζονται με την παραγωγή σεροτονίνης. Αυτό επηρεάζει τόσο την κατανάλωση τροφής όσο και τον μεταβολισμό των λιποκυττάρων, προσθέτει η Δρ. Begdache.
4. Ωμέγα-3
Ομοίως, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από θαλάσσια ψάρια παίζουν επίσης ρόλο στη ρύθμιση των γονιδίων, σημειώνει η καθηγήτρια. Ένας από τους πολυάριθμους ρόλους τους περιλαμβάνει τη μείωση της φλεγμονής που μπορεί να εμποδίσει τον μεταβολισμό.