Site icon Όλο Υγεία

Αυξημένα κρούσματα του ιού κοξάκι στη Λάρισα-Τι είναι και ποια συμπτώματα προκαλεί

ιώσεις

Photo by <a href="https://unsplash.com

Ανησυχία προκαλούν στους επιστήμονες τα αυξημένα  κρούσματα του ιού κοξάκι στη Λάρισα, το τελευταίο χρονικό διάστημα,κυρίως σε βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας.

“Πράγματι αυτή την περίοδο έχουμε αρκετά κρούσματα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και σε νηπιαγωγεία” δήλωσε η πρόεδρος Παιδιάτρων Νομού Λάρισας, Γεωργία Νταμάγκα, στο Action.

“Ως έξαρση ορίζουμε την εμφάνιση τουλάχιστον 3 κρουσμάτων του ιού κοξάκι σε μία δομή, είτε αυτή είναι βρεφικός σταθμός είτε νηπιαγωγείο, και από τις αναφορές που παίρνουμε και από τους συναδέλφους και από τα δικά μας τα ιατρεία καθημερινά, βλέπουμε αρκετά παιδιά να έρχονται με τον ιό κοξάκι” εξήγησε, ενώ ξεκαθάρισε οτι “η εν λόγω έξαρση δεν οφείλεται στις πλημμύρες”.

Τι ειναι ο ιός κοξάκι;

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, “Ο ιός Coxsackie ανήκει στους εντεροϊούς και χωρίζεται σε δύο τύπους, τον Α και Β. Τα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα οφείλονται κυρίως στον τύπο Α, που προκαλεί μια ήπια μορφή ίωσης και δεν είναι επικίνδυνος. Η περίοδος επώασης του ιού είναι 3-6 ημέρες.

Η μεταδοτικότητα του είναι εξαιρετικά μεγάλη για 7 ημέρες μετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων. Μάλιστα η μετάδοσή του είναι ραγδαία σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, τις περισσότερες φορές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών.

Μεταδίδεται από την άμεση επαφή των υγρών του στόματος, όπως π.χ. με το φτέρνισμα και τον βήχα. Αποβάλλεται στα κόπρανα των νοσούντων παιδιών και μπορεί να επιβιώσει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντικείμενα.

Σπάνια εμφανίζεται ο τύπος Β, που είναι και ο πιο επικίνδυνος και προκαλεί βαριές λοιμώξεις του αναπνευστικού, μυοκαρδίτιδα, εγκεφαλίτιδα, άσηπτη μηνιγγίτιδα κ.α.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τη συγκεκριμένη νόσο, αλλά μόνον υποστηρικτικά μέτρα. Η νόσος υποχωρεί πλήρως σε 7-10 μέρες περίπου. Τα παιδιά καλό είναι, όσο είναι άρρωστα να μην πηγαίνουν στο σχολείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μεταδώσουν τον ιό”.

Τα συνήθη συμπτώματα του ιού κοξάκι:

Ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί εύκολα” αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζουν η τήρηση των κανόνων υγιεινής:

Να σημειωθεί ότι οι έγκυες και ανοσοκατασταλμένα άτομα πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με ασθενή που εκδηλώνει τη νόσο.

Όλο Υγεία

Exit mobile version