Αυξάνει το κόκκινο κρέας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου; – Ανατρεπτική μελέτη

Αυξάνει το κόκκινο κρέας τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου; - Ανατρεπτική μελέτη

Πόσο συνδέεται η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος με τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου; Παίζει πιο σημαντικό ρόλο η γενετική προδιάθεση για τη νόσο; Νέα, ανατρεπτική μελέτη δείχνει κάτι απρόσμενο.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο για εκδήλωση καρκίνου του παχέος εντέρου.

Καρκίνος παχέος εντέρου: 5 κινήσεις για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο, σύμφωνα με χειρουργό

Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με αύξηση 19% του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου, που ισοδυναμεί με υψηλότερη βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου (PRS).

Όπως είπαν οι ερευνητές, τα αποτελέσματα της μελέτης τους αναδεικνύουν τη σημασία του περιορισμού της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος, καθώς μπορεί να αντισταθμίσει τη γενετική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Τι είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου;

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου, είναι η ανώμαλη ανάπτυξη ιστού στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου ή του ορθού. Είναι σοβαρή και συχνά θανατηφόρα πάθηση. Ο καρκίνος του εντέρου βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας με τις αιτίες θνησιμότητας που σχετίζονται με τον καρκίνο.

Πρωτοφανής αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου

Παρατηρείται αύξηση του καρκίνου του εντέρου με πρωτοφανείς ρυθμούς, με περίπου 2 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 1 εκατομμύριο θανάτους να καταγράφονται κάθε χρόνο παγκοσμίως.

Ο καρκίνος του εντέρου ξεκινά συνήθως ως καλοήθεις πολύποδες, οι οποίοι γίνονται κακοήθεις όγκοι, μία διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει δέκα χρόνια ή περισσότερα. Για αυτό το λόγο είναι σωτήρια η δυνατότητα της έγκαιρης ανίχνευσης μέσω τακτικών προληπτικών εξετάσεων.

Η προδιάθεση και η διατροφή είναι επιβαρυντικοί παράγοντες

Μελέτη έχει εντοπίσει τη γενετική προδιάθεση και τη διατροφή ως δύο βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο έχει ταξινομήσει τα κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα. Αν και υπάρχουσες μελέτες έχουν εστιάσει σε ανεξάρτητους παράγοντες κινδύνου, υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία για την κοινή επίδραση της γενετικής προδιάθεσης και της κατανάλωσης κρέατος.

Κορυφαίος ογκολόγος αποκαλύπτει την καθημερινή διατροφή για να αποφύγετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Πως έγινε η νέα μελέτη

Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν η κατανάλωση κρέατος (σε συνάρτηση με τη συχνότητα ανά εβδομάδα) μπορεί να ενισχύσει ή να αντισταθμίσει τους κινδύνους που ενέχει η γενετική προδιάθεση χρησιμοποιώντας τη μέτρηση «γενετικού ισοδύναμου κινδύνου (GRE)».

Στη μελέτη έλαβαν μέρος για άνδρες και γυναίκες άνω των 50 ετών οι οποίοι είχαν κάνει προσυμπτωματικούς ελέγχους μεταξύ 2002 και 2019. Όλοι οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση ρουτίνας και ιστολογική εξέταση. Οι προκαρκινικές βλάβες αναγνωρίστηκαν χρησιμοποιώντας την παρουσία και την εξέλιξη των αδενωμάτων.

Οι συμμετέχοντες με επιβεβαιωμένο καρκίνο του παχέος εντέρου υποβλήθηκαν σε γονότυπο. Τα δεδομένα γονότυπου χρησιμοποιήθηκαν για τον υπολογισμό των βαθμολογιών πολυγονικού κινδύνου (PRS).

Χρησιμοποιήθηκαν ερωτηματολόγια για την καταγραφή της διατροφής των συμμετεχόντων κατά το έτος που προηγήθηκε της μελέτης, εστιάζοντας στη συχνότητα κατανάλωσης κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος.

Από τους 7291 συμμετέχοντες οι ιστολογικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι 2.427 είχαν ορθοκολικά νεοπλάσματα, εκ των οποίων οι 877 είχαν προχωρημένες προκαρκινικές βλάβες.

Άνοια: Κρασί, τυρί και αρνί μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, σύμφωνα με μελέτη – Αλλά κόψτε αυτό το ένα φαγητό

Τι έδειξε η ανατρεπτική μελέτη για το κόκκινο κρέας

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επεξεργασμένα κρέατα και η γενετική προδιάθεση συσχετίστηκαν ανεξάρτητα με υψηλότερες βαθμολογίες γενετικού ισοδύναμου κινδύνου και με τη σειρά τους, με την πιθανότητα εμφάνισης νεοπλασμάτων του παχέος εντέρου.

Όταν αναλύονται μαζί, η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα αύξησε τις βαθμολογίες γενετικού ισοδύναμου κινδύνου και έφθασαν σε 19% υψηλότερη βαθμολογία πολυγονιδιακού κινδύνου, δείχνοντας τη σημαντική επίδραση των διατροφικών επιλογών στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στους συμμετέχοντες που ήταν στο υψηλότερο τεταρτημόριο της βαθμολογίας πολυγονιδιακού κινδύνου, ο κίνδυνος αυξήθηκε κατά 2,3 έως 3,8 φορές.

Πότε πόνος στο στομάχι ή φούσκωμα μπορεί να είναι καρκίνος – «Κάντε έλεγχο», προειδοποιούν οι ειδικοί

Παραδόξως, η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου δεν φάνηκε να έχει στατιστική σημασία, ανεξάρτητα από τη συχνότητα κατανάλωσης, σε αντίθεση με προηγούμενες έρευνες.

Μαζί, αυτά τα ευρήματα αναδεικνύουν τον ρόλο της διατροφής στον καρκίνο του παχέος εντέρου και τη δυνατότητα παρεμβάσεων για μείωση του επεξεργασμένου κρέατος ως αντιστάθμιση για την υψηλή προδιάθεση στη θανατηφόρα νόσο.

Όλο Υγεία

Scroll to Top