Αυτό το μέταλλο προκαλεί περισσότερες καρδιοπάθειες από το κάπνισμα ή τη χοληστερίνη

μέταλλο μόλυβδος

Η δηλητηρίαση από αυτό το μέταλλο έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο στην παγκόσμια υγεία από ό,τι πιστευόταν προηγουμένως, συμβάλλοντας δυνητικά σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια θανάτους ετησίως και συνιστώντας παρόμοια απειλή με την ατμοσφαιρική ρύπανση, σύμφωνα με έρευνα.

Η μελέτη, που περιγράφεται ως «ένα σήμα αφύπνισης», υπολόγισε επίσης ότι η έκθεση στο τοξικό αυτό μέταλλο προκαλεί στα μικρά παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες μείωση κατά μέσο όρο σχεδόν έξι βαθμών IQ.

Το επικίνδυνο μέταλλο

Η ρύπανση από μόλυβδο έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα υγείας, ιδίως σε σχέση με τις καρδιακές παθήσεις και την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μικρών παιδιών, με αποτέλεσμα την απαγόρευση της βενζίνης με μόλυβδο παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι άνθρωποι εκτίθενται στην ισχυρή νευροτοξίνη μέσω τροφίμων, χώματος, μαγειρικών σκευών, λιπασμάτων, καλλυντικών, μπαταριών αυτοκινήτων μολύβδου-οξέος και άλλων πηγών.

Οι δύο οικονομολόγοι της Παγκόσμιας Τράπεζας που συνέταξαν τη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet Planetary Health, δήλωσαν ότι ήταν η πρώτη που αξιολόγησε τον αντίκτυπο της έκθεσης σε μόλυβδο στους θανάτους από καρδιακές παθήσεις και στην απώλεια παιδικού IQ σε πλούσιες και αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Bjorn Larsen ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι όταν είδαν για πρώτη φορά τον αριθμό που υπολόγισε το μοντέλο τους, «δεν τολμήσαμε καν να ψιθυρίσουμε τον αριθμό» επειδή ήταν τόσο «τεράστιος».

Το μοντέλο τους υπολογίζει ότι 5,5 εκατομμύρια ενήλικες πέθαναν από καρδιακές παθήσεις το 2019 εξαιτίας της έκθεσης σε μόλυβδο, το 90% από αυτούς σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αυτό είναι έξι φορές υψηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση και αντιπροσωπεύει περίπου το 30% όλων των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα – την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι η έκθεση σε μόλυβδο είναι η μεγαλύτερη αιτία καρδιακών παθήσεων από το κάπνισμα ή τη χοληστερόλη!

Κόστος 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Η έρευνα υπολόγισε επίσης ότι τα παιδιά κάτω των πέντε ετών έχασαν αρκετούς βαθμούς IQ λόγω δηλητηρίασης από μόλυβδο παγκοσμίως το 2019, με το 95%  αυτών των απωλειών να προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτός ο αριθμός είναι σχεδόν 80% υψηλότερος από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

​Οι ερευνητές της Παγκόσμιας Τράπεζας υπολόγισαν το οικονομικό κόστος της έκθεσης σε μόλυβδο σε 6 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019, που ισοδυναμεί με το 7% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος.

Για την ανάλυση, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν εκτιμήσεις των επιπέδων μολύβδου στο αίμα από 183 χώρες που ελήφθησαν από τη μελέτη ορόσημο του 2019 για την παγκόσμια επιβάρυνση των ασθενειών.

Προηγούμενη έρευνα είχε μετρήσει μόνο την επίδραση του μολύβδου στις καρδιακές παθήσεις όταν επρόκειτο για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά η νέα μελέτη εξέτασε πολλούς άλλους τρόπους με τους οποίους ο μόλυβδος επηρεάζει την καρδιά, όπως η αθηροσκλήρυνση των αρτηριών που μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό.

Επίσης, αποκαλύφθηκε σε μια έκθεση Pure Earth, η οποία ανέλυσε 5.000 δείγματα καταναλωτικών αγαθών και τροφίμων σε 25 αναπτυσσόμενες χώρες. Βρήκε υψηλά ποσοστά μόλυνσης από μόλυβδο σε μεταλλικές κατσαρόλες και τηγάνια, κεραμικά σκεύη, μπογιές, καλλυντικά και παιχνίδια.​

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φτωχότερες χώρες έχουν τόση μεγάλη δηλητηρίαση από μόλυβδο. Είναι τα αντικείμενα στην κουζίνα που τους δηλητηριάζουν» ανάφεραν οι ερευνητές.

Scroll to Top