Site icon Όλο Υγεία

Αυτισμός: Κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που λαμβάνουν εκατομμύρια έγκυες αυξάνουν έως και 50% τον κίνδυνο

Κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα που συνταγογραφούνται σε εκατομμύρια έγκυες συνδέονται με έως και 50% υψηλότερο κίνδυνο για αυτισμό στα παιδιά

123rf.com

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα που συνταγογραφούνται συχνά σε εγκύους μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού και άλλων διαταραχών στα παιδιά τους. Πόσο ασφαλής είναι η χρήση αυτών των φαρμάκων κατά την εγκυμοσύνη;

Αντιφλεγμονώδη φάρμακα που λαμβάνονται από εκατομμύρια έγκυες γυναίκες σε όλο τον κόσμο ενδέχεται να αυξάνουν τον κίνδυνο αυτισμού στα μωρά τους. Μία μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο στα παιδιά που εκτίθενται σε γλυκοκορτικοειδή – μια κατηγορία στεροειδών – κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτισμός: Τα 10 πρώιμα σημάδια του συνδρόμου Άσπεργκερ στο παιδί

Τα παιδιά που εκτέθηκαν σε αυτά τα φάρμακα προγεννητικά είχαν 30% έως 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό σε σύγκριση με παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν τα έλαβαν. Η μελέτη συνέδεσε επίσης τα γλυκοκορτικοειδή – όπως η πρεδνιζόνη και η κορτιζόνη – με υψηλότερο κίνδυνο νοητικών αναπηριών, Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής/Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ, ADHD) και άγχους.

Πώς τα γλυκοκορτικοειδή επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου

Τα γλυκοκορτικοειδή μιμούνται την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία παράγεται από τα επινεφρίδια και είναι γνωστή για την αντιφλεγμονώδη δράση της. Συνταγογραφούνται σε έγκυες γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο πρόωρου τοκετού, καθώς βοηθούν στην ανάπτυξη και ωρίμανση των οργάνων του εμβρύου.

Τα φάρμακα χορηγούνται επίσης σε έγκυες γυναίκες που πάσχουν από αυτοάνοσα ή φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και το άσθμα, επειδή καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση. Ωστόσο, η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι η υπερβολική έκθεση σε γλυκοκορτικοειδή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών.

Εκτιμάται ότι δύο έως τρία τοις εκατό του πληθυσμού λαμβάνει αυτήν τη στιγμή γλυκοκορτικοειδή. Στις ΗΠΑ, τα πιο κοινά γλυκοκορτικοειδή είναι η πρεδνιζόνη, το ακετονίδιο τριαμσινολόνης και η μεθυλπρεδνιζολόνη. Τα στεροειδή βηταμεθαζόνη και δεξαμεθαζόνη, που διαπερνούν τον πλακούντα, χρησιμοποιούνται σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο πρόωρης γέννας και χορηγούνται συνήθως με ένεση στο χέρι, το πόδι ή τους γλουτούς της μητέρας.

Αυτισμός: Το τεστ των 2 λεπτών που δείχνει αν έχετε, σύμφωνα με γιατρό – Πού βρίσκεστε στο φάσμα;

Ορισμένες παρενέργειες από την παρατεταμένη χρήση γλυκοκορτικοειδών είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες, με πιο κοινές την αύξηση βάρους και την οστεοπόρωση. Ωστόσο, το τελευταίο σώμα ερευνών από τη Δανία υποδεικνύει ότι τα φάρμακα μπορεί επίσης να βλάπτουν τους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους των μωρών.

Έρευνα: Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις των στεροειδών στα παιδιά

Οι ερευνητές μελέτησαν την ανάπτυξη περισσότερων από 1 εκατομμύριο βρεφών που γεννήθηκαν μεταξύ 1996 και 2016. Από τα 1,1 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερα από 300.000 εκτέθηκαν σε γλυκοκορτικοειδή κατά την εγκυμοσύνη.

Ορισμένες από τις γυναίκες στη μελέτη έλαβαν στεροειδή για την πρόληψη πρόωρου τοκετού, ενώ η πλειονότητα τα είχε λάβει για τη θεραπεία αυτοάνοσων ή φλεγμονωδών νοσημάτων. Οι ερευνητές επανεξέτασαν τα παιδιά 15 χρόνια αργότερα και εξέτασαν τα ιατρικά τους αρχεία για να δουν πώς τα γλυκοκορτικοειδή επηρέασαν την ανάπτυξή τους.

Τα αντιφλεγμονώδη στην εγκυμοσύνη αυξάνουν τον κίνδυνο για αυτισμό και ΔΕΠΥ

Τα παιδιά των μητέρων που διατρέχουν κίνδυνο πρόωρης γέννας και έλαβαν γλυκοκορτικοειδή είχαν 50% μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με αυτισμό σε σύγκριση με εκείνα των οποίων οι μητέρες δεν εκτέθηκαν στα φάρμακα. Ο κίνδυνος διανοητικών αναπηριών και ΔΕΠΥ ήταν 30% υψηλότερος στην εκτεθειμένη ομάδα παιδιών. Οι διαταραχές διάθεσης, άγχους και στρες ήταν 50% υψηλότερες.

Στα παιδιά των μητέρων με αυτοάνοσα ή φλεγμονώδη νοσήματα, ο κίνδυνος αυτισμού και ΔΕΠΥ ήταν 30% υψηλότερος στην εκτεθειμένη ομάδα, ενώ τα προβλήματα διάθεσης και οι διανοητικές αναπηρίες ήταν 40% υψηλότερες.

Αυτισμός: Πόσος χρόνος στην οθόνη την εβδομάδα αυξάνει τον κίνδυνο για τα παιδιά – Τι δείχνει νέα μελέτη

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα τους ενισχύουν την ανάγκη για «προσοχή» στη χρήση γλυκοκορτικοειδών στις έγκυες γυναίκες. Στις εγκύους με αυτοάνοσα ή φλεγμονώδη νοσήματα, αναφέρουν ότι εναλλακτικά φάρμακα «μπορεί να είναι ασφαλέστερα και να μειώσουν τη χρήση γλυκοκορτικοειδών, αλλά λείπουν τα στοιχεία και χρειάζεται περισσότερη έρευνα», σύμφωνα με το Daily Mail.

Πηγές: Daily Mail, NIH (1), NIH (2)

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version