Αυτό που τρώμε μας λέει πολλά για τον εαυτό μας. Υπάρχουν, ωστόσο, διατροφικές επιλογές που να δείχνουν αν είμαστε ψυχοπαθείς;
Οι επιστήμονες μελετούν συνεχώς το πώς οι γευστικές μας προτιμήσεις θα μπορούσαν να συσχετιστούν με την προσωπικότητά μας.
Όταν είμαστε μωρά, τείνουμε να αγαπάμε τις γλυκές γεύσεις σε σχέση με τα πικρά και ξινά φαγητά (μην δίνετε στο μωρό ένα λεμόνι για να δοκιμάσετε αυτή τη θεωρία), αλλά όσο μεγαλώνουμε οι προτιμήσεις μας διευρύνονται. Ειδικότερα, μια μελέτη διερεύνησε τη σχέση μεταξύ ατομικών διαφορών στις επιλογές ορισμένων τροφίμων σε συνάρτηση με πιθανά αντικοινωνικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας και έδωσε μερικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Το 2016, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δύο μελέτες χρησιμοποιώντας δείγματα της κοινότητας των ΗΠΑ. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να αναφέρουν μόνοι τους τις γευστικές τους προτιμήσεις, ενώ απάντησαν επίσης σε ορισμένα ερωτηματολόγια προσωπικότητας που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση της πιθανότητας μακιαβελισμού, ψυχοπάθειας, ναρκισσισμού, καθημερινού σαδισμού και επιθετικότητας.
Και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι οι προτιμήσεις της πικρής γεύσης «σχετίζονται θετικά» με «κακόβουλα χαρακτηριστικά προσωπικότητας». Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μια ισχυρή σύνδεση με τον καθημερινό σαδισμό και την ψυχοπάθεια.
«Τα δεδομένα παρέχουν έτσι νέες γνώσεις για τη σχέση μεταξύ της προσωπικότητας και των διατροφικών μας συμπεριφορών, επιδεικνύοντας σταθερά μια ισχυρή σχέση μεταξύ της απόλαυσης πικρών φαγητών και των σαδιστικών τάσεων», κατέληξε η μελέτη. Έτσι, αν σας αρέσει ο μαύρος καφές, η μαύρη σοκολάτα, ο γαύρος και το κρασί – έχετε περισσότερες πιθανότητες να είστε ψυχοπαθής; Μήπως πρέπει η αστυνομία να αρχίσει να ψάχνει τα Starbucks για να βρει όποιον δεν θέλει τον καφέ του να είναι περιχυμένος με σιρόπι καραμέλας;
Η σύντομη απάντηση είναι όχι, καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που διαμορφώνουν τους γευστικούς μας κάλυκες και η συσχέτιση δεν σημαίνει αιτία. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι μπορεί να αποφεύγουν να τρώνε γλυκές τροφές επειδή τείνουν να είναι υψηλότερες σε θερμίδες και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση βάρους. Οι διατροφικές επιλογές πολλών ανθρώπων υπαγορεύονται επίσης από τα οικονομικά τους, καθώς ορισμένα προϊόντα είναι πολύ ακριβά για να τα αγοράζουν τακτικά.
Έπειτα, υπάρχει η κοινωνική πλευρά του φαγητού και του ποτού, όπου οι ερευνητές δηλώνουν ότι το «αρχικά δυσάρεστο φαγητό» μπορεί να αρχίσει να έχει καλύτερη γεύση μέσω της έκθεσης μας σε αυτό. Βασικά, αν συνεχίσετε να πίνετε μαύρο καφέ και πείτε στον εαυτό σας ότι έχει ωραία γεύση, μπορεί να καταλήξετε να πιστέψετε τον εαυτό σας.
Έτσι, αν ο συνάδελφός σας ή ο σύντροφός σας αγαπά τα πικρά φαγητά και σπάνια τρώει γλυκά με ζάχαρη – δεν σημαίνει ότι είναι ψυχοπαθής. Αλλά η σύνδεση είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα, που χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση.