Το άγχος για το τέλος μιας σχέσης και το χωρισμό μπορεί να προκαλέσει αϋπνία. Δείτε πώς θα καταφέρετε να κοιμηθείτε ακόμα και αν έχετε συνηθίσει τον άλλον δίπλα σας και πρέπει πλέον να κοιμάστε μόνοι.
Η Wendy Troxel, επιστήμονας συμπεριφοράς στην RAND Corporation και συγγραφέας του Sharing the Covers: Every Couple’s Guide to Better Sleep, το επιβεβαιώνει. Η Troxel αναφέρει ότι «υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η διάλυση της σχέσης ή, η απώλεια ενός συντρόφου λόγω θανάτου ή χωρισμού, είναι ένας γνωστός παράγοντας διαταραχών του ύπνου».
Ονειρεύεστε τον πρώην σας; Δείτε τι πραγματικά σημαίνει
Κοιμόμαστε καλύτερα με έναν σύντροφο;
Η Troxel εξηγεί ότι ο ύπνος είναι μια ευάλωτη κατάσταση από εξελικτική σκοπιά, και ως άνθρωποι και κοινωνικά όντα, αισθανόμαστε πιο ασφαλείς μέσω των συνδέσεων με τους άλλους. Συνήθως δεν το αναγνωρίζουμε, αλλά και ο ύπνος είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο.
«Αποκομίζουμε μια αίσθηση ψυχολογικής ασφάλειας από τις κοινωνικές μας σχέσεις, και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για έναν σύντροφο στο κρεβάτι, οπότε μπορείτε να φανταστείτε ότι η απομάκρυνση ενός συντρόφου λόγω χωρισμού ή θανάτου αυξάνει τα αισθήματά σας ευαλωτότητας τη νύχτα», λέει η επιστήμονας συμπεριφοράς.
Οι βιολογικές εξηγήσεις μπορούν να υποστηρίξουν αυτήν την ψυχολογική ασφάλεια. Η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη της αγάπης και αν αισθάνεστε συνδεδεμένοι με έναν σύντροφο μειώνει το άγχος και μπορεί να σας ανακουφίσει και να ηρεμήσετε.
Ωστόσο, η έρευνα δεν είναι οριστική για το αν κοιμόμαστε καλύτερα ή όχι με έναν σύντροφο στο κρεβάτι και έχει αποδειχθεί ότι, σε πολλές περιπτώσεις, μπορεί να συμβαίνει και το αντίστροφο. «Μερικοί άνθρωποι κοιμούνται χειρότερα όταν μοιράζονται ένα κρεβάτι με έναν σύντροφο», είπε η Troxel. Όπως αναφέρει στην ομιλία της στο TED talk, ένας σύντροφος που ροχαλίζει μπορεί επίσης να επηρεάσει βαθιά τον καλό βραδινό ύπνο.
Πώς να αντιμετωπίσετε την αϋπνία μετά από έναν χωρισμό
Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να βιώσετε αϋπνία ακόμη και για σύντομο ύπνο σε διαφορετικό κρεβάτι, είναι κυρίως ψυχολογικός και λιγότερο φυσιολογικός. Ο χωρισμός προκαλεί προβλήματα ύπνου, που εμποδίζουν τον εγκέφαλό μας να αναλάβει βασικές διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην επούλωση. Χωρίς ύπνο REM, δεν επεξεργαζόμαστε σωστά τα συναισθήματά μας. Και χωρίς ξεκούραστο ύπνο γενικά, το στρες παραμένει ενεργό για περισσότερες ώρες, με την παραγωγή κορτιζόλης να παραμένει υψηλή αντί να πέφτει.
Αυτές οι φυσιολογικές αντιδράσεις που σχετίζονται με τον ύπνο μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Όπως αποδεικνύεται, η εύρεση μιας λύσης θα βοηθήσει να διατηρήσετε την αρτηριακή πίεση υπό έλεγχο, να αποτρέψετε να πάρετε βάρος και να μην επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο το άγχος. Τι να κάνετε:
- Αποδεχτείτε την κατάσταση: Μετά από έναν χωρισμό, το κρεβάτι γίνεται πηγή άγχους. Αν πηγαίνετε στο κρεβάτι μόνοι σας, μετά από μια μακροχρόνια σχέση, αυτό είναι μια υπενθύμιση της απώλειας της σχέσης.
- Κάντε μια αυτοεξερεύνηση: Όταν έχετε αϋπνία, δεν είναι κακή στιγμή να δοκιμάσετε νέα πράγματα, όπως το να κοιμηθείτε στη μέση του κρεβατιού.
- Ακολουθήστε κοινές πρακτικές χαλάρωσης: μείνετε μακριά από τις οθόνες πριν τον ύπνο, κάντε μπάνιο, διαλογιστείτε και ασχοληθείτε με κάτι ευχάριστο. Είναι μια καλή στιγμή να δημιουργήσετε μία νέα ρουτίνα.
- Έχετε κοινωνικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας: Βγείτε με τους φίλους σας, περάστε χρόνο με ανθρώπους που αγαπάτε και μιλήστε για τα συναισθήματά σας. Η ανάγκη για κοινωνική σύνδεση είναι πολύ σημαντική, επειδή η διάθεσή μας είναι στενά συνδεδεμένη με τον ύπνο μας.