Αϋπνία: 7 απρόσμενες αιτίες που σας κρατούν ξύπνιους κάθε βράδυ και οι λύσεις

Αϋπνία

Η αιτία της αϋπνίας είναι διαφορετική για τον καθένα μας. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσουν γρήγορα τι προκαλεί τα προβλήματα ύπνου τους και άλλοι όχι.

Άλλοι μπορεί να μην έχουν ιδέα γιατί παλεύουν ξαφνικά να κλείσουν μάτι. Οι ακόλουθες αιτίες αϋπνίας συνήθως δεν συζητούνται τόσο συχνά όσο άλλες. Κάποιες, μάλιστα, από αυτές μπορεί ακόμη και να σας εκπλήξουν.

Οι 7 απρόσμενες αιτίες που σας κρατούν ξύπνιους κάθε βράδυ

  1. Το κινητό ή η τηλεόραση σας
  2. Εμμηνόπαυση
  3. Διαταραχές Θυρεοειδούς
  4. Ορισμένα φάρμακα
  5. Θλίψη
  6. Οι επισκέψεις στην τουαλέτα
  7. Η ηλικία σας

1.Το κινητό ή η τηλεόραση σας

Έχετε ακούσει ίσως ήδη ότι πρέπει να απενεργοποιείτε τις ηλεκτρονικές σας συσκευές μια ώρα περίπου πριν από τον ύπνο, επειδή αυτές οι συσκευές εκπέμπουν ένα μπλε φως που καταστέλλει τη μελατονίνη, μια ορμόνη που διευκολύνει την έλευση του ύπνου.

Ωστόσο, το έντονο μπλε φως ακόμη και τρεις ή τέσσερις ώρες νωρίτερα – όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης κατά τη διάρκεια ή λίγο μετά το δείπνο – είναι αρκετό για να καθυστερήσει την παραγωγή μελατονίνης, λέει ο Karl Doghramji, M.D., διευθυντής του Jefferson Sleep Disorders Center στη Φιλαδέλφεια. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να κλείσετε την τηλεόραση.

Συνιστά όταν βλέπετε τηλεόραση να φοράτε γυαλιά οράσεως που μπλοκάρουν το μπλε φως (θα τα βρείτε σε eshop, οπτικά και καταστήματα με ηλεκτρονικά είδη). Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με την τηλεόραση.

2. Η εμμηνόπαυση

Οι διαταραχές ύπνου επιτείνονται κατά τη μετάβαση στην εμμηνόπαυση, με το πιο κοινό παράπονο να είναι τα νυχτερινές αφυπνίσεις σύμφωνα με σχετική μελέτη. Η μείωση των οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσει διαταραχές – συμπεριλαμβανομένων των εξάψεων – στη μέση της νύχτας. Η έρευνα δείχνει ότι περίπου το ένα τέταρτο των εμμηνοπαυσιακών γυναικών έχουν αρκετά σοβαρά προβλήματα ύπνου που επηρεάζουν την ικανότητά τους να λειτουργούν κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αποφύγετε τις εξάψεις το βράδυ χρησιμοποιώντας σεντόνια και πιτζάμες που δεν σας ζεσταίνουν και κοιμηθείτε σε ένα μαξιλάρι από φαγόπυρο, το οποίο είναι πιο δροσερό από το παραδοσιακό λατέξ ή το πουπουλένιο. Εάν ο σύντροφός σας θέλει ένα πιο ζεστό κρεβάτι, σκεφτείτε να έχετε ένα ξεχωριστό πάπλωμα για κάθε πλευρά του κρεβατιού.

3. Διαταραχές Θυρεοειδούς

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής (υπερθυρεοειδισμός) μπορεί να κρατήσει το σώμα σας σε εγρήγορση και να σας προκαλέσει αϋπνία. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε συνεχώς κουρασμένοι και άτονοι.

Εάν φαίνεται ότι δεν μπορείτε να βρείτε τον διακόπτη “off” του σώματός σας ή αισθάνεστε υπερβολική κόπωση σε τακτική βάση, ζητήστε από το γιατρό σας να ελέγξει τα επίπεδα ορμονών  του θυρεοειδούς σας.

4. Ορισμένα φάρμακα

Ορισμένα από τα φάρμακα που παίρνουμε για να μας βοηθήσουν σε ένα πρόβλημα μπορεί να προκαλέσουν νέα προβλήματα. Εάν η αϋπνία γίνεται η νέα φίλη σας στο κρεβάτι, μπορεί να ευθύνονται φάρμακα, όπως αυτά για τη μείωση της χοληστερόλης, για την αρτηριακή πίεση ή την κατάθλιψη. Μιλήστε, επίσης, με το γιατρό σας σχετικά με την αλλαγή του χρόνου λήψης του φαρμάκου σας, λαμβάνοντας τα όσο το δυνατόν περισσότερο πιο πρωί για να δείτε εάν αυτό σας βοηθά να κοιμηθείτε καλύτερα.

5. Η θλίψη

Το να περάσετε ένα σημαντικό γεγονός της ζωής, όπως ένας θάνατος στην οικογένεια, ένα διαζύγιο, η μια απώλεια εργασίας ή άλλο κάποιο άλλο γεγονός που σας κάνει να νιώθετε θλίψη, μπορεί επίσης να σας προκαλέσει αϋπνία. Η παρατεταμένη θλίψη που δεν φεύγει μπορεί να μετατραπεί σε κατάθλιψη.

Κανείς δεν ξέρει τι έρχεται πρώτο, αλλά η κατάθλιψη και η αϋπνία τρέφονται το ένα από το άλλο. Εάν νιώθετε κάποια θλίψη που σας ξαγρυπνά και δεν υποχωρεί, επισκεφτείτε κάποιον ειδικό για να μάθετε για τις επιλογές θεραπείας σας.

6. Οι επισκέψεις στην τουαλέτα

Εάν ο ύπνος σας διακόπτεται συνεχώς λόγω συχνών νυχτερινών επισκέψεων στο μπάνιο, μπορεί αυτό να είναι η αιτία της αϋπνίας σας.

Η συχνοουρία δεν είναι μόνο σημάδι γήρανσης, αλλά μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι κάτι συμβαίνει με τα νεφρά, το ουροποιητικό σύστημα ή τις ορμόνες σας. Επίσης μπορεί να είναι απόρροια πρόσληψης μεγάλης ποσότητας υγρών λίγο πριν από τον ύπνο.

Εάν η επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα σας κάνει να χάνετε τον ύπνο σας, επισκεφτείτε το γιατρό σας και λάβετε τη θεραπεία πριν ο κύκλος ύπνου/αφύπνισης του σώματός σας αποσυντονιστεί εντελώς.

7. Η ηλικία σας

Καθώς μεγαλώνουμε, το στάδιο αποκατάστασης του ύπνου, γνωστό ως ύπνος δέλτα, μπορεί να γίνει προβληματικό. Σε αυτό επισκευάζονται οι ιστοί και οι μύες του σώματος. Από τα μέσα έως τα τέλη της δεκαετίας των 40 ετών μπορεί να παρατηρήσετε ότι ξυπνάτε πιο συχνά τη νύχτα.

Για να το καταπολεμήσετε, ασκείστε συχνά. Δίνοντας στο σώμα σας τη δυνατότητα να ασκείται, ανταποκρίνεται αυξάνοντας την ποιότητα της συγκεκριμένης φάσης του ύπνου. Τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορεί να μειώσουν τα… νυχτερινά ξυπνήματα.

Συμβουλή ειδικού

Ο εντοπισμός της αιτίας της αϋπνίας σας είναι το πρώτο βήμα για τη διόρθωση του προβλήματος. Συνεχίστε την αναζήτησή σας για την αιτία των προβλημάτων ύπνου σας μέχρι να την ανακαλύψετε.

Μην ντρέπεστε να ζητήσετε τη βοήθεια γιατρών και ειδικών στον ύπνο, εάν χρειαστεί. Μερικές φορές δεν είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την αϋπνία μόνοι μας και χρειαζόμαστε τη βοήθεια επαγγελματιών.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά <a href="https://www.vita.gr/">Vita</a>, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες <a href="https://tv.pathfinder.gr/">pathfinder.gr</a>, <a href="https://dailypharmanews.gr/">dailypharmanews.gr</a>, liveit.gr, <a href="https://www.worldsecrets.gr/">worldsecrets.gr</a>, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top