Ο μύθος ότι τα αυγά προκαλούν υψηλή χοληστερίνη έχει καταρριφθεί από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, καθώς ναι μεν έχουν σημαντική ποσότητα διατροφικής χοληστερόλης, αλλά η χοληστερίνη σε τρόφιμα όπως τα αυγά δεν οδηγεί απαραίτητα σε υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, ένας άλλος παράγοντας συσχετίζεται με το πόσο υγιεινά είναι.
Ο τρόπος με τον οποίο μαγειρεύετε τα αυγά σας θα μπορούσε πράγματι να αυξήσει τον κίνδυνο για την υγεία σας σύμφωνα με τον διαιτολόγο, Έιντζελ Λουκ.
Αυγά: Τα καφέ ή τα λευκά είναι πιο υγιεινά; Ποια η διαφορά τους
«Όταν η χοληστερόλη υπερθερμαίνεται, μπορούν να δημιουργηθούν ενώσεις που ονομάζονται οξυστερόλες», τόνισε στο Health Digest και πρόσθεσε:
«Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι οι οξυστερόλες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και καρκίνου».
Η διατροφική χοληστερόλη μπορεί να μετατραπεί σε οξυστερόλες τόσο κατά το μαγείρεμα όσο και κατά την αποθήκευση των τροφίμων, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2022 στο International Journal of Molecular Sciences.
Το συκώτι σας μπορεί επίσης να δημιουργήσει οξυστερόλες από τη διατροφική χοληστερίνη, η οποία συνδέεται με τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η υψηλή χοληστερίνη και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αναγκάσουν το σώμα σας να οξειδώσει περισσότερη χοληστερόλη, οδηγώντας στη δημιουργία οξυστερολών.
Αυτές οι οξυστερόλες μπορούν να επιταχύνουν την αθηροσκλήρωση (σκλήρυνση των αρτηριών) και να δημιουργήσουν οξειδωτικό στρες που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Πώς η θερμοκρασία ψησίματος των αυγών μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας
Πιθανότατα έχετε ακούσει πώς το καπνιστό κρέας μπορεί να δημιουργήσει ενώσεις που προκαλούν καρκίνο, αλλά αυτές δεν είναι ίδιες με τις οξυστερόλες.
Οι οξυστερόλες βρίσκονται σε τρόφιμα πλούσια σε χοληστερίνη όπως το ωμό κρέας, αλλά τα επίπεδά τους αυξάνονται όταν μαγειρεύετε αυτά τα τρόφιμα σε υψηλές θερμοκρασίες, τα αποθηκεύετε και τα ξαναζεσταίνετε.
Το σώμα σας δεν απορροφά απαραίτητα όλες αυτές τις οξυστερόλες, αλλά όταν το κάνει, μπορεί να έχει επιπτώσεις στα αιμοφόρα αγγεία, σύμφωνα με ένα άρθρο του 2017 στο Lipids in Health and Disease.
6 λάθη που κάνετε όταν φτιάχνετε αυγά – Τι να προσέξετε
Οι οξυστερόλες μπορούν να συνδεθούν με την LDL χοληστερίνη σας και να οδηγήσουν σε φλεγμονή και αυξημένη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας. Αν και οι οξυστερόλες μπορεί να μην προκαλούν αθηροσκλήρωση, θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
Η υψηλή χοληστερίνη συνδέεται με διάφορους τύπους καρκίνου, αλλά οι οξυστερόλες θα μπορούσαν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου. Οι ερευνητές εξακολουθούν να μην κατανοούν πλήρως τον ρόλο των οξυστερολών στον καρκίνο, αλλά πιστεύουν ότι μπορεί να συνδέεται με φλεγμονή στο σώμα.
Υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος αυγών
Αν και το μαγείρεμα των αυγών και των κρεάτων σας σε υψηλές θερμοκρασίες ενέχει τον κίνδυνο οξείδωσης της χοληστερόλης, θα πρέπει να τα μαγειρέψετε με τρόπου που θα σκοτώσετε τυχόν βακτήρια και άλλα παθογόνα.
Ο τύπος λαδιού που χρησιμοποιείτε για να μαγειρέψετε τα αυγά σας μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο οξείδωσης, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ελαίων όπως το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το σογιέλαιο.
Ο Λουκ υπογράμμισε ότι τα αυγά μπορούν να αποτελέσουν μέρος μιας υγιεινής διατροφής εάν τα προετοιμάζετε σωστά. «Συνιστώ να φτιάξετε μια ομελέτα λαχανικών με ελάχιστο λάδι που να είναι σταθερή στη θερμότητα, χωρίς να παραψήσετε τα αυγά», ανέφερε. «Με αυτόν τον τρόπο, η πρωτεΐνη στο αυγό αφομοιώνεται πιο εύκολα ενώ τα λαχανικά παρέχουν επιπλέον φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις», συμπλήρωσε.
Το λάδι αβοκάντο είναι ένα σχετικά υγιεινό λάδι που παραμένει σταθερό σε υψηλότερες θερμοκρασίες.
Αυγά: Πόσες μέρες «κρατάνε» στο ψυγείο και πώς θα καταλάβετε ότι έχουν χαλάσει
Εάν ανησυχείτε για τις οξυστερόλες, καλό είναι να μείνετε μακριά και από τηγανητά τρόφιμα και επεξεργασμένα κρέατα. Τα τηγανητά τρόφιμα απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες και παράγουν οξυστερόλες, ενώ οι οξυστερόλες δημιουργούνται επίσης στη διαδικασία σκλήρυνσης ή καπνίσματος τροφίμων όπως το μπέικον και το λουκάνικο. Η χοληστερόλη μπορεί επίσης να οξειδωθεί στα παλαιωμένα τυριά όταν αυτά αποθηκεύονται για μεγαλύτερες περιόδους.