Έρευνα με επικεφαλής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα εντόπισε ένα νέο μονοπάτι για την καταπολέμηση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Nature Cardiovascular Research.
Η εργασία της ερευνητικής ομάδας προσδιορίζει ένα μόριο που ονομάζεται TREM2 ως μια μοναδική και θεραπευτικά σχετική οδό για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης -μιας κοινής πάθησης που αναπτύσσεται όταν συσσωρεύεται πλάκα μέσα στις αρτηρίες- σε προκλινικά μοντέλα.
Η αθηροσκλήρωση είναι η κύρια αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων, οι οποίες είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία θανάτου και αναπηρίας παγκοσμίως, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
«Πρόκειται για μια εξαιρετικά επιδραστική μελέτη που μπορεί να επικαιροποιήσει τις μελλοντικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία της αθηροσκλήρωσης», δήλωσε ο Δρ. Jesse Williams, επίκουρος καθηγητής στο U of M Medical School και πρόσθεσε:
«Οι τρέχουσες προσεγγίσεις στοχεύουν σχεδόν αποκλειστικά στη μείωση της LDL χοληστερόλης, αλλά γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι η φλεγμονή συμβάλλει επίσης στη συσσώρευση αθηροσκληρωτικής πλάκας στις αρτηρίες. Αυτή η μελέτη αποκαλύπτει μια νέα οδό για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων».
Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες στη μελέτη για την αθηροσκλήρωση
Χρησιμοποιώντας προκλινικά μοντέλα αθηροσκλήρωσης, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι η ασθένεια αναστέλλεται δραματικά όταν το γονίδιο TREM2 διαγράφηκε στα μακροφάγα -λευκά αιμοσφαίρια που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος- κατά την εξέλιξη της νόσου.
Διαπίστωσαν επίσης ότι η στοχευμένη διαγραφή των οδών του TREM2 ήταν αποτελεσματική στη μείωση της προϋπάρχουσας αθηροσκληρωτικής νόσου. Αυτό δείχνει το TREM2 ως πιθανό ανοσοθεραπευτικό στόχο για μελλοντικές μελέτες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.
Αυτή η έρευνα θα συνεχιστεί μέσω μιας συνεργασίας με την φαρμακευτική εταιρεία Alector για τη διεξαγωγή προκλινικών δοκιμών αντισωμάτων που στοχεύουν στο TREM2 για την καταπολέμηση της εξέλιξης της αθηροσκλήρωσης.