Οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται από γυναίκες γιατρούς τείνουν να έχουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία τους, όπως διαπιστώνει μία νέα μελέτη.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, έδειξε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες τα πηγαίνουν καλύτερα όταν βρίσκονται υπό γυναικεία ιατρική παρακολούθηση, δηλαδή υπό τη φροντίδα μιας γυναίκας γιατρού.
Μάλιστα οι ειδικοί λένε ότι οι άνδρες γιατροί θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα ευρήματα της μελέτης και να προβληματιστούν για το πώς θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη δική τους πρακτική.
Διαφορετικά αποτελέσματα σε ασθενείς ανάλογα με το φύλο του γιατρού τους
Όπως αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, οι άνθρωποι που αντιμετωπίζονται από γυναίκες γιατρούς έχουν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας και επανεισαγωγής από εκείνους που αντιμετωπίζονται από άνδρες γιατρούς.
Στη μελέτη τους, οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπήρχε κλινικά σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα για τους ανθρώπους ανάλογα με το φύλο του θεράποντος ιατρού τους.
«Αυτό που δείχνουν τα ευρήματά μας είναι ότι οι γυναίκες και οι άνδρες γιατροί ασκούν την ιατρική με διαφορετικό τρόπο και οι διαφορές αυτές έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της υγείας των ασθενών» ανέφερε ο δρ Yusuke Tsugawa, συγγραφέας της μελέτης.
«Περαιτέρω έρευνα σχετικά με τους υποκείμενους μηχανισμούς που συνδέουν το φύλο του ιατρού με τα αποτελέσματα των ασθενών και γιατί το όφελος από τη λήψη της θεραπείας από γυναίκες ιατρούς είναι μεγαλύτερο για τις γυναίκες ασθενείς, έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τα αποτελέσματα των ασθενών σε όλους τους τομείς» πρόσθεσε ο δρ Yusuke Tsugawa, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.
Ο Tsugawa και οι συνάδελφοί του εξέτασαν δεδομένα του Medicare που αφορούσαν σε περισσότερες από 458.100 γυναίκες ασθενείς και περισσότερους από 318.800 άνδρες ασθενείς. Περίπου το 31% τόσο της ομάδας των ανδρών όσο και των γυναικών ασθενών έλαβε θεραπεία από γυναίκα γιατρό.
Οι ερευνητές ανέφεραν ότι το ποσοστό θνησιμότητας για τις γυναίκες ασθενείς όταν αντιμετωπίστηκαν από γυναίκα γιατρό ήταν 8,15% σε σύγκριση με 8,38% όταν αντιμετωπίστηκαν από άνδρα γιατρό. Οι ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για κλινικά σημαντική διαφορά.
Μεταξύ των ανδρών, το ποσοστό θνησιμότητας ήταν 10,15% όταν αντιμετωπίστηκαν από γυναίκες σε σύγκριση με 10,23% για τους άνδρες.
Οι γυναίκες και οι άνδρες ασκούν διαφορετικά την ιατρική
Οι ερευνητές λένε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν διάφοροι πιθανοί λόγοι για τη διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ γυναικών και ανδρών γιατρών.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν διαφορές στα πρότυπα παροχής φροντίδας από τους άνδρες έναντι των γυναικών γιατρών σε όλους τους τομείς της ιατρικής. Οι γυναίκες γιατροί περνούν περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς και αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη λήψη κοινών ιατρικών αποφάσεων και στις συζητήσεις συνεργασίας από ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί τους» δήλωσε στο Medical News Today η Δρ Lisa Rotenstein, συγγραφέας κι αυτή της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.
«Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι γυναίκες γιατροί αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας από ό,τι οι άνδρες συνάδελφοί τους και παρέχουν φροντίδα υψηλότερης ποιότητας» σημείωσε η Rotenstein.
«Στο χειρουργικό πεδίο, οι γυναίκες γιατροί αφιερώνουν περισσότερο χρόνο σε μια χειρουργική επέμβαση και έχουν χαμηλότερα ποσοστά μετεγχειρητικών επανεισαγωγών. Πρέπει να αναρωτηθούμε πώς να παρέχουμε την εκπαίδευση και τα κίνητρα ώστε όλοι οι γιατροί να μπορούν να μιμηθούν τη φροντίδα που παρέχουν οι γυναίκες γιατροί» πρόσθεσε η ίδια.
Γιατί οι γυναίκες είναι καλύτεροι γιατροί
Ο Christopher Wallis, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, έχει ερευνήσει τα μετεγχειρητικά αποτελέσματα με βάση το φύλο τόσο του χειρουργού όσο και του ασθενούς. Και αναφέρει ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης δεν προκαλούν έκπληξη.
«Σε πολλούς τομείς της ιατρικής, πολυάριθμες μελέτες έχουν καταδείξει βελτιωμένα αποτελέσματα -είτε πρόκειται για θνησιμότητα, επανεισαγωγές ή άλλα- μεταξύ των ασθενών που αντιμετωπίστηκαν από γυναίκες γιατρούς. Αυτά τα δεδομένα ανακεφαλαιώνουν αυτά τα ευρήματα» δήλωσε ο Wallis, ο οποίος δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη μελέτη.
«Είναι σαφές ότι θα υπάρχουν πάντα διαφορές μεταξύ των ιατρών. Αυτό που βλέπουμε εδώ είναι μια συστηματική διαφορά στην οποία οι ασθενείς που αντιμετωπίζονται από γυναίκες γιατρούς, τα πάνε καλύτερα από εκείνους που αντιμετωπίζονται από άνδρες γιατρούς» πρόσθεσε.
Όπως είπε ο ίδιος, «Δεν με εκπλήσσει αυτό που βλέπω για διάφορους λόγους. Πρώτον, από δεδομένα που χρονολογούνται εδώ και δεκαετίες, γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες ασκούν την ιατρική με διαφορετικό τρόπο, με ιδιαίτερες διαφορές στον τρόπο επικοινωνίας και στην τήρηση των κατευθυντήριων γραμμών. Δεν με εκπλήσσει το γεγονός ότι οι διαφορές αυτές μεταφράζονται στα αποτελέσματα των ασθενών. Δεύτερον, τόσο ευρύτερα στην κοινωνία όσο και σίγουρα στην ιατρική, οι γυναίκες έχουν αναμφισβήτητα υψηλότερα πρότυπα από τους άνδρες. Αυτό είναι ένα υπερβολικό φαινόμενο στη χειρουργική και μπορεί να εξηγεί ορισμένες από τις διαφορές που έχουμε δει εκεί».
Για παράδειγμα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε χειρουργούς που πραγματοποιούν χολοκυστεκτομές διαπίστωσε ότι οι ασθενείς είχαν καλύτερα αποτελέσματα όταν ο χειρουργός τους ήταν γυναίκα και όχι άνδρας.
Ένα από τα ευρήματα αυτής της μελέτης ήταν ότι η χειρουργική επέμβαση διαρκούσε λίγα λεπτά περισσότερο όταν εκτελούνταν από γυναίκες χειρουργούς.
Μήπως αυτός ο επιπλέον χρόνος δαπανήθηκε για διπλό έλεγχο, για να βεβαιωθούν ότι όλα ήταν εντάξει πριν από το τέλος της επέμβασης; Μήπως αυτός ο χρόνος ήταν απαραίτητος για την πρόληψη επιπλοκών; Μπορεί η νέα μελέτη να μην απάντησε σε τέτοια ερωτήματα, αλλά είναι σίγουρα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη από τους άνδρες γιατρούς.