Site icon Όλο Υγεία

Τι θα συμβεί αν παίρνετε ασπιρίνη κάθε μέρα

ασπιρίνης

Κανένα φάρμακο δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο η ασπιρίνη. Όμως, είναι εντελώς ακίνδυνη; Όχι, απαντούν οι ειδικοί.

Το πλέον πιο διάσημο αναλγητικό, αντιφλεγμονώδες, αντιπυρετικό σκεύασμα, με τις επιβεβαιωμένες ευεργετικές ιδιότητες, που υπάρχει σε όλα τα σπίτια είναι η ασπιρίνη. Είναι γνωστή η προληπτική της δράση απέναντι στα ισχαιμικά επεισόδια. Μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 40% των ενηλίκων ηλικίας 60 ετών και άνω λαμβάνουν ασπιρίνη κάθε μέρα για να αποτρέψουν επικίνδυνους θρόμβους αίματος που οδηγούν σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, οι ειδικοί δεν προτείνουν την καθολική χρήση της ασπιρίνης από άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αφού μελέτες έδειξαν ότι ενέχει αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αιμορραγίας που πιθανότατα αντισταθμίζει κάθε όφελος στην πρόληψη  καρδιακών προσβολών ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η σχέση της ασπιρίνης με την αναιμία

Ωστόσο, εξακολουθεί να συνιστάται προληπτικά σε ορισμένες περιπτώσεις σε άτομα που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επειδή η ασπιρίνη μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο μεγάλων αιμορραγιών όπως τα ανευρύσματα, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν αν μπορεί επίσης να είναι παράγοντας για πιο διακριτική απώλεια αίματος. Η κατάσταση δηλαδή που οδηγεί σε αναιμία ή μειωμένο οξυγόνο στο αίμα.

Η αναιμία είναι ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στους ηλικιωμένους, αν και ίσως υποτιμημένο σε σύγκριση με τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Μελέτες δείχνουν ότι το 30% των ενηλίκων 75 ετών και άνω παγκοσμίως είναι αναιμικοί και η αναιμία συνδέεται γενικά με προβλήματα υγείας όπως κόπωση, μειωμένη μνήμη, κατάθλιψη και αυξημένου κινδύνου θανάτου.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine παρακολούθησε περισσότερους από 18.000 ενήλικες 65 ετών και άνω από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Οι μισοί έπαιρναν 100 χιλιοστόγραμμα ασπιρίνης την ημέρα – χαμηλή δόση – ενώ οι άλλοι μισοί έπαιρναν ένα εικονικό χάπι.

Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν για περίπου πέντε χρόνια. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν ετήσιες επισκέψεις σε γιατρούς και εξετάσεις αίματος για αιμοσφαιρίνη και φερριτίνη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Διαπίστωσαν μια μικρή αλλά ξεκάθαρη διαφορά. Οι ηλικιωμένοι που έπαιρναν ασπιρίνη είχαν 20% περισσότερες πιθανότητες να είναι αναιμικοί από εκείνους που δεν πήραν. Με βάση τα αποτελέσματά τους, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι το 24% των ηλικιωμένων στην ομάδα που λάμβανε καθημερινά ασπιρίνη θα εμφανίσει αναιμία μέσα σε πέντε χρόνια, σε σύγκριση με το 20% αυτών στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Οι ειδικοί εξηγούν

Η μελέτη δεν εξέτασε πώς η ασπιρίνη μπορεί να συμβάλλει στην αναιμία, αλλά οι συγγραφείς έχουν μια ιδέα για το πώς μπορεί να συμβεί. Η ασπιρίνη δυσκολεύει την πήξη του αίματος επειδή εμποδίζει τα αιμοπετάλια να κολλήσουν μεταξύ τους. Επίσης μπλοκάρει και το ένζυμο που ονομάζεται Cox-1, το οποίο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της επένδυσης του στομάχου και των εντέρων. Με αυτό το προστατευτικό φράγμα κατεστραμμένο, είναι ευκολότερο για μικρές ποσότητες αίματος να διαρρεύσουν από το έντερο με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας τελικά αναιμία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι επειδή είδαν αυτό το αποτέλεσμα σε πολλές διαφορετικές ομάδες, ανεξάρτητα από την υποκείμενη υγεία των ασθενών, είναι πιθανό να υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για τα άτομα που εκτός από προδιάθεση για αναιμία, κινδυνεύουν από φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η αρθρίτιδα ή η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Καταλήγουν, ότι οι γιατροί θα πρέπει να παρακολουθούν τα επίπεδα  αιμοσφαιρίνης των ασθενών τους εάν συνυπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου, καθώς και της καθημερινής χρήσης ασπιρίνης.

 

 

 

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version