Ασφάλεια τροφίμων: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε και ποια πρέπει

Ασφάλεια τροφίμων: Ποια τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε και ποια πρέπει

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ασφάλεια τροφίμων είναι υψίστης σημασίας για την επισιτιστική ασφάλεια. Και επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να εξισώνουν το πλύσιμο με την καθαριότητα, είναι λογικό να πιστεύουν ότι τα τρόφιμα μπορούν να γίνουν πιο καθαρά και ασφαλή πλένοντάς τα. Είναι αλήθεια αυτό;

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Επιθεώρησης Ασφάλειας Τροφίμων του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), υπάρχουν συγκεκριμένες μέθοδοι για τον ασφαλή χειρισμό των τροφίμων. Μπορεί το πλύσιμο του κρέατος, των αυγών, των φρούτων και λαχανικών, για παράδειγμα, να τα κάνει πιο ασφαλή για κατανάλωση; Οι ειδικοί τονίζουν πως ορισμένα τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να πλένετε.

Κατάψυξη: To κόλπο με το κέρμα που δείχνει αν τα τρόφιμα είναι ασφαλή για κατανάλωση

Τα 8 τρόφιμα που δεν πρέπει ποτέ να πλένετε, σύμφωνα με τους κανόνες για την ασφάλεια τροφίμων

  1. Πουλερικά
  2. Συσκευασμένες σαλάτες
  3. Αυγά
  4. Κόκκινο κρέας
  5. Μανιτάρια
  6. Ψάρι
  7. Ζυμαρικά
  8. Αβοκάντο

1. Πουλερικά

Το ωμό κοτόπουλο είναι γλοιώδες όταν βγαίνει από τη συσκευασία και θέλετε να το ξεπλύνετε. Αλλά σύμφωνα με το USDA, είναι ασφαλέστερο να καταστρέφετε τα βακτήρια όταν το μαγειρεύετε. Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε άτομα που έπλυναν ωμά πουλερικά για ένα γεύμα. Το 60% είχε βακτήρια στον νεροχύτη του και το 26% είχε μεταφέρει βακτήρια στο μαρούλι της σαλάτας του.

2. Συσκευασμένες σαλάτες

Εάν η σακούλα λέει ότι η σαλάτα έχει προπλυθεί, δεν χρειάζεται να την ξαναπλύνετε. Πολλά προσυσκευασμένα μαρούλια περνούν από ένα σύστημα τριπλού πλυσίματος για την αφαίρεση των φυσικών υπολειμμάτων.

3. Αυγά

Ακριβώς πριν ένα κοτόπουλο γεννήσει ένα αυγό, μια λεπτή επικάλυψη καλύπτει το κέλυφος. Αυτό κρατά τα βακτήρια έξω από τους μικροσκοπικούς πόρους του. Οι παραγωγοί αυγών καθαρίζουν τα αυγά με τρόπο που διατηρεί ανέπαφο αυτό το στρώμα. Το πλύσιμο των αυγών στο σπίτι δεν απομακρύνει τα μικρόβια, αντ’ αυτού τα αφήνει μέσα. Διατηρείτε τα αυγά σας στο ψυγείο και μαγειρέψτε τα καλά.

4. Κόκκινο κρέας

Δεν μπορείτε να ξεπλύνετε όλα τα βακτήρια από το κόκκινο κρέας. Κάποια είναι βαθιά μέσα στις ίνες. Οτιδήποτε ξεκολλήσει θα μολύνει τον νεροχύτη σας και οτιδήποτε βρίσκεται μέσα σε αυτόν. Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σκοτώσετε όλα τα βακτήρια στο κόκκινο κρέας είναι να το μαγειρέψετε σε εσωτερική θερμοκρασία τουλάχιστον 145 βαθμών.

Μούχλα: Τι θα συμβεί αν φάτε κατά λάθος – Ποιοι κίνδυνοι εγκυμονούν

5. Μανιτάρια

Από τη μία πλευρά, το USDA συνιστά να πλένετε όλα τα προϊόντα που δεν αναγράφουν «προπλυμένο» στην ετικέτα. Από την άλλη, τα μανιτάρια είναι μικρά «σφουγγάρια» που απορροφούν νερό -και ίσως μερικά βακτήρια μαζί του. Καθαρίστε τα μανιτάρια που αγοράσατε στο κατάστημά σας με ένα υγρό πανί.

Αν μαζέψετε μανιτάρια στη φύση, μουλιάστε τα σε αλατισμένο χλιαρό νερό για 30 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε με καθαρό νερό μέχρι να φύγει όλη η βρωμιά.

6. Ψάρι

Τα ψάρια ανήκουν στην ίδια κατηγορία με τα πουλερικά και το κόκκινο κρέας: Αν τα πλύνετε, θα σκορπίσετε βακτήρια στην κουζίνα σας. Μαγειρέψτε τα. Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα είναι οι μύδια, τα στρείδια και τα χτένια που παίρνετε φρέσκα. Μπορεί να χρειαστούν ξέβγαλμα για να απαλλαγούν από την άμμο και τη βρωμιά.

7. Ζυμαρικά

Δεν υπάρχει λόγος που να εμπίπτει στην ασφάλεια των τροφίμων για να ξεπλύνετε τα ζυμαρικά σας, είτε πριν τα μαγειρέψετε είτε μετά. Μερικοί άνθρωποι ξεπλένουν τα ζυμαρικά αφού μαγειρευτούν για να αφαιρέσουν λίγο από το άμυλο, αλλά αυτό καθιστά πιο δύσκολο να αναμειχθεί  η σάλτσα στα ζυμαρικά.

8. Αβοκάντο

Δεν τρώτε τη φλούδα του αβοκάντο, οπότε γιατί να το πλύνετε; Γιατί όταν το κόβετε σε φέτες, μπορείτε να μεταφέρετε βακτήρια και βρωμιά από τη φλούδα στο αβοκάντο.

Ποια τρόφιμα μπορείτε να πλύνετε

  1. Πεπόνια
  2. Σιτηρά
  3. Κονσερβοποιημένα ποτά
  4. Φασόλια

1. Πεπόνια

Τα πεπόνια αναπτύσσονται στο έδαφος, έτσι τα παράσιτα και οι μικροοργανισμοί από τη βρωμιά και τα λιπάσματα είναι παντού πάνω τους. Το πεπόνι έχει διχτυωτό δέρμα που παγιδεύει βακτήρια. Πλύνετε προσεκτικά όλα τα πεπόνια αμέσως πριν τα κόψετε, ώστε να μην μετακινήσετε βακτήρια από τη φλούδα στη σάρκα.

2. Σιτηρά

Τα περισσότερα από τα δημητριακά που αγοράζετε περνούν από επεξεργασία. Δεν υπάρχει λόγος που να σχετίζεται με την ασφάλεια τροφίμων για να τα πλένετε. Αλλά μερικά δημητριακά, όπως η κινόα και το farro, βγαίνουν από τη σακούλα αρκετά σκονισμένα. Αν θέλετε να τα ξεπλύνετε, μη διστάσετε.

3. Κονσερβοποιημένα ποτά

Αυτό είναι δική σας επιλογή. Εάν ανησυχείτε για το τι μπορεί να έχει αγγίξει το κουτί πριν βάλετε τα χείλη σας πάνω του, πλύνετε καλά το πάνω μέρος του. Είναι εντάξει να χρησιμοποιείτε σαπούνι σε αυτή την περίπτωση, επειδή τα κουτιά δεν είναι πορώδη.

4. Φασόλια

Τόσο τα αποξηραμένα όσο και τα κονσερβοποιημένα φασόλια είναι ασφαλή χωρίς να τα πλύνετε. Αλλά δεν θα βλάψετε τα ξερά φασόλια αν ξεπλύνετε τη σκόνη από πάνω τους.

Τι πρέπει να προσέχετε εάν τρώτε τακτικά φυστικοβούτυρο – Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε

Και αν ξεπλύνετε τα κονσερβοποιημένα φασόλια, μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα νατρίου σχεδόν στο μισό, κατά μέσο όρο. Για παράδειγμα, ένα κουτί με φασόλια χωρίς στράγγιση έχει 327 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Αν τα ξεπλύνετε και τα στραγγίσετε, έχουν 164 χιλιοστόγραμμα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top