Site icon Όλο Υγεία

Αρτηριακή πίεση: Ποια φάρμακα και συμπληρώματα την επηρεάζουν;

Αν έχετε διαγνωστεί με υψηλή αρτηριακή πίεση, δεν είστε μόνοι. Σχεδόν το 20% ου ελληνικού πληθυσμού έχει υψηλή αρτηριακή πίεση και πολλοί δεν γνωρίζουν καν ότι την έχουν, σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία.

Αν η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν αντιμετωπιστεί ή δεν αντιμετωπιστεί επαρκώς, αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου, νεφροπάθειας, ακόμα και προβλημάτων όρασης, λόγω της καταστροφής των αιμοφόρων αγγείων.

Αν έχετε λοιπόν υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα κοινά φάρμακα, συμπληρώματα και άλλες ουσίες μπορεί να την επηρεάσουν. Δείτε ποια είναι αυτά.

Ποια φάρμακα και συμπληρώματα επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση;

  1. Παυσίπονα
  2. Αποσυμφορητικά, για το κρυολόγημα
  3. Αντικαταθλιπτικά
  4. Αντισυλληπτικά
  5. Φυτικά συμπληρώματα
  6. Βιολογικές θεραπείες
  7. Ανοσοκατασταλτικά
  8. Διεγερτικά

1. Παυσίπονα

Ορισμένα φάρμακα που ανακουφίζουν από τον πόνο, τον πυρετό και το πρήξιμο αναγκάζουν το σώμα να συγκρατεί το νερό. Το πολύ νερό στο σώμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα νεφρά και να αυξήσει την αρτηριακή πίεση. Παραδείγματα αυτών των φαρμάκων είναι:

2. Αποσυμφορητικά, για το κρυολόγημα

Τα αποσυμφορητικά κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία μικρότερα, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη ροή του αίματος μέσω αυτών. Μερικές φορές αυτό αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Τα αποσυμφορητικά μπορεί επίσης να κάνουν ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση να μη λειτουργούν εξίσου καλά. Παραδείγματα αποσυμφορητικών είναι:

3. Αντικαταθλιπτικά

Τα αντικαταθλιπτικά δρουν αλλάζοντας την απόκριση του οργανισμού στις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που επηρεάζουν τη διάθεση. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί επίσης να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Παραδείγματα αντικαταθλιπτικών που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση:

4. Αντισυλληπτικά

Τα αντισυλληπτικά χάπια και ορισμένες αντισυλληπτικές συσκευές περιέχουν ορμόνες. Αυτές οι ορμόνες μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση κάνοντας ορισμένα αιμοφόρα αγγεία μικρότερα, γεγονός που καθιστά δυσκολότερη τη ροή του αίματος. Τα περισσότερα αντισυλληπτικά χάπια, έμπλαστρα και άλλες συσκευές φέρουν προειδοποιήσεις ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι παρενέργεια. Ο κίνδυνος υπέρτασης είναι υψηλότερος εάν είστε άνω των 35 ετών, υπέρβαροι ή καπνιστές.

5. Φυτικά συμπληρώματα

Τα φυτικά συμπληρώματα μπορεί να μην είναι ασφαλή μόνο και μόνο επειδή είναι φυσικά. Ελέγξτε με τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε φυτικό συμπλήρωμα. Ίσως χρειαστεί να αποφύγετε συμπληρώματα που αυξάνουν την αρτηριακή πίεση ή αλληλεπιδρούν με τα φάρμακά σας και τα κάνουν λιγότερο αποτελεσματικά. Παραδείγματα φυτικών συμπληρωμάτων που μπορεί να επηρεάσουν την αρτηριακή σας πίεση ή τα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση είναι:

6. Βιολογικές θεραπείες

Τα ισχυρά φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε βιολογικές θεραπείες μπορεί να έχουν παρενέργειες. Μία από αυτές τις παρενέργειες είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Μερικά από αυτά τα φάρμακα στοχεύουν συγκεκριμένα κύτταρα. Άλλοι χρησιμοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του σώματος για να καταπολεμήσουν ορισμένες αυτοάνοσες ασθένειες και καρκίνους. Οι αναστολείς αγγειογένεσης και ορισμένα μονοκλωνικά αντισώματα μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση. Παραδείγματα αυτών των φαρμάκων:

7. Ανοσοκατασταλτικά

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά. Αυτά τα φάρμακα βοηθούν το σώμα να μην απορρίψει το νέο όργανο. Ορισμένα ανοσοκατασταλτικά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στους τρόπους με τους οποίους τα ανοσοκατασταλτικά επηρεάζουν τα νεφρά. Παραδείγματα ανοσοκατασταλτικών που μπορούν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση περιλαμβάνουν:

8. Διεγερτικά

Τα διεγερτικά, όπως η μεθυλφαινιδάτη, μπορεί να προκαλέσουν ταχυκαρδία ή αρρυθμία. Αυτό αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Τα ναρκωτικά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση, επειδή περιορίσουν τις αρτηρίες που παρέχουν αίμα στην καρδιά. Αυτό αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και βλάπτει τον καρδιακό μυ. Παραδείγματ ναρκωτικών που μπορεί να επηρεάσουν την καρδιά σας περιλαμβάνουν:

Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε σχετικά με τα φάρμακα ή τα συμπληρώματα που χρησιμοποιείτε. Να ελέγχετε την αρτηριακή σας πίεση σε τακτική βάση. Εάν η αρτηριακή σας πίεση ανεβαίνει ή δεν ρυθμίζεται, ρωτήστε για άλλα φάρμακα ή συμπληρώματα που μπορείτε να πάρετε. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής ή άλλη φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής σας πίεσης.

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version