Τι συμβαίνει στην αρτηριακή πίεση αμέσως μετά την άσκηση – 1 σημάδι που πρέπει να προσέχετε

αρτηριακή πίεση

Όσο βρίσκεστε σε κατάσταση ανάπαυσης και ηρεμίας, η καρδιά σας χτυπά από 60 έως 100 φορές το λεπτό. Εάν έχετε φυσιολογική αρτηριακή πίεση, η συστολική είναι κάτω από 120 και η διαστολική είναι μικρότερη από 80. Όταν ξεκινάτε την άσκηση, η καρδιά σας πρέπει να εργαστεί λίγο πιο σκληρά.

Καθώς οι μύες κινούνται, χρειάζονται περισσότερο οξυγόνο, έτσι ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται καθώς η καρδιά στέλνει περισσότερο αίμα σε αυτούς. Η καρδιά αυξάνει επίσης την ποσότητα του αίματος που αντλεί με κάθε παλμό.

Εάν κάποιος έπαιρνε την αρτηριακή σας πίεση ενώ ασκείστε, μπορεί να παρατηρούσε ότι η συστολική φτάνει τα 200 mm Hg ενώ η διαστολική παραμένει σταθερή ή χαμηλότερη. Η συστολική πίεση συχνά ανταποκρίνεται περισσότερο σε παράγοντες όπως το στρες, η καφεΐνη ή η άσκηση και η διαστολική είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσει αυτές τις προσωρινές διακυμάνσεις.

Μετά την άσκηση, η αρτηριακή σας πίεση θα μπορούσε να είναι αυξημένη για έως και μισή ώρα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) προτείνουν να περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά μετά την άσκηση για να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση. Ωστόσο, θα πρέπει να ανησυχήσετε εάν η συστολική πίεση είναι υψηλότερη από 200 mm Hg ή εάν χρειάζεται πολύς χρόνος για να επιστρέψει στο φυσιολογικό.

Η εξαιρετικά υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης θα μπορούσε να υποδηλώνει μελλοντική υπέρταση

Η υπερβολική πίεση ως απόκριση στην άσκηση εμφανίζεται όταν η συστολική πίεση φτάσει τα 210 mm Hg ή υψηλότερα για τους άνδρες ή τα 190 mm Hg για τις γυναίκες, ακόμα κι αν έχετε φυσιολογική πίεση.

Ένα άρθρο του 2020 στο European Heart Journal μελέτησε την υπερβολική πίεση κατά τη διάρκεια της άσκησης και διαπίστωσε ότι όσοι είχαν αυτές τις αυξήσεις είχαν υποκείμενα καρδιακά προβλήματα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα. Αυτό δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αγγειακά προβλήματα πολύ πριν διαγνωστεί η υπέρταση.

Ένα άρθρο του 2015 στο The Journal of Clinical Hypertension μέτρησε την πίεση 82 υγιών ανδρών κατά τη διάρκεια ενός τεστ. Οι άνδρες των οποίων η συστολική πίεση έφτασε τα 180 mm Hg ή υψηλότερη είχαν λιγότερη ροή αίματος στους πήχεις τους, πιο δύσκαμπτες αορτές και περισσότερη ορμόνη αγγειοτενσίνης ΙΙ, η οποία αυξάνει την πίεση.

Αυτό δείχνει ότι μια υπερβολική απόκριση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να συνδεθεί με κακή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, πιο δύσκαμπτες αρτηρίες και υψηλότερα επίπεδα ορμονών που αυξάνουν την πίεση. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε μελλοντικά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ακόμη και οι τακτικά ασκούμενοι μπορεί να είναι ευαίσθητοι σε καρδιαγγειακά προβλήματα αργότερα στη ζωή τους. Οι αθλητές που παρουσιάζουν υπερβολική απόκριση της αρτηριακής πίεσης κατά την άσκηση έχουν 3,6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υπέρταση στο μέλλον, σύμφωνα με άρθρο του 2018 στο European Heart Journal.

Η τακτική άσκηση μπορεί να ελέγξει την υψηλή αρτηριακή πίεση

Παρόλο που η άσκηση μπορεί να αυξήσει την πίεση, η μέτρια άσκηση για 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να ενισχύσει την καρδιά και να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση χωρίς φάρμακα. Η μέτρια άσκηση ορίζεται ως το να μπορείτε να μιλήσετε με σύντομες προτάσεις χωρίς δυσκολία. Δεν ασκείστε αρκετά σκληρά αν μπορείτε να τραγουδήσετε.

Αν σας αρέσει το τρέξιμο ή άλλη έντονη δραστηριότητα, δεν χρειάζεται να ασκείστε τόσο πολύ ή τόσο συχνά. Από την άλλη πλευρά, οι άνθρωποι που δεν έχουν συνηθίσει να ασκούνται μπορούν να ξεκινήσουν με 10 λεπτά περπάτημα μερικές φορές την ημέρα. Τα άτομα με χρόνιες παθήσεις μπορεί να χρειαστεί να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους για να δουν ποιες ασκήσεις είναι ασφαλείς.

Για να διατηρήσετε το κίνητρό σας για φυσική δραστηριότητα, παρακολουθήστε την άσκησή σας χρησιμοποιώντας ένα smart watch ή άλλο σχετικό gadget. Τα προγράμματα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης και οι εφαρμογές υγείας μπορούν να βελτιώσουν την υγεία σας και να σας βοηθήσουν να δείτε πόσο δυνατή γίνεται η καρδιά σας με την πάροδο του χρόνου.

Μια συσκευή παρακολούθησης καρδιακών παλμών θα διασφαλίσει επίσης ότι ασκείστε αρκετά σκληρά για να αποκομίσετε τα οφέλη, ενώ θα σας ειδοποιήσει επίσης εάν ο καρδιακός σας ρυθμός φτάσει σε μια μη ασφαλή ζώνη.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top