Site icon Όλο Υγεία

Υπέρταση: Ποια κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα πρέπει να αποφύγετε αν έχετε υψηλή πίεση

Υπέρταση: Ποια κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα πρέπει να αποφύγετε

123rf.com

Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ενδέχεται να μην μπορούν να πάρουν κοινά φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη, σύμφωνα με το Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS). Εσείς μπορείτε;

Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση προειδοποιούνται να αποφύγουν συγκεκριμένα φάρμακα αν έχουν κρυολόγημα ή γρίπη.

Η οδηγία αυτή έρχεται καθώς το NHS προειδοποιεί τους ανθρώπους να μην παίρνουν αποσυμφορητικά αν έχουν ορισμένα προβλήματα υγείας – συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη.

Κρυολόγημα: «Είμαι γιατρός – 5 παράξενοι αλλά αποτελεσματικοί τρόποι για να προλάβετε τις ιώσεις»

Τα φάρμακα αυτά, τα οποία χρησιμοποιούνται και για αλλεργική ρινίτιδα, λειτουργούν μειώνοντας το πρήξιμο των αιμοφόρων αγγείων στη μύτη, διευκολύνοντας έτσι την αναπνοή. Τα περισσότερα αποσυμφορητικά μπορούν να αγοραστούν χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία, όμως συνιστάται να γνωρίζετε ποιοι μπορούν να τα χρησιμοποιούν και ποιοι όχι.

Ποιοι δεν μπορούν να πάρουν αποσυμφορητικά για το κρυολόγημα;

Πολλοί άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν αποσυμφορητικά με ασφάλεια, αλλά δεν είναι κατάλληλα για όλους, με το NHS να προειδοποιεί ότι «δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από τις εξής ομάδες ανθρώπων χωρίς πρώτα να συμβουλευτούν έναν φαρμακοποιό ή γιατρό». Αυτές οι ομάδες περιλαμβάνουν:

Επίσης προειδοποιούν ότι «δεν πρέπει να χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 6 ετών». Αν πρόκειται να χορηγηθούν σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών, θα πρέπει «να τα παίρνουν το πολύ για 5 ημέρες» και πρέπει να ζητηθεί συμβουλή από έναν φαρμακοποιό. Εάν είστε έγκυος «θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μόνο εάν σας το προτείνει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός σας».

Συνάχι : Πόσες ημέρες κρατάει και πώς θα το αντιμετωπίσετε

«Τα αποσυμφορητικά που χορηγούνται σε μορφή δισκίων, υγρών ή σκόνης που καταπίνονται δεν συνιστώνται για όσες θηλάζουν», προειδοποιούν.

Το NHS προσθέτει ότι «το φυλλάδιο πληροφοριών που συνοδεύει το φάρμακο θα αναφέρει ποιοι δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν και ποιοι πρέπει να πάρουν συμβουλή πριν το χρησιμοποιήσουν».

Ποιοι τύποι αποσυμφορητικών υπάρχουν;

Τα αποσυμφορητικά είναι διαθέσιμα στις παρακάτω μορφές:

Ορισμένα προϊόντα περιέχουν μόνο τη δραστική ουσία του αποσυμφορητικού. Ωστόσο, πολλά πωλούνται ως «συνδυαστικά σκευάσματα» που περιλαμβάνουν αποσυμφορητικά, παυσίπονα ή αντιισταμινικά, προσθέτει η υγειονομική υπηρεσία.

Πρόσφατα, ο Dr. Xand, Βρετανός γιατρός στην εκπομπή BBC Morning Live, δήλωσε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να σπαταλούν τα χρήματά τους σε φάρμακα που πωλούνται χωρίς συνταγή, όταν έχουν κρυολόγημα ή γρίπη. Είπε ότι ορισμένα σπρέι για τη μύτη θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να σας κάνουν να νιώσετε χειρότερα.

Αποσυμφορητικά σπρέι: Κοινές παρενέργειες και μη φαρμακευτικές εναλλακτικές

Στις 19 Νοεμβρίου, αναφέρθηκε ο γιατρός στην εκπομπή του στα σπρέι για τη μύτη και προειδοποίησε πως «τα σκευάσματα που μπορείτε να αγοράσετε από το φαρμακείο είναι πολλά και είναι δύσκολο να διαλέξετε», αναφέρει το Mirror Online, με τον πρώτο τύπο σπρέι που πολλοί επιλέγουν να είναι τα αποσυμφορητικά σπρέι.

Εξήγησε ότι αυτά τα σπρέι συχνά «μειώνουν τη ροή του αίματος στη μύτη σας και είναι πολύ αποτελεσματικά, αλλά έχουν παρενέργειες και μπορεί να προκαλέσουν σημαντική αντίδραση με περαιτέρω συμφόρηση».

«Οπότε όταν σταματάτε να τα χρησιμοποιείτε, τα αιμοφόρα αγγεία στη μύτη σας έχουν συνηθίσει στη χρήση τους, οπότε χάνεται η δράση τους, με αποτέλεσμα να έχετε περισσότερη συμφόρηση. Και στην πραγματικότητα, είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που σημαίνει ότι μπορεί να έχετε χρόνια συμφόρηση».

Λάθη που προκαλούν μπούκωμα στη μύτη μας

«Οπότε προσωπικά, θα τα απέφευγα», είπε. Εναλλακτικά, πρότεινε «τις ρινικές πλύσεις, να αφαιρέσετε κάποιες από τις βλέννες, πράγμα που θα επαναφέρει τη γεύση και την όσφρηση σας και θα σας βοηθήσει να αναπνεύσετε κάπως καλύτερα».

Ιωάννα Σπίνου

Η Ιωάννα Σπίνου έχει συνεργαστεί με μέσα ποικίλης θεματολογίας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει σφαιρική αντίληψη και διεπιστημονικές γνώσεις. Έχει εξειδίκευση σε θέματα μουσικοθεραπείας, καθώς συμμερίζεται το ότι οι κλινικές καλλιτεχνικές παρεμβάσεις βοηθούν στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, σωματικών και ψυχολογικών. Μελετά εξελίξεις σε νευροεπιστήμη, ψυχοπαθολογία και χρόνιες παθήσεις, ενώ έχει ευαισθησία σε ζητήματα ψυχικής υγείας.

Exit mobile version