Site icon Όλο Υγεία

Αρτηριακή πίεση: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλιακή ομάδα – Πότε να ανησυχήσετε

Αρτηριακή πίεση: Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές ανά ηλιακή ομάδα - Πότε να ανησυχήσετε

Photo: rf123

Ακούμε πολλά για την αρτηριακή πίεση, αλλά ανάλογα με το πόσο συχνά κάνετε μια επίσκεψη στο γιατρό σας, μπορεί να μην ξέρετε ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές για την ηλικία σας. Μάθετε όσα πρέπει να γνωρίζετε για να προστατευτείτε από τους κινδύνους που κρύβει η υπέρταση.

Αρτηριακή πίεση είναι ουσιαστικά η δύναμη με την οποία το αίμα σας πιέζει τα πλαϊνά των αρτηριών καθώς αντλείται γύρω από το σώμα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Βρετανίας (NHS).

Η βιταμίνη που προστατεύει την καρδιά – Μπορεί να μειώσει πίεση, χοληστερίνη και ινσουλίνη

Η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι συνήθως κάτι ανησυχητικό, αν και μπορεί να κάνει κάποιους ανθρώπους να αισθάνονται ζάλη και μερικές φορές προκαλεί λιποθυμία. Η υψηλή αρτηριακή πίεση, όμως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αναπτύξετε σοβαρά προβλήματα, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, εάν δεν αντιμετωπιστεί.

Μπορείτε να ελέγξετε την αρτηριακή σας πίεση χρησιμοποιώντας ένα πιεσόμετρο στο σπίτι ή να ελεγχθείτε στο φαρμακείο ή στο ιατρείο. Μόλις λάβετε τις τιμές της αρτηριακής σας πίεσης,  είναι πιθανό να αναρωτηθείτε τι είναι φυσιολογικό για την ηλικία σας.

Και, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καρδιολογικών Ερευνών της Βρετανίας, η φυσιολογική αρτηριακή πίεση διαφέρει από άτομο σε άτομο και ανά ηλικία και φύλο.

Αρτηριακή πίεση: Φυσιολογικές τιμές ανά ηλικία

1) Νεογέννητα έως 1 μήνα

2) Βρέφη

3) Νήπια

4) Παιδιά προσχολικής ηλικίας

5) Παιδιά σχολικής ηλικίας

Πώς τα χάπια για την πίεση μπορούν να βλάψουν την ερωτική σας ζωή – Οι πιθανές παρενέργειες σε άνδρες και γυναίκες

6) Έφηβοι

7) 18–39 ετών

8) 40–59 ετών

9) 60+ ετών

Γιατί η ηλικία και το φύλο επηρεάζουν τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης;

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης των ΗΠΑ, τα φυσιολογικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης διαφέρουν μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων επειδή το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων του σώματος, γνωστό ως αγγειακό σύστημα, αλλάζει με την ηλικία.

«Οι αρτηρίες γίνονται πιο σκληρές, προκαλώντας αύξηση της αρτηριακής πίεσης», επισημαίνει το Ινστιτούτο. Αυτό ισχύει ακόμη και για ανθρώπους με πολύ καλή υγεία και καρδιά.

«Αν και οι μηχανισμοί που ευθύνονται για τις διαφορές φύλου στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης δεν είναι ξεκάθαροι, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα ανδρογόνα, όπως η τεστοστερόνη, παίζουν σημαντικό ρόλο στις διαφορές που σχετίζονται με το φύλο στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης», αναφέρει μια ερευνητική εργασία που δημοσιεύτηκε από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Αρτηριακή πίεση: Η καλύτερη ώρα να πάρετε τα φάρμακα για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Η AHA σημειώνει, επίσης, ότι οι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τείνουν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους άνδρες, αλλά υπογραμμίζει ότι μετά την εμμηνόπαυση, ωστόσο, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται στις γυναίκες σε επίπεδα ακόμη υψηλότερα από τους άνδρες.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version