Η υψηλή αρτηριακή πίεση, επίσης γνωστή ως υπέρταση, είναι μια δυνητικά θανατηφόρα κατάσταση που επηρεάζει περίπου το ένα τρίτο των ανθρώπων.
Σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να κυκλοφορήσει το αίμα σε όλο το σώμα. Αυτό επιβαρύνει επιπλέον την καρδιά, άλλα όργανα και αιμοφόρα αγγεία, οδηγώντας σε πιθανή βλάβη.
Είναι επίσης ένας παράγοντας που συμβάλλει σε πολλές σοβαρές παθήσεις και ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, των νεφρικών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων, της καρδιακής ανεπάρκειας και των καρδιακών προσβολών.
Ωστόσο, συχνά περνά απαρατήρητη και αδιάγνωστη μέχρι να πυροδοτήσει μια σοβαρή ιατρική κρίση. Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί από τους ανθρώπους με υπέρταση είτε δεν γνωρίζουν ότι την έχουν είτε δεν λαμβάνουν θεραπεία. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι σπάνια εμφανίζει συμπτώματα -εξ ου και το παρατσούκλι της, «σιωπηλός δολοφόνος».
Τα 4 σημάδια στο κεφάλι που υποδηλώνουν υψηλή αρτηριακή πίεση
Ωστόσο, υπάρχουν μερικά αποκαλυπτικά σημάδια που αξίζει να προσέξετε. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δηλώνει ότι τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλωθούν εάν η αρτηριακή σας πίεση είναι πολύ υψηλή. «Οι περισσότεροι άνθρωποι με υπέρταση δεν αισθάνονται κανένα σύμπτωμα», αναφέρει ο οργανισμός.
«Ο έλεγχος της αρτηριακής σας πίεσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση. Εάν η υπέρταση δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει άλλες παθήσεις όπως νεφρική νόσο, καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό», προσθέτει.
Εάν η αρτηριακή σας πίεση φτάσει το 180/120 ή υψηλότερο, μπορεί να αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα. Τέσσερα τέτοια συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στο κεφάλι:
- έντονοι πονοκέφαλοι,
- θολή όραση ή αλλαγές στην όραση,
- ρινορραγία και
- βούισμα στα αυτιά.
Άλλα συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης
Ωστόσο, ο ΠΟΥ απαριθμεί και άλλα πιθανά σημάδια όπως:
- Πόνος στο στήθος
- Ζάλη
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Ναυτία
- Εμετός
- Ανησυχία
- Σύγχυση
- Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
Οι ειδικοί προειδοποιούν: «Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα και υψηλή αρτηριακή πίεση, αναζητήστε αμέσως φροντίδα». Και εξηγούν περαιτέρω: «Ο μόνος τρόπος για να ανιχνεύσετε την υπέρταση είναι να ζητήσετε από έναν γιατρό να μετρήσει την αρτηριακή σας πίεση». Η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης είναι γρήγορη και ανώδυνη.
«Παρόλο που τα άτομα μπορούν να μετρήσουν μόνοι τους την αρτηριακή τους πίεση χρησιμοποιώντας αυτοματοποιημένες συσκευές, η αξιολόγηση από έναν επαγγελματία υγείας είναι σημαντική για την αξιολόγηση του κινδύνου και των συναφών καταστάσεων», καταλήγουν.
Καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή η νεφρική νόσος θα μπορούσαν να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα, όπως και ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια και τα στεροειδή. Δεν είναι πάντα σαφές τι προκαλεί την υψηλή αρτηριακή πίεση, αλλά ο παράγοντας κινδύνου αυξάνεται ανάλογα με ορισμένα κριτήρια.