Site icon Όλο Υγεία

Αρθρίτιδα: Ένα συστατικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα μπορεί να την προκαλέσει

αρθρίτιδα, συστατικό

Ένα απαραίτητο συστατικό – αμινοξύ που βρίσκεται στα περισσότερα κρέατα, στα γαλακτοκομικά και στους ξηρούς καρπούς μπορεί να προκαλέσει αρθρίτιδα, όπως αποκαλύπτει μια νέα μελέτη.

Η τρυπτοφάνη έχει πολλές χρήσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στην παραγωγή πρωτεϊνών, μυών, ενζύμων και νευροδιαβιβαστών – των χημικών αγγελιοφόρων του νευρικού συστήματος.

Μπορεί όμως να διασπαστεί από βακτήρια στο πεπτικό σύστημα σε μια φλεγμονώδη χημική ουσία που προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα προς την αρθρίτιδα, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο.

Η τρυπτοφάνη βρίσκεται στο μοσχάρι, το αρνί, το χοιρινό, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά, καθώς και στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια.

Η ομάδα ξεκίνησε να μάθει πώς μια ουσία που συχνά αποτελεί δύναμη για το καλό του οργανισμού μετατρέπεται σε οδό προς φλεγμονώδεις ασθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την σχέση της τρυπτοφάνης με την αρθρίτιδα

Για να το κάνουν αυτό, έβαλαν ποντίκια σε αντιβιοτικά για να εξαλείψουν το μικροβίωμά τους.

Διαπίστωσαν ότι όταν η τρυπτοφάνη διασπάται σε ινδόλη, η οποία βρίσκεται στα κόπρανα, τα ποντίκια ανέπτυξαν αυτοδραστικά Τ-κύτταρα που είναι πιο φλεγμονώδη.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Κολοράντο Kristi Kuhn δήλωσε στο Brattleboro Reformer πως «Είναι γνωστό ότι το μικροβίωμα – τα βακτήρια στο έντερό μας – μπορεί να διασπάσει την τρυπτοφάνη σε υποπροϊόντα. Ορισμένα από αυτά τα υποπροϊόντα είναι αντιφλεγμονώδη, αλλά έχουμε επίσης συσχετίσει κάποιες φλεγμονώδεις αιτίες αυτών των προϊόντων. Είμαστε οι πρώτοι που αναδεικνύουμε ποια προϊόντα συμβάλλουν στη φλεγμονή και πώς το κάνουν αυτό».

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στο Journal of Clinical Investigation, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το κλειδί για μελλοντικές θεραπείες αρθρίτιδας.

Η Δρ Kuhn πρόσθεσε πως «Εάν η τρυπτοφάνη χτυπήσει τα κύτταρα του σώματός μας, τείνει να πάει να διασπαστεί σε αντιφλεγμονώδη προϊόντα σε σχέση με όταν χτυπάει τα βακτηριακά κύτταρα. Οι τρόποι με τους οποίους σκεφτόμαστε πώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε θεραπείες είναι οι εξής: Πώς θα διατηρήσουμε αυτή την ισορροπία έτσι ώστε η τρυπτοφάνη να πηγαίνει προς την αντιφλεγμονώδη οδό; Πώς μπορούμε να χειραγωγήσουμε τα εντερικά βακτήρια για να ανατρέψουμε αυτή την ισορροπία; Εκεί μας ενδιαφέρει να πάμε στο μέλλον».

«Μια διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και άπαχο κρέας – όλη αυτή η μεσογειακή διατροφή – φαίνεται να ωθεί το μικροβίωμα σε μια πιο υγιή κατάσταση, έτσι ώστε να λαμβάνεται τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της τρυπτοφάνης, ενώ η τυπική δυτική διατροφή φαίνεται να πηγαίνει περισσότερο προς τη φλεγμονώδη οδό» τόνισε η ίδια.

Και πρόσθεσε πως «Έχουμε αρχίσει να κατανοούμε το στάδιο του κινδύνου, όπου μπορούμε στην πραγματικότητα να εντοπίσουμε τα άτομα που είναι πιθανό να εμφανίσουν ρευματοειδή αρθρίτιδα μέσα στα επόμενα χρόνια με βάση τους δείκτες αίματος. Υπάρχουν κάποια δεδομένα που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσαμε να παρέμβουμε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να προλάβουμε τη νόσο».

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version