Αρρυθμία: Νέα τεχνική για καλύτερη διάγνωση και εξατομικευμένη θεραπεία

αρρυθμία καρδιά

Μια πολυεπιστημονική μελέτη με επικεφαλής επιστήμονες στο Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares παρουσιάζει μια νέα μέθοδο για την αξιολόγηση των δομικών και ηλεκτροφυσιολογικών αλλαγών που παράγονται στην καρδιά ασθενών με καρδιακή αρρυθμία.

Η νέα διαγνωστική μέθοδος βασίζεται στην ταυτόχρονη αξιολόγηση της ηλεκτρικής και της μηχανικής δραστηριότητας στους κόλπους της καρδιάς κατά την κολπική μαρμαρυγή, μια από τις πιο συχνές μορφές καρδιακής αρρυθμίας. Η μελέτη δημοσιεύεται στο Nature Communications.

Ο επικεφαλής της μελέτης David Filgueiras εξήγησε ότι μέχρι τώρα, αυτό ήταν μια ανεκπλήρωτη πρόκληση, επειδή αφενός, η διαθέσιμη τεχνολογία δεν επέτρεπε την ενσωμάτωση και των δύο τύπων πληροφοριών για πληρέστερη αξιολόγηση. Αφετέρου, κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι συσταλτικές κινήσεις των κόλπων είναι χαμηλής έντασης και η μέτρησή τους είναι τεχνικά δύσκολη.

Προς το παρόν, η κολπική μαρμαρυγή κατηγοριοποείται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που ο ασθενής είχε αρρυθμία. Ωστόσο, εξήγησε ο Δρ. Filgueiras, αυτή η χρονική ταξινόμηση δεν παρέχει πληροφορίες για την έκταση της κολπικής αναδιαμόρφωσης σε έναν ασθενή, μια ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος τους πρώτους μήνες της πάθησης, όταν οι διαδικασίες της υποκείμενης νόσου μπορούν να εξελιχθούν με διαφορετικούς ρυθμούς.

«Η σημασία αυτής της νέας διαγνωστικής μεθόδου είναι η ικανότητά της να παρέχει μια εξατομικευμένη αξιολόγηση του βαθμού κολπικής αναδιαμόρφωσης ενός μεμονωμένου ασθενούς, ανεξάρτητα από την κλινική ταξινόμηση με βάση χρονικά κριτήρια», σημειώνει ο ειδικός.

Σε 3 φάσεις εξελίχθηκε η νέα προσέγγιση για την αρρυθμία

Η επιστημονική ομάδα μπόρεσε να επιτύχει αυτό το αποτέλεσμα μέσω της χρήσης μιας διεπιστημονικής προσέγγισης.

Στην πρώτη φάση, μηχανικοί και φυσικοί επινόησαν την καταλληλότερη στρατηγική για την ενοποίηση των ηλεκτρικών και μηχανικών δεδομένων. Η λύση που βρήκαν ήταν να μετρήσουν τη μηχανική δραστηριότητα με απεικόνιση Doppler -μια μη επεμβατική μέθοδο που παρέχει πληροφορίες για τις κινήσεις του κολπικού ιστού- και την ηλεκτρική δραστηριότητα με επιφανειακό ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Και οι δύο αυτές προσεγγίσεις είναι εύκολο να εφαρμοστούν στην κλινική επειδή είναι μη επεμβατικές και μπορούν να διεξαχθούν κατά τη διάρκεια μιας διαθωρακικής υπερηχογραφικής εξέτασης, μιας μελέτης ρουτίνας του σχήματος και της λειτουργίας της καρδιάς και ορισμένων από τις εσωτερικές της δομές.

Η δεύτερη φάση περιλάμβανε ειδικούς στη βιολογία, τη βιοτεχνολογία, τη βιοχημεία και τη βιοϊατρική μηχανική που συνεργάζονταν με τη Μονάδα Πρωτεομικής CNIC και κλινικούς καρδιολόγους. Πειραματικές μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε αυτή τη φάση συσχέτισαν τις πληροφορίες που ελήφθησαν με τη νέα προσέγγιση με υποκείμενες παθολογικές αλλαγές στον κολπικό ιστό.

Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν για την ανάπτυξη νέων προηγμένων τεχνικών χαρτογράφησης και προσομοιώσεων σε υπολογιστή για την αποκάλυψη των μηχανισμών που κρύβονται πίσω από την ηλεκτρική και μηχανική αναδιαμόρφωση κατά την εξέλιξη της αρρυθμίας.

Η τελική φάση ήταν μια πολυκεντρική προοπτική μελέτη 83 ασθενών σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης κολπικής μαρμαρυγής, για τον προσδιορισμό της προγνωστικής αξίας της ταυτόχρονης ηλεκτρικής και μηχανικής εκτίμησης των κόλπων σε ασθενείς με αυτού του τύπου αρρυθμία.

Τα πλεονεκτήματα της νέας προσέγγισης για την κολπική μαρμαρυγή

Τα πειραματικά και κλινικά ευρήματα αποκάλυψαν μια ανισορροπία μεταξύ ηλεκτρικής και μηχανικής ενεργοποίησης στους κόλπους της καρδιάς στα αρχικά στάδια της αρρυθμίας. Αυτό προκαλεί διάσταση μεταξύ των δύο παραμέτρων, έτσι ώστε η συσταλτική ενεργοποίηση να μην μπορεί να συμβαδίσει με την ηλεκτρική ενεργοποίηση, ένα φαινόμενο που οι ερευνητές αποκαλούν κολπική ηλεκτρομηχανική διάσταση.

Ο ρυθμός αυτής της διάστασης είναι συγκεκριμένος για κάθε ασθενή ξεχωριστά, αν και ελλείψει αποκατάστασης φυσιολογικού ρυθμού συνήθως παρατηρείται μέσα στους πρώτους 2-3 μήνες μετά από ένα αδιάλειπτο επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής.

Ένα βασικό πλεονέκτημα της νέας προσέγγισης είναι ότι η κολπική ηλεκτρομηχανική διάσταση αναγνωρίζεται πριν από την εμφάνιση εμφανών κλινικών σημείων δομικής κολπικής αναδιαμόρφωσης.

«Η χρήση αυτής της νέας διαγνωστικής προσέγγισης επιτρέπει τον πρώιμο χαρακτηρισμό της υποκείμενης αναδιαμόρφωσης σε ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή», δήλωσε ο Δρ Filgueiras και κατέληξε:

«Η μελέτη δείχνει ότι είναι δυνατό να ενσωματωθούν ηλεκτρικά και μηχανικά δεδομένα από τους κόλπους ασθενών με κολπική μαρμαρυγή για να ληφθούν εξατομικευμένες προγνωστικές πληροφορίες σχετικά με την κλινική εξέλιξη της νόσου».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι εκτός από τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν, ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της νέας προσέγγισης είναι ο μη επεμβατικός χαρακτήρας της, ο οποίος θα διευκολύνει σημαντικά τη διαχείριση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή. και ότι αυτή η έρευνα και η κλινική της εφαρμογή θα επιτρέψουν μια ολοένα και πιο εξατομικευμένη διαχείριση ασθενών με κολπική μαρμαρυγή.

 

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top