Ο καθηγητής Γενετικής του Χάρβαρντ, Ντέιβιντ Σινκλέρ, ανακάλυψε μια προσέγγιση στον τρόπο ζωής που πιστεύει ότι έχει κάνει το σώμα του να λειτουργεί σαν να είναι δεκαετίες νεότερο από την πραγματική του ηλικία, αντιστρέφοντας τη γήρανση.
Στον πυρήνα της μεθοδολογίας του βρίσκονται πέντε βασικές διατροφικές πρακτικές που αποφεύγει σχολαστικά, παράλληλα με την υιοθέτηση υγιεινής διατροφής, τακτικής άσκησης και λήψη συγκεκριμένων συμπληρωμάτων. Αυτές οι πρακτικές συμβάλλουν στον ισχυρισμό του ότι έχει ένα σώμα «νεότερο και υγιέστερο» από ποτέ.
Ο Δρ. Σινκλέρ, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, έχει βιώσει σημαντικές αλλαγές στη σωματική του υγεία και την εμφάνισή του όλα αυτά τα χρόνια.
Ο ίδιος αποδίδει αυτές τις αλλαγές σε αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής του, τονίζοντας τη σημασία της άσκησης, των διατροφικών συνηθειών και της κατανάλωσης ορισμένων τροφών και συμπληρωμάτων. Η προσέγγισή του βασίζεται σε επιστημονική έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης της βιοχημείας του αίματός του, η οποία υποδεικνύει βελτιώσεις στους δείκτες υγείας που σχετίζονται συνήθως με τους νέους.
Τα 5 βασικά στοιχεία της προσέγγισης του καθηγητή
- Ασκηθείτε τακτικά
- Εξασκηθείτε στη σίτιση με περιορισμένο χρόνο
- Επικεντρωθείτε σε μια φυτική διατροφή
- Λάβετε συμπληρώματα με σύνεση
- Εξαλείψτε ορισμένα τρόφιμα
1. Ο ρόλος της άσκησης
Ένας από τους πυλώνες του σχήματος του Σινκλέρ είναι η άσκηση, συγκεκριμένα ο τύπος που αυξάνει τη ζήτηση οξυγόνου του σώματος. Συμβουλεύει να κάνετε άσκηση σε σημείο δυσκολίας στην αναπνοή για περίπου 10 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, για να τονωθεί η αντίδραση του σώματος στο στρες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βελτιωμένη μυϊκή οικοδόμηση, καλύτερη ροή αίματος και επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης.
Ασχοληθείτε με άσκηση υψηλής έντασης που οδηγεί σε δύσπνοια για περίπου 10 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα, για να τονωθεί η απόκριση του σώματος στο στρες και να προωθηθεί η μυϊκή ανάπτυξη, η καλύτερη ροή του αίματος και η επιβράδυνση της γήρανσης.
2. Φαγητό λιγότερο συχνά
Ο καθηγητής τονίζει τη σημασία του να τρώμε λιγότερο συχνά, επισημαίνοντας ότι το συνεχές φαγητό επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης. Ασκεί σίτιση με περιορισμένο χρόνο, με στόχο να τρώει μέσα σε ένα παράθυρο έξι ωρών κάθε μέρα. Αυτή η προσέγγιση δεν αφορά μόνο τι πρέπει να τρώτε αλλά και πότε πρέπει να τρώτε, υπογραμμίζοντας τα οφέλη της νηστείας στην άμυνα του οργανισμού ενάντια στη γήρανση και τις ασθένειες.
Τρώτε λιγότερο συχνά, κατά προτίμηση εντός έξι ωρών κάθε μέρα, για να ενισχύσετε τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού κατά της γήρανσης και να υποστηρίξετε την απώλεια βάρους και τη μακροζωία.
3. Τροφές με βάση τα φυτά
Η διατροφή του Σινκλέρ επικεντρώνεται σε φυτικά τρόφιμα, ιδιαίτερα εκείνα που περιγράφει ως «φυτά άγχους», τα οποία πιστεύεται ότι ενεργοποιούν την κυτταρική απόκριση του σώματος στο στρες, οδηγώντας δυνητικά σε βελτιωμένη διάρκεια ζωής και φυσική κατάσταση. Δίνει έμφαση στην κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές πολυφαινόλες, όπως πράσινο τσάι, σπανάκι και ελαιόλαδο, και ακολουθεί μεσογειακή ή Οκινάουα διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα και υγιή λίπη.
Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε φυτικές πολυφαινόλες, όπως πράσινο τσάι, σπανάκι και ελαιόλαδο, και ακολουθήστε μια μεσογειακή ή Οκινάουα διατροφή, δίνοντας έμφαση στα οφέλη των λαχανικών, των φρούτων και των υγιεινών λιπών.
4. Συμπληρώματα
Όσον αφορά τα συμπληρώματα, ο Σινκλέρ αναφέρει β(μια μορφή βιταμίνης Β3) και τη μετφορμίνη, αν και δεν υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη μάρκα ή προϊόν. Υπογραμμίζει τη σημασία αυτών των συμπληρωμάτων για τη διατήρηση των επιπέδων του NAD, ενός κρίσιμου μορίου για τη ζωή, και την υποστήριξη της λειτουργίας των sirtuins, μιας οικογένειας πρωτεϊνών που διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη γήρανση και τη μακροζωία.
Συμπεριλάβετε συμπληρώματα όπως η ρεσβερατρόλη, το NMN (μια μορφή βιταμίνης Β3) και η μετφορμίνη (με ιατρική συμβουλή) για την υποστήριξη της κυτταρικής υγείας, τη διατήρηση των επιπέδων NAD και την ενεργοποίηση των γονιδίων μακροζωίας.
5. Διατροφικοί αποκλεισμοί
Ο Δρ. Σινκλέρ έχει κάνει σημαντικές διατροφικές εξαιρέσεις για τη μακροζωία, κυρίως μειώνοντας τη ζάχαρη, το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το αλκοόλ.
Επισημαίνει τις επιζήμιες συνέπειες της υψηλής πρόσληψης ζάχαρης, τα οφέλη από τη μείωση της κατανάλωσης υδατανθράκων και τα πλεονεκτήματα μιας φυτικής διατροφής έναντι μιας διατροφής που περιλαμβάνει κρέας και γαλακτοκομικά. Ενώ αναγνωρίζει την απόλαυση που προέρχεται από ορισμένα τρόφιμα και ποτά, ο καθηγητής υποστηρίζει το μέτρο και την επιλογή πιο υγιεινών εναλλακτικών λύσεων για να υποστηρίξει μια μακρά και υγιή ζωή.
Συνολικά, η προσέγγιση του Ντέιβιντ Σινκλέρ για την επίτευξη ενός νεότερου και υγιέστερου σώματος συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με πρακτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής, τονίζοντας τη σημασία της διατροφής, της άσκησης και των συμπληρωμάτων για την επιβράδυνση της διαδικασίας γήρανσης και τη βελτίωση της συνολικής ευεξίας.
Αποφύγετε τη ζάχαρη, το ψωμί, το κρέας, τα γαλακτοκομικά και το αλκοόλ για να βελτιώσετε τους μεταβολικούς δείκτες υγείας, να μειώσετε τη φλεγμονή και να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη γήρανση.