Απώλεια βάρους: Μείωση της όρεξης με ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου – Επαναστατική ανακάλυψη

Απώλεια βάρους: Μείωση της όρεξης με ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου - Επαναστατική ανακάλυψη

Σε μία νέα ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες για την απώλεια βάρους και τη θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου. Ερευνητές κατάφεραν με ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου να μειώσουν την όρεξη και να αντιμετωπίσουν τη συναισθηματική υπερφαγία.

Η έρευνα με επικεφαλής τον Δρ. Ki-young Shin σχετικά με τη χρήση της τεχνολογίας νευροδιαμόρφωσης για την καταστολή της όρεξης στο μεταβολικό σύνδρομο δείχνει πολλά υποσχόμενα κλινικά αποτελέσματα. Η τεχνολογία στοχεύει στη μείωση των παρενεργειών σε σύγκριση με τις παραδοσιακές θεραπείες και μπορεί σύντομα να εισέλθει σε περαιτέρω ερευνητικές και εμπορικές φάσεις.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ένα σύμπλεγμα πολλαπλών μεταβολικών ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης και των υψηλών τριγλυκεριδίων, που συχνά προκαλούνται από κακή διατροφή και έλλειψη άσκησης.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως είναι υπέρβαρος, καθιστώντας τη θεραπεία της παχυσαρκίας απαραίτητη. Αν και υπάρχουν διάφοροι τύποι θεραπειών παχυσαρκίας, συμπεριλαμβανομένων των ενέσεων και των φαρμακευτικών προϊόντων, αυτές οι χημικές θεραπείες συχνά συνοδεύονται από πιθανές παρενέργειες όταν λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Απώλεια βάρους με ηλεκτρική διέγερση του εγκεφάλου

Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Dr. Ki-young Shin του Human Care Electro-Medical Device Research Center στο Korea Electrotechnology Research Institute (KERI) πρότεινε μια νέα προσέγγιση: την καταστολή της όρεξης με ηλεκτρική διέγερση του εγκεφαλικού φλοιού μέσω του τριχωτού της κεφαλής.

Η μέθοδος ηλεκτρικής διέγερσης είναι επισήμως γνωστή ως διακρανιακή διέγερση τυχαίου θορύβου (tRNS). Μετά από εκτεταμένη έρευνα, η ομάδα ανακάλυψε ότι η μη επεμβατική ηλεκτρική διέγερση του ραχιαίου προμετωπιαίου φλοιού -ένα τμήμα του μετωπιαίου λοβού που ελέγχει τη λειτουργία εκτέλεσης, τον προγραμματισμό, την ευελιξία και την αφηρημένη σκέψη- χρησιμοποιώντας την τεχνολογία tRNS θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστολή της όρεξης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, για τέτοιες μελέτες απαιτούνται τρεις βασικές τεχνολογίες.

Μια τεχνολογία που μπορεί να παρέχει με ακρίβεια τη σωστή ηλεκτρική διέγερση στη συγκεκριμένη περιοχή ενδιαφέροντος.

Μια τεχνολογία ηλεκτροδίων που μπορεί να διεισδύσει στο χώρο μεταξύ των τριχών και να έρθει σε επαφή με το τριχωτό της κεφαλής.

Μια τεχνολογία παρακολούθησης που μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η ηλεκτρική διέγερση έχει παρασχεθεί στο σημείο-στόχο και έχει προκαλέσει αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Όλα αυτά βρίσκονται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη από την ομάδα του Dr. Shin.

Το KERI διεξήγαγε κλινική δοκιμή με την ομάδα του καθηγητή Hyung-jin Choi στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σεούλ για να αποδείξει την κλινική χρησιμότητα της διέγερσης tRNS με τη χρήση ηλεκτρικών διεγερτών που διατίθενται στο εμπόριο.

Στόχος της κλινικής δοκιμής ήταν να αποδειχθεί ότι η διέγερση tRNS μειώνει αποτελεσματικά την όρεξη.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 60 γυναίκες εθελόντριες, 30 στην ομάδα tRNS και 30 στην ομάδα ενεργού εικονικού ερεθισμού. Η δοκιμή περιελάμβανε έξι συνεδρίες ηλεκτρικής διέγερσης με μεσοδιάστημα δύο έως τριών ημερών για δύο εβδομάδες. Η ηλεκτρική διέγερση χρησιμοποίησε ένα ελάχιστα αντιληπτό ρεύμα 2 mA για 20 λεπτά ανά συνεδρία.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα θεραπείας tRNS παρουσίασε μείωση της όρεξης, της προθυμίας για φαγητό και της πείνας σε σύγκριση με την ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Η κλινική δοκιμή έδειξε επίσης ότι το tRNS μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της συναισθηματικής υπερφαγίας, πράγμα που σημαίνει ότι μειώθηκε σημαντικά η τάση να τρώει κανείς για να ανακουφίσει συναισθήματα όπως το στρες, η κατάθλιψη, το άγχος και η χαρά. Καθώς η δοκιμή διεξήχθη μόνο για δύο εβδομάδες, το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα της απώλειας βάρους δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική καταστολή της όρεξης.

Ο Δρ Shin δήλωσε: «Αν και η τεχνολογία δεν είναι ακόμη πλήρης και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα και επαλήθευση, αν αυτός ο εξοπλισμός θεραπείας με ηλεκτροδιέγερση με πολύ λιγότερες παρενέργειες από τις υπάρχουσες θεραπείες παχυσαρκίας εμπορευματοποιηθεί και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι αντί για τα νοσοκομεία, θα παρέχει μια εύκολη και απλή μέθοδο για την καθημερινή διαχείριση της καταστολής της όρεξης».

Και πρόσθεσε: «Ειδικά όταν οι άνθρωποι βρίσκονται υπό πίεση ή δυσκολία, πολλοί άνθρωποι τρώνε φαγητό λόγω συναισθηματικής πείνας, και αν εισαχθεί η ψηφιακή τεχνολογία υγειονομικής περίθαλψης που συνδυάζει τη θεραπεία ηλεκτροδιέγερσης και τη θεραπεία άσκησης, θα ενισχύσει τα αποτελέσματα της απώλειας βάρους και θα βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν την υγεία τους πιο αποτελεσματικά».

Η ερευνητική ομάδα έχει προγραμματίσει να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του έργου μέχρι το τέλος του έτους και το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει στη δεύτερη φάση του έργου και στην προώθηση της τεχνολογίας σε εταιρείες.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Scroll to Top