Site icon Όλο Υγεία

Άπνοια οθόνης: Τι είναι η πάθηση από την οποία κινδυνεύουν όσοι χρησιμοποιούν πολύ υπολογιστή

άπνοια οθόνης

Ένας γκουρού υγείας εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους που επιφέρει η άπνοια οθόνης, ένας όρος που επινοήθηκε από το πρώην στέλεχος της Microsoft, Linda Stone, η οποία έχει θέσει ως αποστολή της να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με αυτή τη σύγχρονη πάθηση.

Το 2007, αφού αντιμετώπισε τα δικά της προβλήματα υγείας, η Stone ανακάλυψε μια ευρέως διαδεδομένη και ύπουλη συνήθεια που επηρεάζει εν αγνοία τους την πλειονότητα των ανθρώπων που χρησιμοποιούν πολύ υπολογιστή.

5 λόγοι που σας κόβεται η ανάσα όταν ανεβαίνετε τις σκάλες – Αν και είστε σε καλή φυσική κατάσταση

Πρόκειται για τη μη φυσιολογική αναπνοή ενώ αφιερώνεστε στην οθόνη. Σε μια εντυπωσιακή συνομιλία με τον Manoush Zomorodi στο podcast Body Electric του NPR, η Stone αφηγήθηκε την προσωπική της εμπειρία.

«Μόλις άνοιγα τον υπολογιστή μου, είτε κρατούσα την αναπνοή μου για μεγάλα χρονικά διαστήματα είτε ανέπνεα αχνά. Καθώς άνοιγα τα email εισέπνεα, γιατί εισπνέουμε όσο βρισκόμαστε εν αναμονή, αλλά δεν θα εξέπνεα επειδή εμφανιζόταν ένας τόσο μεγάλος όγκος από email», περιέγραψε.

Τι έδειξε το πείραμα της Stone για την άπνοια οθόνης

Η Stone δεν βασίστηκε μόνο στις παρατηρήσεις της. Πραγματοποίησε ένα πείραμα με εθελοντές που συμφώνησαν να παρακολουθούν τους παλμούς και την αναπνοή τους μέσω ειδικού σκουλαρικιού ενώ χρησιμοποιούσαν υπολογιστή. Οι συμμετέχοντες ασχολούνταν με διάφορες δραστηριότητες, όπως έλεγχος email, άσκοπη πλοήγηση στο διαδίκτυο ή σκόπιμη διαδικτυακή έρευνα.

Τα αποτελέσματα ήταν ενδεικτικά: η αναπνοή σχεδόν όλων διαταράχθηκε από τις ψηφιακές τους αλληλεπιδράσεις, εκτός από ορισμένους, μεταξύ των οποίων ένας πρώην πιλότος στρατιωτικών δοκιμών, ένας αθλητής του τρίαθλου και επαγγελματίες καλλιτέχνες όπως χορευτές, τραγουδιστές και μουσικοί, που διατηρούσαν τακτικά μοτίβα αναπνοής.

Στρες: Το κόλπο 1 δευτερολέπτου που μπορεί να σας ηρεμήσει αμέσως

Η Stone εξήγησε ότι αυτοί ήταν άνθρωποι που είχαν μάθει να αναπνέουν και να κάνουν κάτι ταυτόχρονα ως μέρος της εκπαίδευσής τους και επινόησε τον όρο άπνοια οθόνης καθώς ήθελε να επικοινωνήσει ότι υπάρχει διαταραγμένη αναπνοή όταν βρισκόμαστε μπροστά στις οθόνες μας.

Διαπίστωσε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη στάση του σώματος, σημειώνοντας πώς «λιώνουμε» στην τεχνολογία όταν τη χρησιμοποιούμε για παρατεταμένη περίοδο και τόνισε τη «σταθερή ροή διαταραχών» στις οθόνες που τραβούν την προσοχή μας και σπάνε τα μοτίβα της αναπνοής μας.

Η μη σωστή αναπνοή μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία προβλημάτων στο σώμα, όπως εξήγησε η ίδια: «Το σώμα γίνεται όξινο, τα νεφρά αρχίζουν να επαναρροφούν το νάτριο και ολόκληρη η βιοχημεία μας διαταράσσεται».

Η λύση δεν είναι τόσο εύκολη, όπως ανακάλυψε η Linda όταν προσπάθησε να μάθει ένα όργανο και να μάθει να χορεύει με την ελπίδα ότι θα κατάφερνε να συνδεθεί με ένα αντικείμενο ενώ διατηρούσε τη στάση του σώματος και την αναπνοή της.

Πώς να αντιμετωπίσετε την άπνοια οθόνης με μια απλή κίνηση

«Πάρτε το χέρι σας και τοποθετήστε το ελαφρά γύρω από το σημείο του αφαλού σας. Καθώς εισπνέετε, θα πρέπει να νιώθετε αυτή την ελαφριά επέκταση της κοιλιακής περιοχής. Συνεχίστε να αναπνέετε και εντοπίστε αυτή την αναπνοή στην περιοχή του στήθους σας, ξεκινήστε από χαμηλά και δουλέψτε την λίγο ψηλότερα», είπε ο James Nestor, συγγραφέας του Breath, συμβουλεύοντας πώς να λύσετε την άπνοια οθόνης με μια απλή κίνηση και πρόσθεσε:

«Στη συνέχεια, αν επιβραδύνετε, αναπνέοντας από τη μύτη σας με ρυθμό πέντε έως έξι δευτερόλεπτα εισπνοή, πέντε έως έξι δευτερόλεπτα εκπνοή, θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι οι ώμοι σας χαλαρώνουν. Θα αρχίσετε να παρατηρείτε τους μύες του προσώπου σας να χαλαρώνουν, θα νιώσετε τον καρδιακό σας ρυθμό χαμηλότερο και θα παρατηρήσετε μείωση αν ελέγξετε την αρτηριακή πίεση, επειδή το σώμα σας επανέρχεται στη φυσική του κατάσταση».

Παραδέχτηκε ότι η εκμάθηση αυτής της τεχνικής θα απαιτούσε αρκετή προσπάθεια και συγκέντρωση αρχικά, αλλά ενθάρρυνε τα άτομα να αφιερώνουν μόνο δύο λεπτά την ημέρα για να εξασκήσουν τη σωστή αναπνοή όπως αυτή. Διαβεβαίωσε, τέλος, ότι μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα το κάνετε αυτό ασυνείδητα.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version