Κάθε βράδυ, πριν πάτε στο κρεβάτι, βουρτσίζετε τα δόντια σας, φοράτε τις πιτζάμες σας και μετά μια.. μεταξωτή μάσκα ύπνου!Ίσως, αυτό να μην είναι τόσο εκκεντρικό καθώς πρόκειται ουσιαστικά για την προστασία σας από την αύξηση του βάρους και τον διαβήτη τύπου 2.
Τον τελευταίο χρόνο, ο Βρετανός ο καθηγητής Rob Gallway έκανε εντατική προσπάθεια για να έχει καλύτερη υγεία .Έψαξε να βρει πώς θα ζήσει μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή. Επιπλέον, ήθελε να χάσει αυτά τα τελευταία κιλά κοιλιακού λίπους που γνώριζε πως είναι επιβλαβή για τον ίδιο, καθώς αυτό το λίπος αντλεί τοξικές χημικές ουσίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου, εγκεφαλικού ή καρδιακής προσβολής.
Έτσι τρώει υγιεινά και έχει κόψει τα αναψυκτικά, τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα και το αλκοόλ, ενώ ξεκίνησε και το τρέξιμο μέχρι τη δουλειά του (6 χιλιόμετρα) τις περισσότερες μέρες. Αλλά αυτό το λίπος αποδεικνύεται πεισματικά ανθεκτικό, παρά τις προσπάθειές του.
Ωστόσο, μια πρόσφατη εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Lancet Regional Health Europe, μπορεί να έχει την απάντηση για εκείνον, αλλά και για οποιονδήποτε αγωνίζεται να χάσει βάρος.
Πώς η μάσκα ύπνου μπορεί να προστατεύσει από επιπλέον βάρος και διαβήτη
«Είναι η μάσκα ματιών», εξηγεί ο Δρ. Gallway γράφοντας στη Daily Mail. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Flinders στην Αυστραλία ανέφεραν ότι η νυχτερινή έκθεση στο φως διαταράσσει τα ρολόγια του σώματος των ανθρώπων, γεγονός που είχε αρνητική επίδραση στο μεταβολισμό τους και αύξησε τον κίνδυνο επιπλέον βάρους και διαβήτη.
Αυτό βασίστηκε σε ανάλυση στοιχείων από τη UK Biobank, μια βάση δεδομένων έρευνας που περιέχει πληροφορίες από περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους. Η ομάδα του Πανεπιστημίου Flinders εξέτασε δεδομένα από 84.000 συμμετέχοντες, στους οποίους δόθηκαν οθόνες για να αξιολογήσουν την ποσότητα φωτός στο οποίο εκτέθηκαν τη νύχτα για μια εβδομάδα. Αυτό στη συνέχεια συγκρίθηκε με δεδομένα σχετικά με εκείνους που ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2 τα επόμενα οκτώ χρόνια.
Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά: σχεδόν 2.000 άτομα διαγνώστηκαν με διαβήτη την περίοδο της μελέτης και όσοι είχαν περισσότερη έκθεση στο φως τη νύχτα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο:
- άτομα που εκτέθηκαν σε 0-20% περισσότερο φως από τον μέσο συμμετέχοντα είχαν 29% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τύπου 2 από εκείνους που είχαν χαμηλότερα από το μέσο όρο επίπεδα έκθεσης σε νυχτερινό φως
- όσοι είχαν 20-40% περισσότερη έκθεση στο φως είχαν 39% υψηλότερο κίνδυνο και
- όσοι είχαν έκθεση 40-50% διέτρεχαν 53% μεγαλύτερο κίνδυνο.
Διαβήτης τύπου 2: Το προειδοποιητικό σύμπτωμα το βράδυ που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Αυτή ήταν, φυσικά, μια μελέτη παρατήρησης -και όχι το χρυσό πρότυπο στην απόδειξη, μια τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή- έτσι τα αποτελέσματα έδωσαν μια συσχέτιση, αλλά όχι απαραίτητα μια αιτιολογική σύνδεση.
Ωστόσο, για τον Δρ. Gallway φαίνεται ξεκάθαρο ότι η έκθεση στο φως ήταν ο αιτιολογικός παράγοντας. Πρώτον, καθώς αυξανόταν η ποσότητα φωτός, τόσο αυξανόταν η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη. «Αλλά το πιο σημαντικό, υπάρχει μια βιολογική εξήγηση: τώρα γνωρίζουμε ότι το φως τη νύχτα διαταράσσει τον ύπνο μας και το ρολόι του σώματός μας -το εσωτερικό ρολόι που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης μας», εξηγεί.
Το νυχτερινό φως διαταράσσει τον ύπνο και το ρολόι του σώματος
Αυτή η διαταραχή έχει βαθιές συνέπειες: μπορεί να βλάψει την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή την ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη. Αυτή είναι η ορμόνη που μεταφέρει τη ζάχαρη (ή τη γλυκόζη, όπως είναι γνωστή επιστημονικά) από το αίμα στα κύτταρα. Καθώς τα κύτταρα είναι λιγότερο ευαίσθητα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα γίνονται υψηλότερα και παράγεται περισσότερη ινσουλίνη.
Αρχικά, αυτή η διαδικασία μετατρέπει την περίσσεια γλυκόζης σε λίπος. Αλλά με την πάροδο του χρόνου, η διαδικασία επιμηκύνεται τόσο πολύ που τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα παραμένουν υψηλά, οδηγώντας σε διαβήτη τύπου 2.
Το πρόβλημα με την έκθεση στο φως τη νύχτα είναι ότι το σώμα δεν είναι προετοιμασμένο για αυτό και μειώνει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που παίζει καθοριστικό ρόλο στο να μας βοηθά να κοιμηθούμε. Η μελατονίνη ρυθμίζει επίσης τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τα φυσιολογικά επίπεδα μελατονίνης σημαίνουν ότι δεν αισθάνεστε πεινασμένοι τη νύχτα.
Απώλεια βάρους: Πώς να χάσετε το επίμονο λίπος στην κοιλιά με μόνο δύο βήματα
Προσθέστε σε αυτό το γεγονός ότι η στέρηση ύπνου μπορεί να διαταράξει τις ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα, αυξάνοντας τα επίπεδα γκρελίνης (που διεγείρει την όρεξη) και μειώνοντας τη λεπτίνη (που σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι), με αποτέλεσμα αυξημένη πείνα και θα καταλάβετε πού οδηγεί αυτό: σε αύξηση βάρους.
Άλλοι κίνδυνοι με τους οποίους συνδέεται η έκθεση στο νυχτερινό φως
Όπως δείχνει αυτή η μελέτη, ακόμη και μικρές ποσότητες φωτός όταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε μπορεί να είναι επιβλαβείς. Και δεν αφορά μόνο την αύξηση βάρους: ο κακός ύπνος συνδέεται με κακή γνωστική λειτουργία, εναλλαγές της διάθεσης, αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και λοιμώξεων και κακή απόδοση στην άσκηση.
Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής τόσο μακροπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι υπάρχουν 24% περισσότερα καρδιακά επεισόδια τις Δευτέρες μετά την αλλαγή της ώρας την Άνοιξη, όταν ο ύπνος μειώνεται κατά μία ώρα, σε σύγκριση με τις άλλες μέρες.
Εδώ μπαίνει η μάσκα ύπνου, η οποία πραγματικά εμποδίζει το φως. «Νομίζω ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί. Κοιμάμαι καλύτερα και ξυπνάω λιγότερο το βράδυ. Αλλά, το πιο σημαντικό είναι ότι νιώθω λιγότερο κουρασμένος την επόμενη μέρα και το βάρος μου αρχίζει να πέφτει. Επομένως, ναι, προτείνω σίγουρα να δοκιμάσετε μια μάσκα», καταλήγει ο Δρ. Gallway.
Ύπνος: 9 λόγοι που ξυπνάτε κάθε δύο ώρες τη νύχτα – 7 συμβουλές για να κοιμάστε καλά
Η ουσία είναι: ο ύπνος δεν είναι σημάδι αδυναμίας ή τεμπελιάς. Είναι πραγματικά το κλειδί για μια πιο υγιή, πιο ευτυχισμένη και μεγαλύτερη ζωή.