Αντίσταση στην ινσουλίνη: Το Νο1 τσάι για να τη βελτιώσετε, σύμφωνα με διαιτολόγο

Γνωρίζατε ότι υπάρχει μια κατάσταση που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη, αλλά συχνά δεν έχει κανένα σημάδι ή σύμπτωμα; Αυτό είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη. Αν και συχνά παραβλέπεται, η αντίσταση στην ινσουλίνη γίνεται όλο και πιο κοινή. Στην πραγματικότητα, 4 στους 10 ενήλικες στις ΗΠΑ, ηλικίας 18 έως 44 ετών έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Δυστυχώς όμως, πολλοί άνθρωποι δεν το γνωρίζουν.

Τα καλά νέα είναι, ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής. Μια εξαιρετικά απλή αλλαγή είναι η αποφυγή γλυκών ροφημάτων.

Το τσάι είναι ένα αγαπημένο ρόφημα. Όχι μόνο είναι τρομερά δημοφιλές – στη 2η θέση μετά το νερό – αλλά σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Τι είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη;

Καθώς καταναλώνετε διάφορες τροφές μέσα στη μέρα, το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει και πέφτει φυσικά. Η πέψη, ξεκινά με την πρώτη δαγκωνιά, καθώς το σώμα αρχίζει να διασπά τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στο φαγητό σε γλυκόζη, την κύρια πηγή ενέργειας.

Όταν η γλυκόζη αυτή εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος μετά το φαγητό, το σώμα αντιδρά απελευθερώνοντας την ορμόνη ινσουλίνη. Η ινσουλίνη, λειτουργεί σαν ένα κλειδί σε μια πόρτα, επιτρέποντας στη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα και να δώσει ενέργεια.

Όταν ένας άνθρωπος έχει αντίσταση στην ινσουλίνη, αυτή η διαδικασία διακόπτεται, καθώς τα κύτταρα γίνονται λιγότερο ευαίσθητα στην ινσουλίνη. Ως απάντηση, το πάγκρεας πρέπει να παράγει όλο και περισσότερη ινσουλίνη για να μεταφέρει τη γλυκόζη στα κύτταρα.

«Εάν το σώμα δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τελικά σε προδιαβήτη», λέει η Alyssa Pacheco, διαιτολόγος που ειδικεύεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, μια πάθηση που σχετίζεται με την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Το καλύτερο τσάι για την αντίσταση στην ινσουλίνη

Την επόμενη φορά που θα θέλετε ένα φλιτζάνι τσάι, επιλέξετε το πράσινο τσάι. Είναι το καλύτερο είδος τσαγιού για την καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Το πράσινο τσάι προέρχεται από το φυτό Camellia sinensis, από το οποίο παράγονται επίσης το μαύρο, το λευκό και το οolong τσάι. Ενώ τα υπόλοιπα είδη τσαγιού τσάγια συνδέονται επίσης με θετικά οφέλη για την υγεία, το πράσινο τσάι έχει τα περισσότερα κλινικά δεδομένα, για την καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Οι ερευνητές πιστεύουν, ότι το πράσινο τσάι βοηθά στη μείωση του κινδύνου αντίστασης στην ινσουλίνη με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του οξειδωτικού στρες, της βελτίωσης του μεταβολισμού της γλυκόζης και του αποκλεισμού της απορρόφησης των υδατανθράκων.

Συνδυαστικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μικρές βελτιώσεις στο σάκχαρο του αίματός. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μετα-ανάλυση διαπίστωσε, ότι το πράσινο τσάι, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του σακχάρου νηστείας, ενός δείκτη για την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Άρα, πώς μπορεί το πράσινο τσάι να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα; Η φλεγμονή και η αντίσταση στην ινσουλίνη συχνά συνυπάρχουν, επομένως εάν μπορέσετε να καταπραΰνετε τη φλεγμονή, μπορεί επίσης να δείτε βελτιώσεις στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Όπως δηλώνει η Pacheco:

«Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι φυσικά ενώσεις στα τρόφιμα, που έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης, Το πράσινο τσάι είναι ιδιαίτερα υψηλό σε μια πολυφαινόλη, που ονομάζεται επιγαλλοκατεχίνη (EGGG). Το EGCG, παίζει σημαντικό ρόλο ως αντιοξειδωτικό και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής, η οποία μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση στην ινσουλίνη».

Oι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι, μπορεί επίσης να έχουν θετική επίδραση στο εντερικό μικροβίωμα, λέει η Lisa Andrews, κλινική διαιτολόγος. Γνωρίζουμε ότι η σύνθεση των βακτηρίων στο έντερο, μπορεί να παίξει ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη, καθώς και στην υποστήριξη της συνολικής υγείας.

Πώς να φτιάξετε το καλύτερο πράσινο τσάι

Για το καλύτερο πράσινο τσάι, θα πρέπει να το παρασκευάσετε σωστά ώστε να διατηρήσει τη ήπια γεύση του χωρίς να γίνει πικρό. Ετοιμάστε σακουλάκι ή φύλλα πράσινου τσαγιού σε ζεστό νερό (76.6 έως 85°C είναι ιδανικό) για 3 λεπτά. Απολαύστε το ζεστό ή βάλτε το στο ψυγείο και σερβίρετε με πάγο.

Για να προσθέσετε περισσότερη γεύση στο πράσινο τσάι, συνδυάστε το με εσπεριδοειδή, μέντα ή τζίντζερ.

 

Στράτος Σαρήσχολης
Στράτος Σαρήσχολης

Scroll to Top