Για πάρα πολύ καιρό, η θεραπεία του καρκίνου ήταν ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς οι ίδιες οι θεραπείες που σχεδιάστηκαν για να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα συχνά προκαλούσαν τον όλεθρο και στα υγιή.
Ωστόσο, μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Immunity αποκαλύπτει μια προσέγγιση με αντισώματα στη θεραπεία του καρκίνου που οι ερευνητές περιγράφουν ως πιο ακριβή, μακροχρόνια και λιγότερο τοξική από τις τρέχουσες.
Η εργασία, με επικεφαλής τον ερευνητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Duke, Jose Ramon Conejo-Garcia, επικεντρώνεται στην καινοτόμο χρήση αντισωμάτων IGA για τη στόχευση και τη θανάτωση μορίων που προάγουν όγκους. Αυτά βρίσκονται βαθιά μέσα στα καρκινικά κύτταρα και διέφευγαν από τις υπάρχουσες θεραπευτικές επιλογές, όπως η θεραπεία με αντισώματα IGA.
«Πρόκειται για μια μελέτη απόδειξης της ιδέας, αλλά τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα», δήλωσε ο ερευνητής ανοσολογίας, Δρ. Conejo-Garcia. «Πιστεύουμε ότι αυτή η θεραπεία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει ένα ευρύ φάσμα μεταλλάξεων καρκίνου».
Τα πρώτα στοιχεία για τα αντισώματα
Πρώιμα πειράματα σε ποντίκια με καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου αποκάλυψαν αξιοσημείωτες μειώσεις στην ανάπτυξη του όγκου και ελάχιστες παρενέργειες.
Η μελέτη επικεντρώθηκε σε έναν συγκεκριμένο τύπο αντισώματος που ονομάζεται διμερές IgA (digA). Η ειδική δομή του επιτρέπει να στοχεύει συγκεκριμένες μεταλλάξεις που συνδέονται με την PIGR, μια πρωτεΐνη που εκφράζεται στην επιφάνεια σχεδόν όλων των επιθηλιακών καρκινικών κυττάρων και συμβάλλει στην ανάπτυξη και την επιβίωσή τους.
Μια τέτοια μετάλλαξη, η KRAS G12D, είναι γνωστός υποκινητής των πιο θανατηφόρων καρκίνων. Η μελέτη αποκάλυψε ότι το digA συνδέεται με κρυφές, μεταλλαγμένες πρωτεΐνες και στη συνέχεια τις εκτοξεύει έξω από το κύτταρο σε μια διαδικασία που ονομάζεται διακυττάρωση, σταματώντας την ανάπτυξη του όγκου.
Όταν δοκιμάστηκε σε ποντίκια, το ειδικό αντίσωμα KRAS G12D ήταν πιο αποτελεσματικό στη συρρίκνωση των καρκινικών όγκων από τις τρέχουσες θεραπείες σε κλινικές δοκιμές. Οι θεραπείες με μικρά μόρια συχνά δυσκολεύονται να φτάσουν σε ορισμένα καρκινικά κύτταρα, έχουν μικρή διάρκεια ζωής και μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.
Οι ερευνητές βρήκαν παρόμοια αποτελέσματα με μια άλλη καρκινική μετάλλαξη, την IDH1 R132H, που βρέθηκε βαθιά μέσα στα καρκινικά κύτταρα. Οι επιστήμονες προσπάθησαν να στοχεύσουν τη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη KRAS, με τα νέα ευρήματα να υποδηλώνουν ότι το μοναδικά σχεδιασμένο αντίσωμα μπορεί να φτάσει σε αυτά τα ενδοκυτταρικά μόρια.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αντισώματα IGA έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως στοχευμένη θεραπεία ενάντια σε επίμονες μεταλλάξεις που προκαλούν κοινούς, επιθετικούς καρκίνους, ιδιαίτερα καρκίνους του επιθηλίου, όπως οι καρκίνοι των ωοθηκών, του δέρματος, του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη, του μαστού και του πνεύμονα.
«Αυτός είναι ένας νέος τρόπος στόχευσης καρκινικών κυττάρων χρησιμοποιώντας ένα αντίσωμα που είναι εξαιρετικά ειδικό για μεταλλάξεις ή μόρια που είναι πραγματικά εξειδικευμένα σε όγκους. Εξουδετερώνοντάς τα και διασφαλίζοντας ότι αυτά τα μόρια που προάγουν τον όγκο αποβάλλονται έξω το κύτταρο, μπορούμε να σταματήσουμε την ανάπτυξη του όγκου», εξήγησε ο Δρ. Conejo-Garcia.
Μελλοντικές θεραπείες
Τα αποτελέσματα προσφέρουν μια γεύση από μελλοντικές θεραπείες για τον καρκίνο που είναι πιο προσαρμοσμένες, μειώνοντας τις βλάβες στα υγιή κύτταρα και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών.
Τα αντισώματα IGA αποτελούν μόνο ένα μέρος του καινοτόμου τομέα της ανοσοθεραπείας. Θεραπείες όπως οι αναστολείς PD-1 και τα CAR-Τ κύτταρα έχουν δείξει άνευ προηγουμένου υφέσεις καρκίνου.
«Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι το μόνο σύστημα στο σώμα που έχει δύο βασικές ιδιότητες που το καθιστούν ιδανικό για τη θεραπεία του καρκίνου: την ειδικότητα και τη μνήμη», δήλωσε ο ερευνητής. Το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να στοχεύσει συγκεκριμένα κύτταρα όγκου και να θυμηθεί αυτά τα κύτταρα για μια πιο αποτελεσματική επίθεση εάν ο καρκίνος επιστρέψει.
Τώρα, οι ερευνητές επεξεργάζονται το αντίσωμα για να διευκολύνουν την παραγωγή και τη χορήγησή του σε ασθενείς, με στόχο να το δοκιμάσουν τελικά σε κλινικές δοκιμές.