Site icon Όλο Υγεία

Αντιπηκτικά: Ποια λαχανικά δεν πρέπει να τρώνε όσοι παίρνουν – Τι να προσέχουν

Αντιπηκτικά: Ποια λαχανικά δεν πρέπει να τρώνε όσοι παίρνουν - Τι να προσέχουν

Source: 123rf.com

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που αποδεδειγμένα είναι ευεργετικά για τον οργανισμό. Ωστόσο, όσοι παίρνουν αντιπηκτικά πρέπει να προσέχουν την κατανάλωσή τους.

Όμως σε κάποιες περιπτώσεις η κατανάλωσή τους μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, όταν συνδυάζονται με ορισμένα αντιπηκτικά φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη, σύμφωνα με την Δρ. Joan Salge Blake, καθηγήτρια διατροφής και διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Η Νο1 τροφή για υγιή εγκέφαλο – Τη συστήνουν διατροφολόγος του Χάρβαρντ και νευροεπιστήμονας

Γιατί τα φυλλώδη πράσινα αλληλεπιδρούν με τα αντιπηκτικά φάρμακα

«Οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ που έχουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά», υποστηρίζει η Δρ Joan Salge Blake. Πολλά λαχανικά —όπως το λάχανο, το σπανάκι, τα πράσινα λαχανικά, όπως το σέσκουλο, το αντίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών— είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Κ, και περιέχουν περισσότερα από 100 μικρογραμμάρια ανά μερίδα.

«Ένας λόγος που η βιταμίνη Κ είναι σημαντική, είναι γιατί το σώμα τη χρησιμοποιεί για να παράγει παράγοντες πήξης, οι οποίοι είναι πρωτεΐνες που απαιτούνται για να σχηματιστεί ένας θρόμβος αίματος», τονίζει η Δρ. Salge Blake και εξηγεί ότι «η πήξη του αίματος είναι μέρος της αυτόματης απόκρισης του σώματος στον τραυματισμό και βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής απώλειας αίματος.  «Χωρίς βιταμίνη Κ, ένα απλό κόψιμο στο δάχτυλό σας θα προκαλούσε να προκαλέσει ανεξέλεγκτη αιμορραγία».

Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, θρόμβοι στο αίμα σχηματίζονται ξαφνικά, ακόμη κι όταν δεν υπάρχει οξύς τραυματισμός. Όταν αυτοί οι θρόμβοι εμφανίζονται στις αρτηρίες ή τις φλέβες, μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του αίματος προς και από την καρδιά, τον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και άλλα όργανα. Αυτοί οι θρόμβοι μπορεί να απειλήσουν τη ζωή προκαλώντας καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό ή πνευμονική εμβολή, κατά την οποία κομμάτια θρόμβου σπάνε και ταξιδεύουν στους πνεύμονες.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος θρόμβων στο αίμα σε άτομα που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή, οι γιατροί συνταγογραφούν αντιπηκτικά φάρμακα. Ένα συνήθως συνταγογραφούμενο αντιπηκτικό είναι η βαρφαρίνη, που δρα αναστέλλοντας ένα ένζυμο που ενεργοποιεί τη βιταμίνη Κ. Με λιγότερο ενεργή βιταμίνη Κ διαθέσιμη, απελευθερώνονται λιγότεροι παράγοντες πήξης και το αίμα πήζει πιο αργά.

Με ποια φάρμακα δεν πρέπει να πίνετε αλκοόλ – Τι να προσέξετε

Όταν ένα άτομο παίρνει βαρφαρίνη και αυξάνει απότομα την πρόσληψη τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Κ, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αυτή η ενίσχυση στη βιταμίνη μπορεί να εξουδετερώσει τις επιδράσεις του φαρμάκου, κάνοντας τη θεραπεία λιγότερο αποτελεσματική και επιτρέποντας στο αίμα να πήξει πολύ γρήγορα.

Τα άτομα που λαμβάνουν βαρφαρίνη πρέπει να αποφεύγουν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά;

«Όχι απαραίτητα» απαντά η Δρ Salge Blake και συνιστά να λαμβάνουν μια μικρή πρόσληψη βιταμίνης Κ, ώστε να παίρνουν τα θρεπτικά στοιχεία χωρίς κίνδυνο.

Η Anastasiya Shor, επίκουρη καθηγήτρια στο Touro College of Pharmacy στο New. York, υποστηρίζει ότι «μερικά φυλλώδη λαχανικά περιέχουν περισσότερη βιταμίνη Κ από άλλα. Για παράδειγμα, το μαρούλι, τα σπαράγγια και οι μπάμιες περιέχουν 30 έως 75 μικρογραμμάρια (mcg) βιταμίνης Κ ανά μερίδα, ενώ μια μερίδα σπανάκι ή λάχανο περιέχει περισσότερα από 150 mcg».

«Τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά μπορούν να επιδιώκουν τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης Κ στη διατροφή τους, αλλά θα πρέπει «να διατηρήσουν τις πηγές βιταμίνης Κ στη διατροφή τους παρόμοιες από εβδομάδα σε εβδομάδα για να βεβαιωθούν ότι η επίδραση του φαρμάκου βαρφαρίνης παραμένει σταθερή στο σώμα », είπε η Δρ. Σορ.

Το σκόρδο μειώνει την αρτηριακή πίεση; Τι απαντά ειδικός από το Κλίβελαντ

«Είναι μια ομαδική προσπάθεια με τον ασθενή, τον διαιτολόγο διατροφολόγο και τον γιατρό του προκειμένου όλοι μαζί να βρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για την υγεία», αναφάρει η Δρ. Salge Blake. (Τα νεότερα αντιπηκτικά, όπως και η ασπιρίνη, λειτουργούν με διαφορετικό μηχανισμό και δεν έχουν αυτή την αλληλεπίδραση.)

Όλο Υγεία

Exit mobile version