Site icon Όλο Υγεία

Αντικουνουπικό: Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό σύμφωνα με την επιστήμη

αντικουνουπικό

Το καλό αντικουνουπικό είναι η μισή αρχοντιά! Η άλλη μισή είναι να περάσετε ένα καλοκαίρι χωρίς τσιμπήματα, χωρίς ερεθισμούς και χωρίς φαγούρα!.

Ερευνητική ομάδα από το Εργαστήριο Μοριακής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου του New Mexico State μελέτησε διαφορετικούς τύπους αντικουνουπικών και την αποτελεσματικότητά τους για πάνω από μια δεκαετία. Δείτε τι ποιο αντικουνουπικό να προτιμήσετε, σύμφωνα με την επιστήμη, προκειμένου να προστατευτείτε αυτό το καλοκαίρι.

 

αντικουνουπικό
Οι προνύμφες των κουνουπιών Culex quinquefasciatus τρέφονται φιλτράροντας την τροφή από το νερό. Η απαλλαγή από το στάσιμο νερό μπορεί να μειώσει τους βιότοπους των κουνουπιών. Credit Photo Conversation

Πώς να αποφύγετε το τσίμπημα των κουνουπιών

Τα θηλυκά κουνούπια τσιμπούν τους ανθρώπους για να πάρουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά από το αίμα. Στη συνέχεια χρησιμοποιούν αυτά τα θρεπτικά συστατικά για αναπαραγωγή. Ένα μόνο γεύμα αίματος μπορεί να δημιουργήσει περίπου 100 αυγά που εκκολάπτονται σε προνύμφες.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αποφύγετε το τσίμπημα των κουνουπιών, από το να φοράτε μακριά, ανοιχτόχρωμα φαρδιά ρούχα και να περιορίζετε τον χρόνο έξω μέχρι να τοποθετήσετε σίτες στα παράθυρά και να απομακρύνετε τα λιμνάζοντα νερά, που τα κουνούπια τα χρησιμοποιήσουν για να αναπαραχθούν.

Τα κουνούπια αφήνουν ενοχλητικά τσιμπήματα που προκαλούν φαγούρα στο δέρμα αλλά ενδέχεται επίσης να αποτελέσουν σοβαρό και μερικές φορές θανατηφόρο κίνδυνο για την υγεία σας. Όταν ένα κουνούπι σας τσιμπήσει, μπορεί να μεταδώσει επιβλαβή παθογόνα που προκαλούν επικίνδυνες ασθένειες όπως η ελονοσία, ο δάγγειος πυρετός, ο Ζίκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου.

Ένα αντικουνουπικό, μία ιστορία

Η χρήση των εντομοαπωθητικών κουνουπιών έχει μεγάλη ιστορία. Μερικές από τις παλαιότερες καταγραφές για τη χρήση εντομοαπωθητικών χρονολογούνται την πρώιμη αιγυπτιακή και ρωμαϊκή ιστορία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο καπνός από τις φωτιές χρησιμοποιούνταν συχνά για την απώθηση των κουνουπιών. Σήμερα, έχουμε περισσότερες επιλογές από τους προγόνους μας όσον αφορά την επιλογή του αντικουνουπικού που θα χρησιμοποιήσουμε: σπρέι, λοσιόν, roll on, κεριά, «φιδάκια» για να αναφέρουμε μερικά.

Αυτά τα εντομοαπωθητικά παρεμβαίνουν στην αίσθηση της όσφρησης, της γεύσης ή και στα δύο των κουνουπιών. Το αντικουνουπικό είτε μπλοκάρει είτε υπερδιεγείρει αυτές τις αισθήσεις. Οι επιστήμονες κατανοούν πώς ορισμένα απωθητικά, όπως το DEET, λειτουργούν σε μοριακό επίπεδο, αλλά για πολλά από αυτά, είναι ακόμα άγνωστο γιατί ακριβώς απωθούν τα κουνούπια.

Τα πειράματα: Τι βρήκαν οι ερευνητές για τα αντικουνουπικά

Χρησιμοποιήσαν μια ποικιλία επιστημονικών εργαστηριακών πειραμάτων και δοκιμών πεδίου για να μάθουν τι λειτουργεί καλύτερα. Για ορισμένα προϊόντα, οι δοκιμές ήταν πολύ απλές όπως το να βάλουν το χέρι ενός εθελοντή σε ένα κλουβί με 25 κουνούπια και να περιμένουν το πρώτο τσίμπημα κουνουπιού!
Για τα κεριά σιτρονέλλας χρησιμοποιήσαν μια σήραγγα αέρος αργής ταχύτητας και έβαλαν ένα κερί ή μια αντικουνουπική συσκευή ανάμεσα σε ένα άτομο και ένα κλουβί με κουνούπια. Ανάλογα με την απωθητική αποτελεσματικότητα της συσκευής, τα κουνούπια είτε πέταξαν προς το άτομο είτε μακριά.
Ένα άλλο πείραμα που πραγματοποιήσαν ήταν ο προσδιορισμός επιλογής σωλήνα Υ όπου τα κουνούπια επέλεγαν να πετάξουν προς το χέρι κάποιου ή, αν απωθηθούν, να πετάξουν στο κενό.

Αντικουνουπικό: Ποιο ΔΕΝ είναι αποτελεσματικό

Τα αντικουνουπικά βραχιόλια: Ακόμα κι αν είναι φορτωμένα με εντομοαπωθητικά, δεν μπορούν να προστατεύσουν ολόκληρο το σώμα από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Οι απωθητικές συσκευές υπερήχων: Αυτά είναι αξεσουάρ – ρολόγια, ισχυρίζονται ότι εκπέμπουν ήχο υψηλής συχνότητας που μιμείται τις νυχτερίδες και αποτρέπει τα κουνούπια. Η συσκευή κατά των κουνουπιών λειτουργεί με τεχνολογία υπερήχων που ενοχλεί τα κουνούπια, αλλά χωρίς να προκαλεί ανεπιθύμητη επίδραση στους ανθρώπους. Ωστόσο, σε επιστημονικές μελέτες, οι απωθητικές συσκευές υπερήχων απέτυχαν να απωθήσουν τα κουνούπια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μια ελαφρά αύξηση των κουνουπιών στους συμμετέχοντες με αυτές τις συσκευές.

Τα συμπληρώματα διατροφής όπως βιταμίνη Β, σκόρδο: Κανένα επιστημονικό στοιχείο δεν δείχνει ότι αυτά τα συμπληρώματα προστατεύουν τους ανθρώπους από τα τσιμπήματα κουνουπιών.

Οι λαμπτήρες: Αυτές οι λάμπες έχουν μπλε ή λευκό φως αλλά δεν προσελκύουν τα κουνούπια. Αυτή η προσέγγιση λειτουργεί καλά σε σκώρους, σκαθάρια και βρωμοσωμούς, αλλά όχι στα κουνούπια.

Αντικουνουπικό: Ποιο είναι το καλύτερο

Οι ερευνητές βρήκαν ποια είναι τα καλύτερα αντικουνουπικά ή  δραστικά συστατικά.

Το DEET: Η χημική ονομασία του είναι N, N-διαιθυλ-μετα-τολουαμίδιο, αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 1940 από τον στρατό των ΗΠΑ και είναι ένα αντικουνουπικό με μακρά ιστορία χρήσης. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος προστασίας – έως και έξι ώρες. Το DEET παρεμβαίνει στους νευρώνες και τους υποδοχείς που βρίσκονται στις κεραίες και τα στοματικά μέρη του κουνουπιού που ανιχνεύουν χημικές ουσίες όπως το γαλακτικό οξύ και το διοξείδιο του άνθρακα. Διευκρίνιση: Το DEET δεν έχει καμία σχέση με το DDT, το διάσημο φυτοφάρμακο.

Η πικαρδίνη: Αυτό το συνθετικό απωθητικό μπορεί να προστατεύσει έως και έξι ώρες σε συγκέντρωση 20%. Αυτό είναι μια πολλά υποσχόμενη εναλλακτική λύση για το DEET.

Το έλαιο ευκαλύπτου λεμονιού, ή OLE: Το OLE είναι μια φυτική εναλλακτική του DEET και της πικαριδίνης. Άλλα αιθέρια έλαια έχουν αποτέλεσμα, άλλα όχι τόσο πολύ. Οι ερευνητές εφάρμοσαν 20 διαφορετικά αιθέρια έλαια σε μείγμα λοσιόν αιθέριων ελαίων 10% στο δέρμα των εθελοντών. Να τι βρήκαν:

Το γαρυφαλέλαιο: Αυτό το έλαιο περιέχει το ενεργό συστατικό ευγενόλη και μπορεί να προστατεύσει από τσιμπήματα κουνουπιών για περισσότερο από 90 λεπτά σε συγκέντρωση 10% σε λοσιόν.

Το ελαιο κανέλας: Με τα ενεργά συστατικά κινναμαλδεΰδη και ευγενόλη, μπορεί να προστατεύσει από τα κουνούπια για πάνω από 60 λεπτά σε συγκέντρωση 10% σε λοσιόν.

Η γερανιόλη και το 2-PEP, ή ο προπιονικός 2-φαινυλαιθυλεστέρας, δρουν για περίπου 60 λεπτά σε συγκέντρωση 10% σε λοσιόν.

Η Citronella: έχει αποτέλεσμα αλλά όχι πάντα. Οι ερευνητές βρήκαν ότι το έλαιο κιτρονέλας σε συγκέντρωση 10% που προστατεύει από τσιμπήματα κουνουπιών για περίπου 30 λεπτά.

Αν σκοπεύετε να αναμίξετε το δικό σας φυτικό απωθητικό κουνουπιών αυτό το καλοκαίρι, θυμηθείτε ότι τα αιθέρια έλαια είναι πολύπλοκα μείγματα φυτικών χημικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς του δέρματος σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Οι ερευνητές συνιστούν τη χρήση αντικουνουπικών με το δραστικό συστατικό DEET, εάν ζείτε ή ταξιδεύετε σε περιοχές με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης ασθένειας. Ωστόσο, τα αντικουνουπικά φυτικής προέλευσης θα μπορέσουν μια χαρά να αποτρέψουν τα ενοχλητικά τσιμπήματα κουνουπιών σε περιοχές χαμηλού κινδύνου, αρκεί να τα εφαρμόζετε συχνά.

Το σούπερ αντικουνουπικό: κρύβει την ανθρώπινη μυρωδιά!

Σε παλιότερη έρευνα, επιστήμονες του Πανεπιστημίου στο Ισραήλ ανέπτυξαν ένα νέο αντικουνουπικό που κρατά τα κουνούπια μακριά. Η φόρμουλα που χρησιμοποίησαν οι ερευνητές για την παρασκευή του αντικουνουπικού αποτελείται από έναν συνδυασμό δύο φυσικών συστατικών: της ινδόλης, μιας αρωματικής ουσίας που βρίσκεται στα λουλούδια, και ενός πολυμερούς που ονομάζεται κυτταρίνη. Κρύβει τη μυρωδιά του ανθρώπινου δέρματος που προσελκύει τα κουνούπια και στη συνέχεια απελευθερώνει το απωθητικό πολύ αργά. Έτσι, παρατείνει τη διάρκεια της προστασίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα κλασσικά αντικουνουπικά που εφαρμόζονται στο δέρμα εμποδίζουν τα κουνούπια να τσιμπήσουν το άτομο. Το αντικουνουπικό της επιστημονικής ομάδας εμποδίζει το κουνούπι να το πλησιάσει. Ουσιαστικά το νέο αντικουνουπικό λειτουργεί ως καμουφλάζ, αποκρύπτοντας από τα κουνούπια το ανθρώπινο δέρμα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «PNAS Nexus» τον Απρίλιο. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει να κυκλοφορήσει το προϊόν της στην αγορά το επόμενο έτος.

Με πληροφορίες από το Conversation

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version