Επιστήμονες στην Κίνα απέδειξαν ότι ένα νέο αντικαταθλιπτικό θα μπορούσε να έχει επίσης τη δυνατότητα να αποκαταστήσει την ικανότητα του σώματος να καταπολεμά ορισμένους τύπους καρκίνου.
Σε στρατηγικό συνδυασμό με φάρμακα κατά του όγκου, το από του στόματος αντικαταθλιπτικό υδροχλωρική ανσοφαξίνη φαίνεται να αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου σε κυτταροκαλλιέργειες και σε ποντίκια, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και προκαλώντας μια μορφή προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου.
Ωστόσο, δεν έχει δοκιμαστεί σε ανθρώπους ακόμη, καθώς δεν είναι σαφές πώς τα αποτελέσματα θα μεταφραστούν ως πραγματική θεραπεία για τον καρκίνο. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Pharmacology.
Πώς λειτουργεί το αντικαταθλιπτικό ενάντια στον καρκίνο
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υδροχλωρική ανσοφαξίνη ενίσχυσε ορισμένα κύτταρα, που ονομάζονται CD8+T και είναι οι πιο ισχυροί τελεστές της αντικαρκινικής ανοσολογικής απόκρισης. Επιπλέον, τα ποντίκια στη μελέτη έδειξαν αυξημένο ποσοστό φυσικών φονικών κυττάρων και μακροφάγων στη σπλήνα και τον όγκο, αναστέλλοντας τελικά την ανάπτυξη του καρκίνου.
Όταν οι ερευνητές χορήγησαν τόσο ανσοφαξίνη όσο και μια μορφή ανοσοθεραπείας για τον καρκίνο σε ποντίκια, η ομάδα κατάφερε να εξαλείψει πλήρως τους όγκους από το 20% του δείγματος, δημιουργώντας μακροχρόνια ανοσία.
«Συνολικά, η δουλειά μας δείχνει ότι η συνδυασμένη υδροχλωρική ανσοφαξίνη μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου», καταλήγει η ομάδα.
Τα αντικαταθλιπτικά στη μάχη κατά του καρκίνου
Ως αντικαταθλιπτικό, η υδροχλωρική ανσοφαξίνη έχει περάσει από κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ και έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής στην Κίνα. Στις ΗΠΑ, το από του στόματος φάρμακο βρίσκεται υπό εξέταση από αξιωματούχους του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Αυτό που ξεχωρίζει αυτό το αντικαταθλιπτικό από άλλα τέτοια φάρμακα είναι η τριπλή προσέγγισή του για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Όχι μόνο αναστέλλει την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, αλλά επιβραδύνει επίσης την επαναπρόσληψη της νορεπινεφρίνης και της ντοπαμίνης.
Ένα παρόμοιο αντικαταθλιπτικό, η φλουοξετίνη, είναι επίσης αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης, και σε μελέτες σε ποντίκια, μπορεί επίσης να συνδυαστεί με αντικαρκινικά φάρμακα για να ελέγξει κάπως την ανάπτυξη του όγκου προκαλώντας θάνατο καρκινικών κυττάρων.
Η φλουοξετίνη, ωστόσο, είναι ένα παλαιότερο φάρμακο που καθυστερεί να δράσει και μερικές φορές μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες.
Μέχρι στιγμής, η ανσοφαξίνη φαίνεται να καλύπτει αυτούς τους περιορισμούς, ωστόσο ο ρόλος της στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου είναι ως επί το πλείστον άγνωστος.
Η κατάθλιψη, παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάθλιψη και άλλες μορφές ψυχολογικού στρες είναι παράγοντες κινδύνου για την προώθηση της ανάπτυξης των καρκίνων, πιθανότατα καταστέλλοντας τις ανοσολογικές αποκρίσεις, αλλά το αν τα αντικαταθλιπτικά μπορούν ή όχι να βοηθήσουν στην καταπολέμηση αυτού του κινδύνου είναι πιο δύσκολο να επιβεβαιωθεί.
Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει το ερώτημα με αυστηρό τρόπο μεταξύ των ανθρώπων και είναι δύσκολο να εξαχθούν συμπεράσματα από τα αποτελέσματα αυτών των πειραμάτων.
Το 2022, το αντικαταθλιπτικό φάρμακο σερτραλίνη (άλλος αναστολέας επαναπρόσληψης σερατονίνης) έδειξε αντικαρκινική δυναμική έναντι πολλών γραμμών ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του ηπατοκυτταρικού, της λευχαιμίας, του εγκεφάλου, του δέρματος, του στόματος, των ωοθηκών και του προστάτη.
Επιπλέον, το 2021, ένας παλαιότερος τύπος αντικαταθλιπτικού που ονομάζεται αναστολέας μονοαμινοξειδάσης βρέθηκε επίσης ότι ενισχύει την ανοσολογική απόκριση ενός ποντικιού στον καρκίνο.
Είναι σημαντικό ότι τα αντικαταθλιπτικά δεν φαίνεται να λειτουργούν από μόνα τους στην καταπολέμηση του καρκίνου. Πρέπει να συνδυαστούν με αντικαρκινικά φάρμακα που εμποδίζουν τους όγκους να κρύβονται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.
Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα μπορέσει να αναγνωρίσει τον καρκινικό ιστό, η χρήση αντικαταθλιπτικών φαίνεται να παράγει περισσότερα μόρια που είναι τοξικά για τα καρκινικά κύτταρα.
Αυτή η γραμμή έρευνας είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, αλλά οι αρχικές μελέτες δείχνουν ότι τα αντικαταθλιπτικά μπορούν με κάποιο τρόπο να ενισχύσουν τα αντικαρκινικά φάρμακα επηρεάζοντας τις μεταβολικές οδούς των καρκινικών κυττάρων, αν και άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η χρήση αντικαταθλιπτικών μπορεί πράγματι να προκαλέσει καρκίνο.
Μέχρι να γίνει περισσότερη έρευνα, λίγα μπορούν να ειπωθούν ή να γίνουν στην κλινική πράξη.