Site icon Όλο Υγεία

Επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα

ανθρώπινα έμβρυα

Χρησιμοποιώντας βλαστοκύτταρα, επιστήμονες δημιούργησαν συνθετικά ανθρώπινα έμβρυα. Το ερώτημα πλέον είναι αν μπορούν να αναπτυχθούν σε ζωντανό οργανισμό.

 

Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν πρότυπα έμβρυα, στα πρώτα στάδια της ανάπτυξης με μια καινοτόμο μέθοδο. Διατείνονται πως τα ευρήματα της έρευνάς τους  θα προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες για τις επιπτώσεις των γενετικών διαταραχών και τις βιολογικές αιτίες των και’ έξιν αποβολών.

Όμως, η επιστημονική αυτή ανακάλυψη εγείρει σοβαρά ηθικά και νομικά ζητήματα. Κι αυτό επειδή τα έμβρυα που αναπτύχθηκαν σε εργαστήριο δεν εμπίπτουν στην ισχύουσα νομοθεσία στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στις περισσότερες χώρες.

Σύμφωνα με αυτή τη νέα επιστημονική δημιουργία το έμβρυο δεν έχει ακόμη καρδιά που χτυπά ή ο εγκέφαλος δεν είναι στα πρώτα στάδια δημιουργίας του, ωστόσο περιλαμβάνει κύτταρα που θα μπορούσαν να σχηματίσουν τον πλακούντα και το  έμβρυο.

Η καθηγήτρια Μανταλένα Ζερνίκα-Γκοτζ, του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, ανάφερε σε ομιλία της στην ετήσια συνάντηση της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα των Βλαστοκυττάρων στη Βοστώνη το νέο επιστημονικό επίτευγμα. «Μπορούμε να δημιουργήσουμε μοντέλα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα μέσω του επαναπρογραμματισμού εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ποιο είναι το κίνητρο για την εργαστηριακή σύνθεση εμβρύων

Δεν υπάρχει προοπτική τα συνθετικά έμβρυα να χρησιμοποιηθούν κλινικά, ενώ θα ήταν παράνομο να εμφυτευθούν στη μήτρα ενός ασθενούς και δεν είναι ακόμη σαφές αν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ωριμάζουν πέρα από τα πρώτα στάδια της ανάπτυξης. Ωστόσο, το κίνητρο είναι οι επιστήμονες να μπορέσουν να κατανοήσουν την περίοδο της ανάπτυξης του «μαύρου κουτιού», που ονομάζεται έτσι επειδή επιτρέπεται να καλλιεργούνται έμβρυα στο εργαστήριο μόνο μέχρι το νόμιμο όριο των 14 ημερών. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εντοπίζουν την πορεία της ανάπτυξης με μεγαλύτερη προοπτική, εξετάζοντας τους υπέρηχους εγκυμοσύνης και τα έμβρυα που δωρίζονται για έρευνα.

Οι πλήρεις λεπτομέρειες της τελευταίας εργασίας, από το εργαστήριο Cambridge-Caltech, δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί σε περιοδικό. Όμως,  η Μανταλένα Ζερνίκα-Γκοτζ περιέγραψε την καλλιέργεια των εμβρύων σε ένα στάδιο λίγο πέρα από το ισοδύναμο των 14 ημερών ανάπτυξης ενός φυσικού εμβρύου.

Μπορούν τα εργαστηριακά έμβρυα να αναπτυχθούν σε ζωντανό οργανισμό;

Τα συνθετικά έμβρυα που αναπτύχθηκαν από κύτταρα ποντικιού αναφέρθηκε ότι φαίνονται σχεδόν πανομοιότυπα με τα φυσικά έμβρυα. Όταν όμως εμφυτεύτηκαν στη μήτρα θηλυκών ποντικών, δεν εξελίχθηκαν σε ζωντανό οργανισμό.

Μερικούς μήνες πριν, ερευνητές στην Κίνα δημιούργησαν συνθετικά έμβρυα από κύτταρα πιθήκων και τα εμφύτευσαν στις μήτρες ενήλικων πιθήκων, μερικοί από τους οποίους εμφάνισαν τα πρώτα σημάδια εγκυμοσύνης, αλλά χωρίς να συνεχιστεί η εγκυμοσύνη. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη αν το πρόβλημα ήταν απλώς τεχνικό ή έχει μια πιο θεμελιώδη βιολογική αιτία.

Με πληροφορίες από Guardian και BBC news

Φίλια Μητρομάρα
Φίλια Μητρομάρα

Η Φίλια Μητρομάρα είναι δημοσιογράφος υγείας, με πολυετή πείρα σε μεγάλα γυναικεία και αντρικά περιοδικά. Αφιέρωσε 7 χρόνια στο ραδιόφωνο ενώ από το 2014 «βούτηξε» στον digital κόσμο ως wellness content editor με πιστοποιήσεις από το ΗΑEC (Hellenic American College) σε SEO, Social Media και digital marketing. Ως TedX speaker μίλησε για τη διαφορετικότητα και πιστεύει ότι κάθε άνθρωπος έχει μια ιστορία που αξίζει να ειπωθεί επειδή έχει τη δύναμη της έμπνευσης. Η Φίλια Μητρομάρα έχει εργαστεί στo <a href="https://www.shape.gr">Περιοδικό Shape και shape.gr</a>, <a href="https://elle.gr">Περιοδικό Elle</a>, <a href="https://glow.gr">Περιοδικό Glow</a>, <a href="https://bestofyou.gr">Bestofyou.g</a>, <a href="https://www.capital.gr">Capital.gr</a>, <a href="https://www.madamefigaro.gr">Περιοδικό MadameFigaro</a>, <a href="https://omorfamystika.gr">Omorfamystika.gr</a>, <a href="https://www.hello.gr">Περιοδικό Hello</a>, <a href="https://www.harpersbazaararabia.com">Harper’s Bazaar Mideast</a>, <a href="https://www.wefit.gr">Wefit.gr</a>, <a href="https://www.boxpharmacy.gr/el">Boxpharmacy.gr</a>, <a href="https://carespot.gr">Carespot.gr</a>. Κεντρική ομιλήτρια στο TEDx Θεσσαλονίκης 2019 με θέμα «Looking the world straight in the eye with one eye» | <a href="https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE">https://www.youtube.com/watch?v=SNiV1sW03tE</a>

Exit mobile version