Μια πρωτοποριακή μελέτη διαπίστωσε ότι το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να μειώσει σημαντικά τα τριγλυκερίδια και τα ένζυμα του ήπατος σε άτομα που πάσχουν από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Και υπάρχουν 9 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο για να καταναλώνετε αν έχετε διαγνωστεί με λίπος στο συκώτι.
Αυτή η κοινή πάθηση του ήπατος επηρεάζει περίπου το 30% του παγκόσμιου πληθυσμού και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ηπατικές ασθένειες και άλλες επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2 και των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism, δείχνει υποσχέσεις για μια προσιτή και βιώσιμη παρέμβαση στη διαχείριση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Πώς διεξήχθη η μελέτη για το ανθεκτικό άμυλο σε ασθενείς με λίπος στο συκώτι
Με επικεφαλής τον Huating Li στο Shanghai Sixth People’s Hospital, η μελέτη περιελάμβανε 200 ασθενείς με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η μία έλαβε σκόνη ανθεκτικού αμύλου προερχόμενη από αραβόσιτο, ενώ η ομάδα ελέγχου έλαβε μη ανθεκτικό άμυλο καλαμποκιού με αντίστοιχες θερμίδες.
Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να καταναλώνουν 20 γραμμάρια από τα αντίστοιχα άμυλα αναμεμειγμένα με νερό πριν από τα γεύματα, δύο φορές την ημέρα για τέσσερις μήνες. Στο τέλος της μελέτης, η ομάδα που έλαβε τη θεραπεία με ανθεκτικό άμυλο εμφάνισε σχεδόν 40% χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο ήπαρ σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Η θεραπεία μείωσε επίσης τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων και των φλεγμονωδών παραγόντων που σχετίζονται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Αυτά τα αποτελέσματα ήταν συνεπή ακόμη και όταν προσαρμόστηκαν για απώλεια βάρους, υπογραμμίζοντας την αποτελεσματικότητα του ανθεκτικού αμύλου ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες.
Αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου επηρεάζουν το λίπος στο συκώτι
Η μελέτη ανέλυσε επίσης δείγματα κοπράνων από τους συμμετέχοντες, αποκαλύπτοντας αλλαγές στη σύνθεση των βακτηρίων του εντέρου σε όσους κατανάλωναν ανθεκτικό άμυλο.
Συγκεκριμένα, υπήρξε σημαντική μείωση στο Bacteroides stercoris, ένα βακτηριακό είδος που είναι γνωστό ότι επηρεάζει το μεταβολισμό του λίπους στο ήπαρ. Αυτό το εύρημα ενισχύει τα αποτελέσματα υποδεικνύοντας μια σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και της υγείας του ήπατος.
Τα εν λόγω ευρήματα καταδεικνύουν τις σημαντικές δυνατότητες του ανθεκτικού αμύλου ως οικονομικής αποδοτικής, μη παρεμβατικής και βιώσιμης θεραπείας για τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Ο Δρ. Huating Li τονίζει την ευκολία της ενσωμάτωσής του σε μια κανονική διατροφή σε σύγκριση με την έντονη άσκηση ή τα αυστηρά προγράμματα απώλειας βάρους.
Αυτή η μελέτη υποδηλώνει επίσης ότι η στόχευση της μικροχλωρίδας του εντέρου θα μπορούσε να είναι μια νέα θεραπευτική προσέγγιση για τη διαχείριση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
Άλλες προσεγγίσεις για τη θεραπεία της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος
Η ερευνητική ομάδα σχεδιάζει να διερευνήσει περαιτέρω τον ρόλο του ανθεκτικού αμύλου στη θεραπεία της νόσου, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις. Σε κάθε περίπτωση, η παρούσα μελέτη ανοίγει την πόρτα σε πιο προσιτές και βιώσιμες θεραπείες για αυτήν την κοινή αλλά σοβαρή πάθηση.
Για όσους ενδιαφέρονται για την υγεία του ήπατος, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες δίαιτες μπορούν να θεραπεύσουν τη λιπώδη νόσο του ήπατος και την παχυσαρκία και η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει κατά το ήμισυ τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.
Πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της λιπώδους ηπατικής νόσου και η βιταμίνη D μπορεί να παίξει ρόλο στην πρόληψη της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος.
9 τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθεκτικό άμυλο
Οι περισσότεροι από τους υδατάνθρακες που καταναλώνετε είναι άμυλα. Μερικοί τύποι αμύλου είναι ανθεκτικοί στην πέψη, εξ ου και ο όρος ανθεκτικό άμυλο. Αυτό περιλαμβάνει τη βρώμη, το ρύζι, τις πράσινες μπανάνες, τα φασόλια και τα όσπρια.
Ωστόσο, μόνο ορισμένα τρόφιμα περιέχουν υψηλές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου. Επιπλέον, το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να επηρεαστεί τόσο από το μαγείρεμα όσο και από την ψύξη των τροφίμων. Έχει διαπιστωθεί ότι αν ψύξετε τους υδατάνθρακες όπως τα μακαρόνια το ρύζι και το ψωμί πριν τα φάτε αποχτούν ανθεκτικό άμυλο.
Παρακάτω είναι 9 τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου:
- Βρώμη
- Μαγειρεμένο και κρύο ρύζι
- Κάποια άλλα δημητριακά
- Φασόλια και όσπρια
- Ακατέργαστο άμυλο πατάτας
- Μαγειρεμένες και κρύες πατάτες
- Πράσινες μπανάνες
- Άμυλο ανθεκτικό στον αραβόσιτο
- Άλλοι μαγειρεμένοι και ψυγμένοι αμυλούχοι υδατάνθρακες.