Site icon Όλο Υγεία

Ανοσοποιητικό: 6 σημάδια που δείχνουν ότι είναι σε κίνδυνο – Πώς μπορείτε να το ενισχύσετε

ανοσοποιητικό

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπινου σώματος και εργάζεται για να περιορίσει τη μόλυνση από βακτήρια, ιούς και τοξίνες. Αλλά αυτές οι ζωτικές άμυνες πρέπει να διατηρηθούν.

Μερικές φορές, μπορεί να δυσκολευτείτε να ανταποκριθείτε στα απαιτούμενα πρότυπα της καθημερινότητας, κάτι που μπορεί να είναι επιβλαβές για εσάς. Κι αυτό γιατί έτσι δείχνει το ανοσοποιητικό σας σύστημα ότι έχει πέσει, ώστε να καταλάβετε ότι πρέπει να του δώσετε ώθηση.

Ακολουθούν έξι σημάδια που μπορεί να σας λένε ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρειάζεται κάποια βοήθεια.

6 προειδοποιητικά σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται ενίσχυση

  1. Αυξημένο άγχος
  2. Συνεχές κρυολόγημα
  3. Στομαχικά προβλήματα
  4. Συνεχής κούραση
  5. Συχνές λοιμώξεις
  6. Αργή επούλωση πληγών

1. Το αυξημένο άγχος μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Σύμφωνα με έρευνα, το συνεχές άγχος στην καθημερινή ζωή μπορεί να κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να υποφέρει. Μια έκθεση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας λέει ότι το σώμα μας είναι καλά εξοπλισμένο για να χειρίζεται το στρες σε μικρές δόσεις.

Ωστόσο, το μακροχρόνιο ή χρόνιο στρες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σώμα μας και να εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η Nadia Hasan, γιατρός στο Delancey Internal Medicine εξήγησε ότι επειδή το άγχος μειώνει τα λεμφοκύτταρα του σώματος, τα λευκά αιμοσφαίρια που βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης, μπορεί να σημαίνει ότι κινδυνεύετε περισσότερο από ιούς όπως το κοινό κρυολόγημα.

2. Συνεχές κρυολόγημα

Ο μέσος ενήλικας παθαίνει από δύο έως τέσσερα κρυολογήματα το χρόνο, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε πιο άρρωστοι από το συνηθισμένο, θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει πέσει, σύμφωνα με τον Δρ. Peter Abel, ανώτερο λέκτορα βιοϊατρικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Central Lancashire.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το σώμα δεν παράγει αρκετά λεμφοκύτταρα, τα οποία παράγουν αντισώματα που καταπολεμούν τις ιογενείς λοιμώξεις. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι η διατροφή σας μπορεί να μην σας εξοπλίζει με τις βιταμίνες που χρειάζεστε για την παραγωγή αυτών των κυττάρων, όπως Β12, φυλλικό οξύ ή ψευδάργυρο.

3. Στομαχικά προβλήματα

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 2012, το 70% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα στην επένδυση του εντέρου. Οι μικροοργανισμοί εκεί προστατεύουν το έντερο από μόλυνση και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Αλλά οι χαμηλές ποσότητες μπορεί να σας εκθέσουν σε χρόνιες φλεγμονές, αυτοάνοσες διαταραχές και ιούς.

«Κανονικά καταπολεμούν τις τοξίνες που μπορεί να έχουν καταποθεί. Ρυθμίζουν επίσης τα θρεπτικά συστατικά που εισέρχονται, έτσι ένα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε κράμπες στο στομάχι και διάρροια», είπε ο Δρ. Abel στη Daily Mail.

4. Συνεχής κούραση

Το να νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι παρά τον καλό βραδινό ύπνο μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει πέσει. Σύμφωνα με τη Δρ. Hasan, τα επίπεδα ενέργειας πέφτουν όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αγωνίζεται επειδή το σώμα σας προσπαθεί να εξοικονομήσει ενέργεια για να τροφοδοτήσει το ανοσοποιητικό σύστημα, ώστε να καταπολεμήσει τα μικρόβια.

5. Συχνές λοιμώξεις

Οι συχνές λοιμώξεις κάθε είδους είναι σημάδι ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αργό και χαμηλής απόδοσης. Η Susie Perry, επιστήμονας τροφίμων και διατροφολόγος από το sisterlylab.com, είπε στη Daily Mail ότι οι βακτηριακές λοιμώξεις στα ούλα, το πόδι του αθλητή και μια αναστατωμένη κοιλιά μπορεί επίσης να είναι σημάδια ότι το ανοσοποιητικό σύστημα δυσκολεύεται.

6. Αργή επούλωση πληγών

Όταν παθαίνετε έγκαυμα ή κόψιμο, το σώμα σας εργάζεται για να προστατεύσει την πληγή στέλνοντας αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά στον τραυματισμό για να βοηθήσει στην αναγέννηση νέου δέρματος. Αυτή η διαδικασία εξαρτάται από την ύπαρξη υγιών ανοσοποιητικών κυττάρων, επομένως οι πληγές θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.

Αυτό μπορεί να ακούγεται πολύ απλό, αλλά ένας από τους απλούστερους τρόπους για να σταματήσετε να απορροφάτε κάθε βακτήριο και κρυολόγημα είναι να πλένετε τα χέρια σας. Σημαίνει ότι ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο μόλυνσης. Το Harvard Health μοιράστηκε τους ακόλουθους τρόπους για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα:

Όλο Υγεία

Exit mobile version