Ανοσοποιητικό: 11 φυσικοί τρόποι να το θωρακίσουμε για να αποφύγουμε τις ιώσεις

ανοσοποιητικό

Αποφύγετε τα κρυολογήματα και τις ιώσεις θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σας με αυτές τις φυσικές λύσεις.

Δεν θέλετε φέτος να μείνετε στο κρεβάτι ούτε μια μέρα; Υπάρχουν φυσικές λύσεις και τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας για να αποφύγετε τις ιώσεις ή να τις ξεπεράσετε πιο εύκολα πάντα στο  πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και υγιεινού τρόπου ζωής.

Οι 11 τρόποι να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό

  1. Τρώτε το φρούτο που σας θωρακίζει
  2. Κάντε φίλους
  3. Φροντίστε τα αποθέματα χαλκού
  4. Περιορίστε το στρες
  5. Κάντε γυμναστική
  6. Προσοχή στις δίαιτες
  7. Με τη δύναμη των βοτάνων
  8. Κλείστε το μάτι στις ιώσεις
  9. Καταναλώνετε Προβιοτικά
  10. Αποφύγετε τις καταχρήσεις
  11. Μείνετε στα ζεστά

1.Τρώτε το φρούτο που σας θωρακίζει

Το ακτινίδιo έχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και παρέχει προστασία έναντι ορισμένων μορφών καρκίνου. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φυτικές ίνες. Την βιταμίνη C μπορείτε να τη βρείτε επίσης στα πορτοκάλια, τις πιπεριές και τις φράουλες.

2.Κάντε φίλους

Ο ρόλος της φιλίας είναι σίγουρα σημαντικός για τη ψυχική μας ισορροπία. Χάρη σε αυτήν, μπορείτε να ενσωματωθείτε ευκολότερα στο κοινωνικό σύνολο και να βρείτε ένα νόημα στη ζωή σας. Σύμφωνα με έρευνες, οι δεσμοί φιλίας ενισχύουν το ανοσοποιητικό, βοηθούν στην ταχύτερη ανάρρωση και μακραίνουν τη ζωή.

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, δυσκολεύονται να κάνουν φίλους, επειδή είναι ντροπαλοί ή εγωκεντρικοί. Ο καλός κοινωνικός περίγυρος βοηθάει την σωματική και ψυχική υγεία, όπως και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Έρευνες έχουν δείξει ακόμη ότι τα άτομα που νιώθουν καλά με τον περίγυρό τους έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα σε σχέση με τους πιο μοναχικούς ανθρώπους.

3.Φροντίστε τα αποθέματα χαλκού

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας έδειξε ότι τα κύτταρα με κανονικά επίπεδα χαλκού εξουδετέρωναν 3 φορές περισσότερα μικρόβια σε σχέση με εκείνα που είχαν χαμηλά επίπεδα χαλκού.

Επιπλέον, παρήγαν 60% περισσότερες ουσίες που ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Καλές πηγές του συγκεκριμένου συστατικού είναι τα εμπλουτισμένα δημητριακά, το κακάο, και τα κάσιους.

4.Περιορίστε το στρες

Έρευνα που διεξήχθη από επιστήμονες Πανεπιστημίου της Πενσυλβανία έδειξε ότι τα αρνητικά συναισθήματα μπορούν να αλλοιώσουν τον τρόπο που το ανοσοποιητικό σύστημα λειτουργεί και αυτό καθιστά ευάλωτο τον οργανισμό σε φλεγμονές. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι δημοσιευμένα στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior, and Immunity.  Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης και αν δεν τα καταφέρνετε μόνοι σας να ελέγξετε το στρες απευθυνθείτε σε ειδικό.

5.Κάντε γυμναστική

Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνας, με επικεφαλής τον Δρ Ντέηβιντ Νίμαν, μελέτησαν για 3 μήνες 1.000 άτομα 18 έως 85 ετών και διαπίστωσαν ότι όσοι αθλούνταν συστηματικά μείωναν σχεδόν κατά 50% τις πιθανότητες να κρυολογήσουν ή και αν ακόμα αυτό συνέβαινε, είχαν ήπια συμπτώματα. Η άσκηση, επεσήμαναν, ενεργοποιεί προσωρινά – για λίγες ώρες – το κυτταρικό οπλοστάσιο του οργανισμού, βοηθώντας τον να μην κολλήσει κάποιο ιό.

Αν, πάντως, κάνετε γυμναστική για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και όχι μόνο για τη γραμμή σας, τότε θα πρέπει να επιλέγετε τις απογευματινές ώρες. Ο λόγος είναι ότι το απόγευμα πέφτουν τα επίπεδα της κορτιζόλης, δηλαδή της ορμόνης που ενισχύει την ανοσία μας απέναντι στα μικρόβια.

6.Προσοχή στις δίαιτες

Όταν κάνουμε συχνά δίαιτες πολύ αυστηρές  γινόμαστε πιο ευάλωτοι σε ιώσεις καθώς στερούμε από τον οργανισμό μας και το ανοσοποιητικό μας θρεπτικά συστατικά που έχει απολυτή ανάγκη για να λειτουργεί σωστά. Οι δίαιτες αυτές, δηλαδή, που μας κάνουν να χάσουμε κιλά “αστραπιαία”, όχι μόνο μας οδηγούν αναπόφευκτα στο φαινόμενο γιο-γιο (ξαναπαίρνουμε πολύ γρήγορα τα κιλά που χάσαμε), αλλά μετά (δυστυχώς) προκαλούν και μακροπρόθεσμες, σοβαρές βλάβες στο ανοσοποιητικό.

7.Με τη δύναμη των βοτάνων

Ορισμένα βότανα όπως η echinacea, το σκόρδο, το ginseng και η γλυκόρριζα θεωρούνται ως ενισχυτικά του ανοσοποιητικού και έχουν μπει στο επίκεντρο του  ενδιαφέροντος της επιστημονικής κοινότητας που μελετά τη δράση τους. Χρειάζονται, ωστόσο, περισσότερες έρευνες, ώστε να υπάρξει σχετικά με την αποτελεσματικότητα κατανάλωσή τους.

8.Κλείστε το μάτι στις ιώσεις

Η στέρηση και οι μειωμένες ώρες ύπνου αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με έρευνα. Αυτή είναι και η αιτία που συχνά αρρωσταίνουμε πιο εύκολα όταν είμαστε άυπνοι ή δεν έχουμε ξεκουραστεί αρκετά.

Οι ερευνητές από το Κέντρο Ύπνου του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον εξέτασαν 11 ζευγάρια ομοζυγωτικών διδύμων με διαφορετικές συνήθειες σε ο,τι αφορά τον ύπνο τους και έλαβαν δείγματα αίματος από τον καθένα. Διαπίστωσαν ότι ο δίδυμος που είχε κοιμηθεί τις λιγότερες ώρες είχε πολύ πιο αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα συγκριτικά με τον αδελφό του.

9.Καταναλώνετε Προβιοτικά

Τρώτε  γιαούρτι ή άλλα τρόφιμα που περιέχουν καλά βακτήρια, όπως το ξινολάχανο και το kimchi. Επίσης στα φαρμακεία θα βρείτε συμπληρώματα προβιοτικών. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, ένα σημαντικό κομμάτι της σωστής λειτουργίας του ανοσοποιητικού ξεκινά από το έντερο.

Τα καλά βακτήρια διατηρούν ακόμη σε περιορισμό την ανάπτυξη των βλαβερών μικροοργανισμών που μπορεί να απειλήσουν το ανοσοποιητικό σας.

10 Αποφύγετε τις καταχρήσεις

Εντάξει δεν χρειάζεται να σας πούμε ότι  το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ θα αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας. Προσπαθήστε λοιπόν να κόψετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε όσο μπορείτε τις κακές συνήθειες.

11.Μείνετε στα ζεστά

Μπορεί το κρύο να μη μας αρρωσταίνει από μόνο του, αλλά καταπονεί  το σώμα μας και αναγκάζει τον οργανισμό μας να ξοδεύει όλες του τις δυνάμεις για τη διατήρηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του με συνέπεια να αποδυναμώνεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι ρόλο παίζουν τα γενέθλιά σας;

Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης οι ειδικοί παρατήρησαν ότι ενδέχεται ο μήνας γέννησης να επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Όπως λένε οι ερευνητές πιθανότατα υπάρχει συσχετισμός των επιπέδων της βιταμίνης D στον οργανισμό της εγκύου με την κατάσταση του ανοσοποιητικού στα παιδιά τους.

Στην έρευνα, συμμετείχαν 100 βρέφη από τη Μ. Βρετανία, από τα οποία τα μισά είχαν γεννηθεί το Μάιο και τα υπόλοιπα το Νοέμβριο, μεταξύ των ετών 2009-2010. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα αίματος από τον ομφάλιο λώρο τους, προκειμένου να μετρήσουν τα επίπεδα της βιταμίνης D και των ανοσοποιητικών Τ-κυττάρων, αυτά δηλαδή που καταπολεμούν τους παθογόνους οργανισμούς.

Όπως διαπίστωσαν όσα βρέφη είχαν γεννηθεί το Μάιο, είχαν 20% χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D από εκείνα που είχαν γεννηθεί το Νοέμβριο, και σχεδόν διπλάσια ποσότητα Τ-κυττάρων. Ε

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top