Site icon Όλο Υγεία

Άνοια: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί λίγο καιρό πριν εμφανιστεί

Άνοια: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί λίγο καιρό πριν εμφανιστεί

Photo: rf123

Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές λίγο καιρό πριν διαγνωστεί η άνοια σε κάποιον ασθενή παρουσιάζει ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα. Ποιο είναι το σημάδι κινδύνου που πρέπει να μας ανησυχήσει;

Η ακοή είναι μια δεξιότητα που οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε δεδομένη. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association», δείχνει ότι οι ενήλικες πρέπει να αφουγκράζονται τις αλλαγές στην ακοή τους, καθώς οι δυσκολίες ακοής μπορεί να συνδέονται με την ανάπτυξη της πάθησης σε μεγαλύτερη ηλικία.

Η Νο1 συνήθεια για να μειώσετε τον κίνδυνο άνοιας – Τι δείχνουν οι έρευνες

Το σύμπτωμα στην ακοή που υποδεικνύει τον κίνδυνο άνοιας

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2021 σε πάνω από 80.000 ενήλικες άνω των 60 ετών, έδειξε ότι όσοι είχαν πρόβλημα στην ακρόαση της ομιλίας σε θορυβώδη περιβάλλοντα είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.

Η μελέτη προστέθηκε σε στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα προβλήματα ακοής μπορεί να μην είναι απλώς ένα σύμπτωμα της πάθησης, αλλά στην πραγματικότητα ένας παράγοντας κινδύνου για αυτή που θα μπορούσε ενδεχομένως να προειδοποιήσει τους ανθρώπους, τις οικογένειές τους ή τους γιατρούς για την εμφάνισή της.

«Υπήρξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη διαταραχή της ακοής και εάν αυτή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσε ο επιδημιολόγος και συγγραφέας της μελέτης Τόμας Λιτλτζονς (Thomas Littlejohns) από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόσθεσε ότι «αν και είναι προκαταρκτικά, αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η βαρηκοΐα σε περιβάλλον θορύβου, θα μπορούσε να αποτελεί έναν πολλά υποσχόμενο στόχο για την πρόληψη της πάθησης».

Το πρόβλημα ακοής αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας

Το 2017, η απώλεια ακοής συμπεριλήφθηκε μαζί με το κάπνισμα και τη σωματική αδράνεια ως ένας από τους εννέα κύριους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της νόσου. Αυτή η έκθεση-ορόσημο το 2020 περιέλαβε τρεις ακόμη παράγοντες κινδύνου.

Το 2024, μια τρίτη ενημέρωση της έκθεσης πρόσθεσε ακόμα δύο. Ωστόσο και οι 14 πλέον παράγοντες αποτελούν στοιχεία του τρόπου ζωής και της γενικής υγείας μας που μπορούν να βελτιωθούν και να μειώσουν τις πιθανότητες για διάφορες παθήσεις.

Το 45% των περιπτώσεων θα μπορούσαν να προληφθούν-Πώς μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος άνοιας

Έχει υπολογιστεί ότι από αυτούς τους παράγοντες κινδύνου για άνοια, η απώλεια ακοής μπορεί να έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. Άτομα με προβλήματα ακοής κινδυνεύουν στη μέση ηλικία έως και πέντε φορές περισσότερο να αναπτύξουν άνοια.

Για να το διερευνήσουν αυτό, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποίησαν μια ερευνητική βάση δεδομένων που δημιουργήθηκε για τη συσχέτιση γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων και αποτελεσμάτων υγείας σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κίνδυνος άνοιας αναλύθηκε για μια ομάδα περισσότερων από 82.000 γυναικών και ανδρών, ηλικίας 60 ετών και άνω, που δεν είχαν εμφανίσει τη νόσο και είχε αξιολογηθεί η ακοή τους στην αρχή της μελέτης.

Οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν σε συνθήκες θορύβου, δηλαδή στην ικανότητα να διακρίνουν ομιλίες σε θορυβώδες περιβάλλον. Μετά από 11 χρόνια περίπου, 1.285 συμμετέχοντες είχαν αναπτύξει άνοια, με βάση τα αρχεία υγείας.

«Οι συμμετέχοντες που είχαν χειρότερη ακοή είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να αναπτύξουν την πάθηση σε σύγκριση με εκείνους που είχαν καλή ακοή», είπε ο Λιτλτζονς.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης εάν οι διαταραχές ακοής συνδέονται και με άλλους παράγοντες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την ανάπτυξη άνοιας, όπως η κοινωνική απομόνωση και η κατάθλιψη. Ωστόσο μεταξύ αυτών βρέθηκε ελάχιστη σύνδεση, είπε ο Λιτλτζονς.

Κάντε το τεστ των 90 δευτερολέπτων για να ελέγξετε την ακοή σας μόνοι σας στο σπίτι

Αυτή δεν ήταν η πρώτη μελέτη που βρήκε σύνδεση μεταξύ απώλειας ακοής και άνοιας, αλλά η ομάδα ερευνητών είπε ότι ήταν από τις πρώτες που διερεύνησαν τον κίνδυνο άνοιας και την ικανότητα ακοής των ανθρώπων σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Η εν λόγω έρευνα πρότεινε επίσης ότι η προστασία των αυτιών μας από θορύβους, με ωτοασπίδες, θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει αυτόν τον πιθανό παράγοντα κινδύνου για την ασθένεια.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Exit mobile version