Σημαντική ανακάλυψη στη διάγνωση της νόσου, καθώς ένα νέο τεστ δίνει σε ελάχιστα δευτερόλεπτα αποτελέσματα για την άνοια με ποσοστό ακρίβειας άνω του 93%.
Ένα πρωτοποριακό τεστ λέιζερ θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι στη μάχη ενάντια στην άνοια, σύμφωνα με επιστήμονες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον και στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.
Άνοια: Τι επαναλαμβάνουν οι ασθενείς ένα χρόνο πριν τη διάγνωση – Αποκαλύπτει ποιοι κινδυνεύουν
Αυτή η έρευνα δείχνει ότι τα σωματικά υγρά όπως το αίμα, το νωτιαίο υγρό ή η βλέννα μπορούν πλέον να αναλυθούν σχεδόν αμέσως, χρησιμοποιώντας τεχνολογία λέιζερ για τον εντοπισμό πρώιμων σημείων άνοιας.
Συνήθως χρειάζονται έως και δύο χρόνια για μια οριστική διάγνωση της άνοιας, ωστόσο αυτή η νέα διαδικασία λέιζερ μειώνει αυτόν τον χρόνο με τους ερευνητές να αναφέρουν πως η διάγνωση μπορεί να γίνει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Οι αρχικές δοκιμές αποκαλύπτουν ένα εντυπωσιακό μέσο ποσοστό ακρίβειας άνω του 93% στην ανίχνευση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Σημαντική ανακάλυψη για την άνοια
Ο νευρολόγος καθηγητής Κρις Κιπς, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Σαουθάμπτον, χαιρέτισε τη νέα μέθοδο ως «μια σημαντική ανακάλυψη στην ιατρική τεχνολογία» και δήλωσε ότι θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την προσέγγισή μας στη διάγνωση της άνοιας.
Σύνδρομο του ηλιοβασιλέματος: Το σύμπτωμα της άνοιας που εκδηλώνεται μόνο το απόγευμα
Ο όρος «άνοια» περιλαμβάνει πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου του Αλτσχάιμερ και της αγγειακής άνοιας, οι οποίες τείνουν να εξελίσσονται και επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Η διάγνωση της άνοιας είναι χρονοβόρα και συχνά διαρκεί πάνω από δύο χρόνια χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους όπως σαρώσεις εγκεφάλου και τεστ μνήμης. Δυστυχώς, πολλοί ασθενείς δεν διαγιγνώσκονται έως ότου η ασθένεια έχει προχωρήσει σημαντικά, καθιστώντας τις θεραπείες λιγότερο αποτελεσματικές.
Οι ερευνητές αντιμετωπίζουν τώρα ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια: τη διαφοροποίηση μεταξύ παρόμοιων τύπων άνοιας. Εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε μια τεχνολογία που ονομάζεται φασματοσκοπία Raman πολλαπλής διέγερσης (MX-Raman), η οποία στοχεύει στη δημιουργία ενός «βιοχημικού αποτυπώματος» για πιο ακριβή διάγνωση.
Ο καθηγητής Σάμιτ Μαχατζάν από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον είναι αισιόδοξος για το πιθανό αντίκτυπο, δηλώνοντας: «Η ολοκληρωμένη προσέγγισή μας έχει τη δυνατότητα να φέρει την επανάσταση στη διάγνωση της άνοιας».
Άνοια: Τα προειδοποιητικά συμπτώματα που μπορείτε να εντοπίσετε μόνο όταν ξυπνάτε
«Υπάρχει μια επείγουσα κλινική ανάγκη που δεν ικανοποιείται, για πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις. Η τεχνική Raman είναι μοναδικά εξοπλισμένη για να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις και θέλουμε να δούμε αυτή την τεχνολογία να οδηγεί σε εξαιρετικά βελτιωμένα αποτελέσματα για τους ασθενείς», κατέληξε.