Site icon Όλο Υγεία

Άνοια: Οι άνθρωποι που μιλούν γρήγορα ή αργά κινδυνεύουν περισσότερο ; Πώς πρέπει να μιλάμε

Η ταχύτητα ομιλίας μπορεί να είναι δείκτης της υγείας του εγκεφάλου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που επισημαίνει τη σχέση μεταξύ της άνοιας και της μείωσης του ρυθμού ομιλίας κάποιου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ανακάλυψαν ότι η ταχύτητα ομιλίας μπορεί να είναι πιο σημαντικός δείκτης της υγείας του εγκεφάλου από τη δυσκολία εύρεσης λέξεων, κάτι που συμβαίνει καθώς οι άνθρωποι γερνούν.

Τα ευρήματα είναι πιθανό να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων εργαλείων και παρεμβάσεων για την ανίχνευση της γνωστικής έκπτωσης όσο το δυνατόν νωρίτερα και να βοηθήσουν τους ασθενείς να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους καθώς γερνούν, σύμφωνα με τους επιστήμονες που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο Aging, Neuropsychology, and Cognition.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι αλλαγές στη γενική ταχύτητα ομιλίας μπορεί να αντανακλούν αλλαγές στον εγκέφαλο», δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, Jed Meltzer.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η ταχύτητα ομιλίας θα πρέπει να ελέγχεται ως μέρος των τυπικών γνωστικών αξιολογήσεων για να βοηθήσει τους κλινικούς γιατρούς να ανιχνεύσουν γρηγορότερα τη γνωστική έκπτωση και να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου τους καθώς γερνούν», πρόσθεσε ο Δρ. Meltzer.

Πώς διεξήχθη η μελέτη για την ταχύτητα ομιλίας και την άνοια

Τα ευρήματα, ωστόσο, είναι συσχετιστικά και μπορεί να μην υποδεικνύουν ότι η εκπαίδευση ώστε να μιλάει κανείς πιο γρήγορα θα έχει αντίκτυπο στην υγεία του εγκεφάλου στους ηλικιωμένους. Στην έρευνα, 125 υγιείς εθελοντές ηλικίας 18 έως 90 ετών ολοκλήρωσαν τρεις διαφορετικές αξιολογήσεις.

Ένα από τα τεστ ήταν ένα παιχνίδι ονοματοδοσίας εικόνων στο οποίο οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις σχετικά με τις εικόνες, την ώρα που αγνοούσαν τις λέξεις που άκουγαν από τα ακουστικά.

άνοια
Φωτογραφία: Aging, Neuropsychology, and Cognition (2024)

Παραθέτοντας ένα παράδειγμα, οι επιστήμονες είπαν ότι όταν κοιτάζει μια φωτογραφία μιας σφουγγαρίστρας, ένας συμμετέχων μπορεί να ρωτηθεί: «Τελειώνει σε “π”;” ενώ ακούει τη λέξη “σκούπα” ως αντιπερισπασμό». Το τεστ βοήθησε να δοκιμαστεί η ικανότητά τους να αναγνωρίζουν τι ήταν η εικόνα και να θυμούνται το όνομά της.

Σε μια άλλη αξιολόγηση, οι συμμετέχοντες καταγράφηκαν καθώς περιέγραφαν δύο σύνθετες εικόνες για 60 δευτερόλεπτα την καθεμία και χρησιμοποιήθηκε ένα λογισμικό βασισμένο σε AI για την ανάλυση της γλωσσικής τους απόδοσης.

Το τελικό τεστ περιλάμβανε τυπικά τεστ για την αξιολόγηση των νοητικών ικανοτήτων που τείνουν να μειώνονται με την ηλικία και συνδέονται με τον κίνδυνο άνοιας.

Αυτές περιλάμβαναν αξιολογήσεις για τον έλεγχο της εκτελεστικής λειτουργίας, που είναι η ικανότητα διαχείρισης αντικρουόμενων πληροφοριών, συνεχόμενης συγκέντρωσης και αποφυγής περισπασμών. Πολλές από τις ικανότητες φάνηκε να μειώνονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της ταχύτητας εύρεσης λέξεων.

Τι διαπίστωσαν οι επιστήμονες

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι δεν ήταν η παύση για να βρουν λέξεις που είχε την ισχυρότερη σχέση με την υγεία του εγκεφάλου, αλλά η ταχύτητα της ομιλίας που περιβάλλει τις παύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ενώ πολλοί ηλικιωμένοι μπορεί να ανησυχούν για την ανάγκη τους να κάνουν παύση προκειμένου να αναζητήσουν λέξεις, μπορεί να είναι απλώς ένα φυσιολογικό μέρος της γήρανσης.

Ωστόσο, η επιβράδυνση της κανονικής ομιλίας, ανεξάρτητα από την παύση, μπορεί να είναι ένας πιο σημαντικός δείκτης κρίσιμων αλλαγών στην υγεία του εγκεφάλου, λένε καταληκτικά οι επιστήμονες.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version