Άνοια: Τα 3 παράξενα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν με την αλλαγή της ώρας

Τρία συμπτώματα άνοιας που μπορεί να εμφανιστούν με την αλλαγή της ώρας

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τρία λιγότερο γνωστά σημάδια της άνοιας θα μπορούσαν να εμφανιστούν με την αλλαγή της ώρας. Η άνοια είναι ένα σύνδρομο ή ομάδα συμπτωμάτων, που συνδέεται με τη συνεχιζόμενη παρακμή του εγκεφάλου.

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη πάθηση σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, ωστόσο είναι δύσκολο να εντοπιστεί στα αρχικά της στάδια. Μερικά από τα πιο γνωστά σημάδια άνοιας περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης, δυσκολία συγκέντρωσης και δυσκολία να ακολουθήσετε μια συζήτηση.

Άνοια: Το νέο τεστ που κάνει διάγνωση με πάνω από 93% ακρίβεια μέσα σε δευτερόλεπτα

Η αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή και ο συσχετισμός με την άνοια

Ωστόσο, η φιλανθρωπική οργάνωση Dementia UK που εδρεύει στη Βρετανία προειδοποίησε τους ανθρώπους να παραμείνουν σε εγρήγορση για ορισμένα πιο συγκεκριμένα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν τις ημέρες που ακολουθούν την αλλαγή της ώρας από θερινή σε χειμερινή.

Ορισμένα άτομα που ζουν με άνοια μπορεί να εμφανίσουν αυξημένη αίσθηση διέγερσης ή άγχους κατά το βράδυ ή το σούρουπο. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να γίνει πιο εμφανές μετά την αλλαγή της ώρας λόγω του γεγονότος ότι νυχτώνει νωρίτερα.

Οι ειδικοί στο Dementia UK ανέφεραν ότι αυτό το σύμπτωμα έχει πολλές αιτίες, καθώς όσο περνά η μέρα, ένα άτομο με άνοια κουράζεται περισσότερο και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Η πείνα, η δίψα και ο σωματικός πόνος μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο. Καθώς πέφτει το σκοτάδι και οι άνθρωποι συνήθως επιστρέφουν σπίτι τους, αυτές οι αλλαγές μπορεί να κάνουν κάποιον με άνοια να ανησυχεί ότι βρίσκεται στο λάθος μέρος ή ότι έχει ξεχάσει να κάνει κάτι σημαντικό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Άνοια: Το σύμπτωμα που προειδοποιεί λίγο καιρό πριν εμφανιστεί

Τρία ενδεικτικά σημάδια που εκδηλώνονται με τη δύση του ηλίου

Το ηλιοβασίλεμα συχνά μπορεί να κάνει τους ανθρώπους που ζουν με άνοια να αισθάνονται έντονα ότι βρίσκονται στο λάθος μέρος.

Μπορεί να πουν ότι πρέπει να πάνε σπίτι, ακόμα κι αν είναι στο σπίτι, ή ότι πρέπει να πάρουν τα παιδιά από το σχολείο ακόμα κι αν τα παιδιά τους είναι τώρα ενήλικες.

Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φωνές, διαφωνίες ή σύγχυση σχετικά με το ποιοι είναι οι άνθρωποι που συναναστρέφονται και τι συμβαίνει γύρω τους.

Πώς να διαχειριστείτε αυτές τις συμπεριφορές

  •  Χρησιμοποιήστε τεχνικές απόσπασης της προσοχής: πηγαίνετε σε ένα διαφορετικό δωμάτιο, προσφέρετε στο άτομο με τα συμπτώματα ένα ρόφημα, φάτε ένα σνακ, βάλτε λίγη μουσική ή βγείτε μαζί για μια βόλτα.
  •  Ρωτήστε το άτομο ποιο είναι το θέμα. Ακούστε προσεκτικά την απάντησή τους και, αν είναι δυνατόν, δείτε αν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον λόγο της αγωνίας τους.
  •  Μιλήστε με αργό, χαλαρωτικό τρόπο.
  • Μιλήστε με σύντομες προτάσεις και δώστε απλές οδηγίες για να προσπαθήσετε να αποφύγετε τη σύγχυση.
  •  Κρατήστε το χέρι του ατόμου ή καθίστε κοντά του και χαϊδέψτε το χέρι του.

Σύνδρομο του ηλιοβασιλέματος: Το σύμπτωμα της άνοιας που εκδηλώνεται μόνο το απόγευμα

Τρόποι πρόληψης

  • Εισαγάγετε μια βραδινή ρουτίνα με δραστηριότητες που απολαμβάνει το άτομο και προσπαθήστε να παρακολουθείτε τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.
  • Ακολουθήστε μια καθημερινή ρουτίνα με δραστηριότητες που απολαμβάνει το άτομο.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη καφεϊνούχων και αλκοολούχων ποτών, δοκιμάστε να τους προσφέρετε εναλλακτικές λύσεις χωρίς καφεΐνη και αλκοόλ.
  • Προσπαθήστε να περιορίσετε τους ημερήσιους ύπνους για να τους ενθαρρύνετε να κοιμούνται καλά τη νύχτα.
  • Κλείστε τις κουρτίνες και ανάψτε τα φώτα πριν από το σούρουπο για να διευκολύνετε τη μετάβαση στη νύχτα.
  • Καλύψτε τα παράθυρα, τους καθρέφτες και τις γυάλινες πόρτες με ένα σεντόνι ή μία κουρτίνα, καθώς οι αντανακλάσεις μπορεί να προκαλέσουν σύγχυση στα άτομα με άνοια.
  • Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα το βράδυ, καθώς αυτό μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα ύπνου.

Άνοια: Τι επαναλαμβάνουν οι ασθενείς ένα χρόνο πριν τη διάγνωση – Αποκαλύπτει ποιοι κινδυνεύουν

Εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας πρόσωπο παρουσιάσει συμπτώματα άνοιας, απευθυνθείτε άμεσα στον γιατρό σας.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(<a href="https://www.moh.gov.gr/">Υπουργείο Υγείας</a>). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top