Η άνοια είναι μια καταστροφική διάγνωση τόσο για το πάσχον άτομο όσο και για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Είναι ένα σύνδρομο, το οποίο αποτελείται από μια ομάδα συμπτωμάτων, που σχετίζονται με τη συνεχιζόμενη φθορά του εγκεφάλου.
Με την πάροδο του χρόνου αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη μνήμη, τη συμπεριφορά, ακόμη και την κίνηση. Πιστεύεται ότι περίπου 200.000 άτομα στην Ελλάδα ζουν με την πάθηση αυτή τη στιγμή, και αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί μόνο λόγω της γήρανσης του πληθυσμού μας.
Πολλοί από εμάς γνωρίζουμε μερικά από τα πιο κοινά συμπτώματα της άνοιας. Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, απώλεια μνήμης, μειωμένη ταχύτητα σκέψης και δυσκολία στην εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά λιγότερο γνωστά σημάδια που θα μπορούσαν να είναι πρώιμοι δείκτες της πάθησης και είναι σημαντικό να τα γνωρίζουμε.
Τα σημάδια της άνοιας στην κοινωνική αλληλεπίδραση
Ένας ειδικός μίλησε στην Express.co.uk σχετικά με συμπτώματα που μπορούν να εντοπιστούν σε κοινωνικές καταστάσεις, όπως η κοινωνική αλληλεπίδραση.
Ο Δρ. Henk Swanepoel, επικεφαλής νευροψυχολόγος στο Cygnet Health Care, προειδοποίησε για έναν συγκεκριμένο τύπο άνοιας που προκαλεί αισθητές αλλαγές στην προσωπικότητα. Πρόκειται για τη μετωποκροταφική άνοια, με τον ειδικό να μοιράζεται τρία σημάδια αυτού του τύπου που είναι δυνατό να εντοπιστούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών.
Αυτά περιλαμβάνουν:
- Το άτομο κάνει «ψυχρές» ή αναίσθητες δηλώσεις
- Το άτομο κάνει ακατάλληλα αστεία
- Το άτομο αποσύρεται και απέχει από συζητήσεις και συναναστροφές
Τι είναι η μετωποκροταφική άνοια
Σύμφωνα με τον οργανισμό υγείας της Βρετανίας, NHS, η μετωποκροταφική άνοια είναι ένας τύπος της πάθησης που προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς και γλώσσας. Σωματικά, ένας ασθενής με άνοια μπορεί να παρουσιάσει αργές κινήσεις, ακράτεια και δυσκολίες στην κατάποση.
Η επιδείνωση έχει ως αποτέλεσμα σημαντικές ανάγκες φροντίδας τόσο γνωστικά όσο και σωματικά. Άλλα πρώιμα σημάδια μετωποκροταφικής άνοιας μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές της προσωπικότητας που μπορεί να εκδηλωθούν με «ψυχρές» και αναίσθητες δηλώσεις ή να κατηγορεί ο ίδιος ο ασθενής τους άλλους ότι είναι συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο.
«Ο λόγος για αυτή τη συμπεριφορά είναι επειδή η πάθηση προκαλεί έλλειψη κοινωνικής διορατικότητας ή επίγνωσης. Συχνά ένας ασθενής με άνοια μπορεί να κάνει ακατάλληλα αστεία ή/και να έχει έλλειψη διακριτικότητας, αλλά οι ασθενείς μπορούν επίσης να αποσυρθούν, κάτι που μπορεί να είναι εκτός του χαρακτήρα τους», εξηγεί ο ειδικός.
Τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιος γνωστός σας εμφανίζει σημάδια
Εάν κάποιος που γνωρίζετε εμφανίζει σημάδια άνοιας, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό του. Ο Δρ. Swanepoel εξήγησε τι πρέπει να κάνει εάν κάποιος διαγνωστεί με την πάθηση.
«Μόλις επιβεβαιωθεί η διάγνωση, προσπαθήστε να προσεγγίσετε κάθε συμπεριφορά ως μορφή επικοινωνίας ή μήνυμα. Για παράδειγμα, ο θυμός μπορεί να είναι ένα μήνυμα σύγχυσης, φόβου ή πόνου. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τα ερεθίσματα το συντομότερο δυνατό, για παράδειγμα μια αλλαγή στη ρουτίνα του ατόμου που μπορεί να προκαλέσει αναστάτωση», εξήγησε ο ειδικός και συνέχισε:
«Η απόσπαση της προσοχής μπορεί να είναι αποτελεσματική για να καθησυχάσετε το άτομο, εστιάζοντας σε αυτό που απολαμβάνει, όπως το να πάτε μια βόλτα. Μια καθημερινή ρουτίνα μπορεί επίσης να είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς δημιουργεί δομή και προβλεψιμότητα».
Το NHS απαριθμεί τα σημάδια της μετωποκροταφικής άνοιας ως:
- Αλλαγές προσωπικότητας και συμπεριφοράς: Το άτομο ενεργεί ακατάλληλα ή παρορμητικά, φαίνεται εγωιστής ή μη συμπαθής, παραμελεί την προσωπική υγιεινή, υπερκαταναναλώνει τροφή ή χάνει τα κίνητρά του.
- Γλωσσικά προβλήματα: Το άτομο μιλά αργά, να δυσκολεύεραι να κάνει τους σωστούς ήχους όταν λέει μια λέξη, χρησιμοποιεί τις λέξεις με λάθος σειρά ή χρησιμοποιεί λέξεις με λάθος τρόπο
- Προβλήματα με τις νοητικές ικανότητες: Αποσπάται εύκολα η προσοχή, δυσκολεύεται με τον προγραμματισμό και την οργάνωση
- Προβλήματα μνήμης: Αυτά τείνουν να εμφανίζονται αργότερα, σε αντίθεση με τις πιο κοινές μορφές άνοιας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.