Άνοια: Δημοφιλές συστατικό στα σάντουιτς που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

σάντουτσις

Περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα, αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση ενός δημοφιλούς συστατικού θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου της πάθησης.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έτρωγαν τακτικά σάντουιτς με αυτό το συστατικό είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ -αποτελέσματα που υποδηλώνουν ότι ήταν λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν το εξουθενωτικό σύνδρομο που προς το παρόν δεν επιδέχεται θεραπείας.

Άνοια: Οι επιστήμονες ανακάλυψαν 11 παράγοντες που δείχνουν ποιος θα πάθει 14 χρόνια πριν εμφανιστεί

Η υγεία, η σωματική δραστηριότητα και οι διατροφικές συνήθειες 1.516 συμμετεχόντων άνω των 65 ετών παρακολουθήθηκαν από μια ομάδα επιστημόνων στο Τόκιο της Ιαπωνίας.

Οι ερευνητές συνέλεξαν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών όπως η διατροφή των συμμετεχόντων, το ιστορικό πτώσεων, οι χρόνιες παθήσεις, η μυϊκή μάζα, το σωματικό λίπος, η αρτηριακή πίεση, το μέγεθος της γάμπας, η δύναμη λαβής, η ταχύτητα βάδισης, η χοληστερόλη και η ψυχική κατάσταση.

Τι έδειξε η μελέτη για την άνοια

Διαπιστώθηκε ότι περίπου το 80% των ανθρώπων έτρωγαν τυρί, είτε καθημερινά (28%), μία φορά κάθε δύο ημέρες (24%) είτε δύο φορές την εβδομάδα (30%).

Το πιο δημοφιλές είδος ήταν το επεξεργασμένο τυρί, ακολουθούμενο από το λευκό τυρί τύπου ροκφόρ (όπως το μπρι), το φρέσκο τυρί (όπως φέτα, μασκαρπόνε και ρικότα) και το τυρί όπως η γκοργκοντζόλα, αναφέρει η The Sun.

Οι συμμετέχοντες δοκιμάστηκαν για τη γνωστική τους ικανότητα με μια σειρά από 30 ερωτήσεις -γνωστές ως Mini-Mental State Examination (MMSE)- που κάλυπταν τη μνήμη, τη γλώσσα, τον προσανατολισμό, την προσοχή και τις οπτικο-χωρικές δεξιότητες.

Όσοι σημείωσαν βαθμολογία 23 ή λιγότερο θεωρήθηκε ότι εμφάνιζαν κακή γνωστική λειτουργία. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι ήταν πιθανό να επιτύχουν μεγαλύτερη βαθμολογία εάν στη διατροφή τους συμπεριλαμβανόταν το τυρί.

Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έτρωγαν τυρί σημείωσαν βαθμολογία 28 κατά μέσο όρο ενώ εκείνοι που δεν το προτιμούσαν περιορίστηκαν στο 27. Όσοι κατανάλωναν τυρί είχαν επίσης ελαφρώς χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και δείκτη μάζας σώματος, καθώς και μεγαλύτερη ταχύτητα περπατήματος και μια πιο ποικίλη διατροφή συνολικά.

Ωστόσο, είχαν υψηλότερη χοληστερόλη και σάκχαρο στο αίμα. Ενώ όσοι δεν έτρωγαν τυρί περπατούσαν πιο αργά κατά μέσο όρο και είχαν λιγότερα δόντια και μικρότερες γάμπες.

Ο ρόλος της διατροφής στην άνοια

Τα περιστατικά ακράτειας ούρων και αναιμίας ήταν επίσης υψηλότερα σε αυτήν την ομάδα. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nutrients και οι συγγραφείς σημείωσαν:

«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ένα διατροφικό πρότυπο που χαρακτηρίζεται από υψηλή πρόσληψη προϊόντων σόγιας, λαχανικών, φυκιών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων, μαζί με χαμηλή πρόσληψη προϊόντων δημητριακών, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας».

«Επιπλέον, η υψηλή πρόσληψη γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι η πρόσληψη τυριού σχετίζεται αντιστρόφως με χαμηλότερη γνωστική λειτουργία, ακόμη και μετά την προσαρμογή για πολλούς παράγοντες σύγχυσης», πρόσθεσαν οι επιστήμονες.

Πάντως, παρά το συμπέρασμα ότι το τυρί θα μπορούσε να έχει ιδιότητες τόνωσης του εγκεφάλου, παραδέχτηκαν ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί ο ρόλος του τυριού στη μείωση του κινδύνου άνοιας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top