Site icon Όλο Υγεία

Άνοια: Πώς θα την καταλάβετε πριν ακόμη εκδηλωθεί

άνοια και σημάδια

Μην αγνοείτε τις προειδοποιήσεις που δίνει η άνοια, καθώς πλέον η έγκαιρη παρέμβαση επιβραδύνει τα συμπτώματα και την εξέλιξη της νόσου.

Όταν μιλά κανείς για την άνοια, συνήθως αναφέρεται σε ένα άτομο με απώλεια μνήμης και σύγχυση. Όντως, αυτή η αντίληψη είναι μία πραγματικότητα, αλλά ίσως αγνοούνται κάποια προειδοποιητικά συμπτώματα, τα οποία  δεν είναι τόσο γνωστά και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έγκαιρη διάγνωση και άμεση παρέμβαση. Περίπου 6,7 εκατομμύρια Αμερικανοί άνω των 65 ετών, ζουν με Αλτσχάιμερ, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η άνοια δεν είναι καθόλου σπάνια.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα προειδοποιητικά σημάδια

Ποια είναι αυτά τα σημάδια που σχετίζονται με την άνοια και  θα πρέπει να προσέξετε είτε στον εαυτό σας είτε στους άλλους; Και πότε πρέπει να γίνει η επίσκεψη σε γιατρό για έλεγχο άνοιας;

Ο Dr. Arif Dalvi, νευρολόγος και επικεφαλής ιατρός του Προγράμματος Κινητικών Διαταραχών στο Delray Medical Center, δήλωσε στο Huffpost.com, ότι αυτές οι δυσκολίες μπορεί να παρουσιαστούν πολύ πριν από την απώλεια μνήμης.

Όπως είπε: “Είναι εύκολο να το παραμερίσετε, αλλά είναι σημαντικό να παρακολουθείτε αν υπάρχει κάποια συχνότητα με αυτή τη συμπεριφορά. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρήσετε αλλαγές όταν πρέπει να προσανατολιστείτε”. Για παράδειγμα, όταν θα χρειαστεί για πρώτη φορά να βάλετε οδηγίες GPS για μια γνωστή διαδρομή.

Δεν υπάρχει θεραπεία

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν υπάρχει θεραπεία για την άνοια. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να φρενάρει την εξέλιξη της νόσου.

“Οι παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές, όπως η φαρμακευτική αγωγή για τη διαχείριση των συμπτωμάτων, οι συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής και η επικοινωνία με υπηρεσίες υποστήριξης, όπως η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της γνωστικής λειτουργίας και της συνολικής ευεξίας”, δήλωσε ο dr Appel.

Νέα ελπιδοφόρα φάρμακα

Οι ερευνητές τονίζουν ότι ο FDA έχει εγκρίνει δύο νέα φάρμακα, το Aduhelm (aducanumab) και το Leqembi (lecanemab), τα οποία στοχεύουν στη συσσώρευση πλακών αμυλοειδούς βήτα στον εγκέφαλο και επιτρέπουν στους ανθρώπους να παραμένουν γνωστικά φυσιολογικοί, ανεξάρτητα από την ποσότητα αμυλοειδών πλακών στον εγκέφαλο. 

Ο dr. Appel πρόσθεσε ότι ορισμένοι γιατροί εργάζονται πάνω σε άλλες καινοτόμες προσεγγίσεις για τη θεραπεία. Μία από αυτές είναι η καταστολή της νευροφλεγμονής με ρυθμιστικά Τ-κύτταρα (Tregs), ενώ άλλες έρευνες χρησιμοποιούν τις εξελίξεις στη γονιδιακή θεραπεία για την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

“Αυτές οι ανακαλύψεις στην ιατρική επιστήμη προσφέρουν ελπίδα στα άτομα με άνοια και στις οικογένειές τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Κάντε γνωστικά τεστ

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να κάνετε μια εξέταση άνοιας, αλλά καλό είναι να απευθυνθείτε στο γιατρό σας εάν έχετε ύποπτα συμπτώματα. H συχνότητα εμφάνισης της άνοιας αυξάνεται με την ηλικία, ιδίως μετά τα 65, είναι μια καλή στιγμή για να κάνετε έναν απλό έλεγχο άνοιας, όπως μια μίνι γνωστική αξιολόγηση. Οι γιατροί μπορούν να αναζητήσουν αναστρέψιμες αιτίες απώλειας μνήμης, όπως έλλειψη βιταμίνης Β12 ή υποθυρεοειδισμό.

“Ο έλεγχος για απώλεια ακοής σε αυτή την ηλικία είναι επίσης σημαντικός, καθώς εκτιμάται ότι 1 στις 9 άνοιες μπορεί να εξηγηθεί με βάση την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία”.

Παρόλο που μπορεί να μην υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ, οι γιατροί μπορούν να  παρέμβουν από τη στιγμή που θα φτάσουν στη διάγνωση.

Σοφία Λαλιωτίτη
Σοφία Λαλιωτίτη

Η Σοφία Λαλιωτίτη έχει καλύψει το ιατρικό ρεπορτάζ σε έντυπα μέσα και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες. Πιστεύει ότι ο ρόλος του δημοσιογράφου, στη σύγχρονη εποχή με τα social media, δεν είναι να "προσανατολίζει" και να “προτείνει συμπεράσματα”, αλλά να παρακινεί τους αναγνώστες να μάθουν περισσότερα από τις ίδιες του τις πηγές, ειδήσεων και γνώσεων. Κατά κάποιον τρόπο ο σημερινός δημοσιογράφος ελάχιστα διαφέρει από μία μηχανή αναζήτησης.

Exit mobile version