Site icon Όλο Υγεία

Άνοια: Η χειρότερη ώρα να πέσετε για ύπνο – Διπλασιάζει τον κίνδυνο

Άνοια

Το πόσο καιρό κοιμούνται οι άνθρωποι και πότε πέφτουν για ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά αν αναλογιστούμε ότι η συγκεκριμένη πάθηση έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιο ιατρικό, κοινωνικό και δημοσιονομικό πρόβλημα και αναμένεται να παραμείνει έτσι για τις επόμενες δεκαετίες.

Το 2019, 55 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως έπασχαν από άνοια, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός θα υπερδιπλασιασθεί τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας τα 139 εκατομμύρια το 2050.

Ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για τη χώρα μας, αφού ο πληθυσμός της είναι ιδιαίτερα γερασμένος και σύντομα το 1/4 του πληθυσμού θα είναι άνω των 60 ετών. Σήμερα περισσότεροι από 450.000 πάσχουν από άνοια και σχετικές διαταραχές, αριθμός που αναμένεται να εκτοξευθεί τις επόμενες δεκαετίες.

Η μελέτη που συνδέει την ώρα και τη διάρκεια του ύπνου με την άνοια

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το πόσο καιρό κοιμούνται οι άνθρωποι και πότε πηγαίνουν για ύπνο θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο για την πάθηση. Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο Journal of the American Geriatrics Society.

Ερευνητές από την Κίνα, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσαν ότι ο ύπνος για περισσότερες από οκτώ ώρες αυξάνει τον κίνδυνο κατά 69%, ενώ ο ύπνος πριν από τις 9 μ.μ. και όχι πριν από τις 10 μ.μ. ή αργότερα, αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά δύο φορές.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι «η γνωστική λειτουργία θα πρέπει να παρακολουθείται σε ηλικιωμένους ενήλικες που αναφέρουν παρατεταμένο χρόνο στο κρεβάτι και προχωρημένο χρόνο ύπνου, ειδικά σε ηλικιωμένους άνδρες ηλικίας 60 έως 74 ετών».

Συνολικά 97 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με άνοια κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 3,7 ετών από 2.000 ηλικιωμένους ενήλικες στην Κίνα που δεν είχαν άνοια κατά την έναρξη της μελέτης.

Η έρευνα στο μέλλον «μπορεί να αποσαφηνίσει εάν η μέτρια μείωση του χρόνου στο κρεβάτι και η καθυστέρηση του χρονισμού του ύπνου μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της γνωστικής παρακμής και στην καθυστέρηση της εμφάνισης άνοιας σε ηλικιωμένους ενήλικες» ανέφερε ο Dr Rui Liu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, από το νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Shandong στην Jinan της Κίνας.

Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου
Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου

Η Δήμητρα Χατζηπαναγιώτου έχει συνεργαστεί τα τελευταία 20 χρόνια με έντυπα, τηλεοπτικούς σταθμούς, καθώς και με ιστοσελίδες. Παράλληλα έχει εμπειρία στην επικοινωνία και έχει συνεργαστεί με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιάτρων, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Πιστεύει ότι οι δημοσιογράφοι οφείλουν να ενημερώνουν το κοινό έχοντας ως πυξίδα την αλήθεια, τις αρχές της αντικειμενικότητας, των ίσων αποστάσεων αλλά και της κοινωνικής ευαισθησίας.

Exit mobile version