Site icon Όλο Υγεία

Άνοια: Μισή κουταλιά από αυτό το τρόφιμο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 28%, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

άνοια

Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία. Μια νέα μελέτη από τις ΗΠΑ δείχνει ότι αυτό περιλαμβάνει και προστασία από την άνοια.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα διατροφολόγων και ιατρικών ερευνητών στη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ βρήκε στοιχεία ότι η καθημερινή κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.

Ενώ οι υγιεινές «μεσογειακές» δίαιτες γενικά τείνουν να περιλαμβάνουν λίγο ελαιόλαδο, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το ίδιο το συστατικό ξεχωρίζει για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Πώς το ελαιόλαδο προστατεύει από την άνοια

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Network Open, η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από  χιλιάδες ανθρώπους που περιλαμβάνονται σε δύο ξεχωριστές βάσεις δεδομένων υγείας και διαπίστωσε ότι εκείνοι που κατανάλωναν τουλάχιστον 7 γραμμάρια ελαιόλαδου καθημερινά είχαν λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από παθήσεις που σχετίζονται με την άνοια.

Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιή αποτελέσματα για τους περισσότερους ανθρώπους. Η δίαιτα τείνει να επικεντρώνεται σε όσπρια, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ψάρια, γαλακτοκομικά και ελαιόλαδο. Σε αυτή τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα βρήκε στοιχεία ότι η έντονη χρήση του ελαιολάδου σε τέτοιες δίαιτες μπορεί να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες.

«Το ελαιόλαδο μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη και νευροπροστατευτικά αποτελέσματα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλες ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες όπως η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες», υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι συγκεκριμένοι τύποι λιπών, όπως τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο ελαιόλαδο, μπορούν να έχουν προστατευτικά οφέλη για την υγεία και οι πολυφαινόλες μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των αμυλοειδών πλακών που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ο συνδυασμός όλων αυτών των διαφορετικών ενώσεων είναι περισσότερο από ένα στοιχείο που ευθύνεται για τα θετικά αποτελέσματα», είπε ο νευροεπιστήμονας του Πανεπιστημίου Temple Domenico Praticò, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, στο Medical News Today. το 2023.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για να μάθουν περισσότερα σχετικά με τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την τακτική κατανάλωση ελαιολάδου, οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από περισσότερες από 60.000 γυναίκες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη Nurses’ Health Study και περισσότερους από 31.000 άνδρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας.

Και οι δύο βάσεις δεδομένων περιλαμβάνουν πληροφορίες ιατρικού ιστορικού, παρακολουθώντας ασθενείς για έως και 30 χρόνια. Περιλαμβάνουν επίσης δεδομένα σχετικά με την αιτία θανάτου.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι 4.751 από τους 92.383 ασθενείς που αναφέρονται στις δύο βάσεις δεδομένων είχαν πεθάνει από αιτίες που σχετίζονται με την άνοια. Συγκρίνοντας πληροφορίες διατροφής, διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον μισό κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο την ημέρα κατά τη διάρκεια των ετών της μελέτης είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πεθάνει από ασθένειες που σχετίζονται με την ανάπτυξη άνοιας.

Ελαιόλαδο στο μαγείρεμα αντί για βούτυρο, μαγιονέζα, φυτικά έλαια

Η ερευνητική ομάδα σημείωσε επίσης ότι πολλοί από τους ανθρώπους που κατανάλωναν ελαιόλαδο σε καθημερινή βάση για πολλά χρόνια το είχαν χρησιμοποιήσει για να αντικαταστήσουν το βούτυρο, τη μαγιονέζα και άλλα φυτικά έλαια στο μαγείρεμα και τα ντρέσινγκ. Επομένως, τα ίδια άτομα έτρωγαν λιγότερα από αυτά τα άλλα προϊόντα, γεγονός που θα μπορούσε επίσης να είχε αντίκτυπο στα ποσοστά άνοιας.

«Συνήθως, οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν ελαιόλαδο για μαγείρεμα ή ως ντρέσινγκ έχουν καλύτερη συνολική ποιότητα διατροφής, αλλά είναι ενδιαφέρον ότι βρήκαμε ότι η συσχέτιση είναι ανεξάρτητη από αυτόν τον παράγοντα», είπε η διατροφολόγος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Anne-Julie Tessier στο Healthline.

Η ομάδα προτείνει περαιτέρω ότι η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής, με μεγάλη έμφαση στο ελαιόλαδο, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας αναστέλλοντας τη φλεγμονή που προκαλείται από άλλους παράγοντες.

Σημειώνεται ότι, προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά ελαιόλαδο έχουν περίπου 30% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Παραπομπές

  1. Consumption of Olive Oil and Diet Quality and Risk of Dementia-Related Death
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Exit mobile version